Τοπικά

Δημοτικό στο Ανήλιο: Ένα ακριτικό σχολείο, κυψέλη γνώσης

Μια κυψέλη γνώσης, ένα καταφύγιο γόνιμης αλληλεπίδρασης, αποτελεί για τους μικρούς μαθητές του Ανατολικού Πηλίου το Δημοτικό το οποίο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο στην είσοδο του χωριού του Ανηλίου.
Το σχολείο είναι τετραθέσιο και διαθέτει μαθητές από το Ανήλιο, τον Άγιο Δημήτριο, τον Κισσό, τον Αη-Γιάννη και τη Μακρυράχη.
Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Μουρεσίου-Αγίου Δημητρίου-Ανηλίου-Κισσού κ. Δημήτρης Κυπαρισσάκος ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και έξι χρόνια, ανέφερε πως «έχουμε διαμορφώσει ένα πολύ καλό σχολικό περιβάλλον, με μια γόνιμη συνεργασία με τους γονείς. Το διδακτήριο διαθέτει εξαιρετικές υποδομές και έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώνουμε σημαντικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις δίνοντας έμφαση και στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει το σχολείο ως ακριτικό λέγοντας πως «έχω θητεύσει και σε σχολεία, όπως στο Τρίκερι, το Προμύρι και αυτό που μπορώ να πω είναι πως ναι μεν χιλιομετρικά εκείνα τα σχολεία απέχουν περισσότερο από τον Βόλο, ωστόσο για να έρθει κάποιος σε αυτό εδώ το Δημοτικό που βρίσκεται στο Ανατολικό Πήλιο, είναι πολύ πιο απαιτητικό».

Δίκτυο με το Πανεπιστήμιο

Το σχολείο είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δράσεις. «Το 2019 πραγματοποιήσαμε και παράσταση στον Βόλο» τονίζει ο κ. Κυπαρισσάκος και προσθέτει πως «υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», την Πρόταση Ζωής. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, το αξιοποιούμε προς όφελος των παιδιών».
Για τους μαθητές το σχολείο είναι μια κυψέλη ουσιαστικής αλληλεπίδρασης. Στο Ανατολικό Πήλιο δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών ούτε οι γονείς έχουν τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα για να τους μεταφέρουν στον Βόλο. Επίσης για τα παιδιά του συγκεκριμένου Δημοτικού δεν υπάρχει η έννοια του συμμαθητή που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του και να παίζουν, να αλληλεπιδρούν, καθώς οι μαθητές προέρχονται από τρία διαφορετικά χωρά που ναι μεν είναι κοντά μεταξύ τους, όμως, η απόσταση και πάλι υπάρχει.
«Το σχολείο προσφέρει στους μαθητές ίσες ευκαιρίες και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. Είναι το κέντρο της κοινότητας και η μοναδική για πολλά παιδιά ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους. Άλλωστε τα παιδιά που διαμένουν σε Κισσό, Άγιο Δημήτριο, Ανήλιο και Μακρυράχη, είναι πρακτικά αδύνατο να συναντηθούν μεταξύ τους σε ώρες εκτός σχολείου. Επομένως το σχολείο αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αναφορικά με την αλληλεπίδραση των μαθητών και τα ερεθίσματα που τους προσφέρει».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από την άποψη του εκπαιδευτικού προσωπικού είμαστε πλήρεις, έτσι εκτός από τις τέσσερις δασκάλες διδάσκουν και από ένας γυμναστής, μουσικός, αγγλικών και γαλλικών. Το σχολείο διαθέτει και εργαστήριο πληροφορικής, ενώ εδώ και λίγο καιρό διαθέτει δώδεκα καινούργια λαπ-τοπ μετά από δωρεά που έγινε».

Η μείωση του μαθητικού δυναμικού

Η μείωση του μαθητικού δυναμικού στο σχολείο είναι ουσιαστικά η ακτινογραφία του δημογραφικού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.
«Το 2017-2018, όταν ανέλαβα διευθυντής οι μαθητές αριθμούσαν 51, το 2018-2019 μειώθηκαν στους 47, το 2019-2020 στους 42, το 2020-2021 στους 37, πέρυσι είχαμε 32 και φέτος οι μαθητές αριθμούν 31. Επομένως υπάρχει μια καθοδική πορεία του μαθητικού δυναμικού» είπε ο διευθυντής.
Για τους λόγους της μείωσης των μαθητών ο κ. Κυπαρισσάκος αναφέρθηκε στην υπογεννητικότητα, στην αποχώρηση αλλοδαπών οικογενειών για άλλες χώρες, αλλά και στην απόφαση των γονέων να μετακινηθούν στον Βόλο, καθώς είχαν μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο-Λύκειο και ήθελαν να τα εγγράψουν σε κάποιο φροντιστήριο, άρα πήραν μαζί τους και τους μαθητές που φοιτούσαν στο Δημοτικό.
«Αν δεν είχαμε αυτές τις αποχωρήσεις, θα μπορούσαν οι μαθητές να είναι περισσότεροι. Για την επόμενη χρονιά θα μας φύγουν οκτώ μαθητές από τη ΣΤ’ Τάξη, αλλά θα μας έρθουν και οκτώ μαθητές από το Νηπιαγωγείο» είπε ο διευθυντής.

Σύγχρονο διδακτήριο

Το σχολείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο. «Επειδή έχω διδάξει σε αρκετά σχολεία της περιφέρειας, θεωρώ πως το συγκεκριμένο διδακτήριο είναι ανάμεσα στα δύο-τρία πιο σύγχρονα σχολικά κτήρια εκτός Βόλου. Το διδακτήριο διαθέτει διαδραστικούς πίνακες, προτζέκτορες, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ξεχωριστή αίθουσα ολοήμερου, βιβλιοθήκη, και βέβαια μεγάλες αίθουσες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το