Άρθρα

Δημοτικές εκλογές 2019: Θα σταματήσουμε την «τιμωρία» και τη στασιμότητα της πόλης μας;

Του Κώστα Παπαβασιλείου*

Στις εκλογές που έρχονται για την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα για τον Βόλο οι Βολιώτες δεν καλούνται μόνον να επιλέξουν τον πιο άξιο κατά την άποψή τους δήμαρχο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την τραυματική εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών να απαντήσουν αν θέλουν επιτέλους να αποκαταστήσουν το κύρος του Βόλου, αλλά και τις μεγάλες παραδόσεις που η πόλη αυτή κουβαλάει μαζί της για δεκάδες χρόνια.
Ο καθένας από μας που θα κληθεί να ψηφίσει, θα πρέπει να αναρωτηθεί και να απαντήσει πρώτα πρώτα στον εαυτό του, λαμβάνοντας υπόψη και το όχι πολύ μακρινό παρελθόν, αν μας αξίζει ο δήμαρχος αυτός που ηγείται της πόλης τα τελευταία χρόνια και τώρα διεκδικεί μία νέα θητεία!
Αν λοιπόν οι Βολιώτες πιστεύουμε και επιθυμούμε να είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι από όλοι την υπόλοιπη Ελλάδα για το ποιόν και το ήθος του απερχόμενου δημάρχου, τότε χαλάλι μας. Τέτοιοι είμαστε, τέτοιο δήμαρχο αξίζουμε. Οφείλουμε όλοι μας να απαντήσουμε στο δίλημμα αυτό ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά.
Αλλά πώς φτάσαμε στο σημείο να έχουμε έναν τέτοιο, παράδειγμα προς αποφυγή πολίτη, σαν δήμαρχο; Αξίζει να γίνει μια προσπάθεια και μια ιστορική αναδρομή για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε νέα λάθη και περαιτέρω παρακμή.

Μετά την κατάρρευση της χούντας αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός δήμαρχος ο πρωτοδίκης Τσάμης και στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, επανέρχεται για τρίτη θητεία ο Θ. Κλαψόπουλος, ακολουθούν οι τρεις συνεχόμενες τετραετίες του Μιχάλη Κουντούρη και οι δύο του Δημ. Πιτσιώρη. Επανακάμπτει το 1998 ο Κουντούρης, αλλά παραιτείται στις 8/5/2000 και στη θέση του δημάρχου εκλέγεται ο πλειοψηφών σύμβουλος της παράταξης Κυριάκος Μήτρου, που επικρατεί και στις επόμενες εκλογές του 2002 (Πηγή: Γρηγόρης Καρταπάνης: Οι δήμαρχοι του Βόλου (1881-2014).
Από την εποχή της αρχαίας αθηναϊκής Δημοκρατίας, μέχρι και τις μέρες μας, έχει παρατηρηθεί ότι το φαινόμενο ανάδειξης ανάξιων αρχόντων κάθε είδους (κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης), συνδέεται με τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται μπροστά οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν, εξαιτίας αποτυχημένων διοικήσεων και κυβερνήσεων που συχνά ο ουσιαστικός πολιτικός τους λόγος είναι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Αδιέξοδο ανάξιων κυβερνήσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως και το 2015, έφεραν στην εξουσία σήμερα ένα κόμμα ψευτών και απατεώνων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, το οποίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το ξεπούλημα της χώρας στους δανειστές.
Και ας έλθουμε τώρα στο παράδειγμα του Βόλου. Πιστεύω ότι πολύ λίγοι θα είχαν αντίρρηση ότι οι πλέον πετυχημένοι μετά τη μεταπολίτευση δήμαρχοι υπήρξαν ο αείμνηστος Θ. Κλαψόπουλος, ο Μιχάλης Κουντούρης και ο Δημήτρης Πιτσιώρης. Η σημαντική αυτή περίοδος για τον Βόλο ήταν μεταξύ 1975-2000, όταν παραιτήθηκε ξανά ο επανεκλεγείς δήμαρχος κ. Μιχάλης Κουντούρης.

Από το 2002 ουσιαστικά μέχρι και το 2014 χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες και τα έργα των δημάρχων που ακολούθησαν, οι πολίτες του Βόλου στη συντριπτική τους πλειοψηφία απογοητεύτηκαν, ίσως και να εξοργίστηκαν, από το συνολικό τους έργο. Και η αντίδρασή τους ήταν στις επόμενες εκλογές να εκλέξουν κάποιον καινούριο, άγνωστο δήμαρχο, ο οποίος ελάχιστη σχέση είχε με τον Βόλο, ο βίος και η πολιτεία του οποίου υπήρξε «πεδίον δόξης λαμπρό» στον χώρο του ποδοσφαίρου, των νυχτερινών κέντρων και κυρίως στην καμαρίλα του ποδοσφαίρου!
Θεώρησαν ότι αυτό το άγνωστο, το καινούργιο, θα τους φέρει κάποιον δήμαρχο ο οποίος θα μοιάζει με αυτούς που υπήρξαν στον Βόλο μεταξύ 1975 έως το 2000. Μέσα στην απογοήτευσή τους οι πολίτες του Βόλου στη μεγάλη τους πλειοψηφία αγνόησαν τον βίο και την πολιτεία του κ. Μπέου, τα οποία ήταν γνωστά πανελληνίως! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρήση του Τειρεσία από τους Βάκχες του Ευριπίδη, «πολίτης κακός είναι εκείνος που έχει ευγλωττία, έχει και τόλμη, αλλά μυαλό δεν έχει».

Και σήμερα, ίσως και αρκετοί, να θέλουν να παρακάμψουν το γεγονός ότι ο κ. Μπέος εκλέχθηκε ουσιαστικά με την υποστήριξη της ακροδεξιάς και τα κάθε είδους παρακλάδια της, νόμιμα και μη.
Πρέπει να συνέλθουμε όλοι και να καταλάβουμε ότι μία πόλη με τέτοιο παρελθόν πολιτιστικό, οικονομικό, επιχειρηματικό με μεγάλη βιομηχανική παράδοση, μία πόλη με αναπτυγμένη εργατική και αστική τάξη με μεγάλους αγώνες και επιτεύγματα, πρέπει να προσπαθήσει να αναδείξει δημάρχους αντάξιους αυτών που υπήρξαν στον Βόλο ώς το 2000.
Και το ερώτημα είναι, ανάμεσα στους τωρινούς υποψήφιους τι πρέπει να επιλέξουμε; Ποια κριτήρια και παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας;
Νομίζω ότι λίγοι θα διαφωνήσουν με το γεγονός ότι ένα βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η παρουσία και το επαγγελματικό έργο, η εμπειρία στη διοίκηση, η κατανόηση στα προβλήματα των ανθρώπων, η μόρφωση και η πολιτιστική παράδοση του κάθε υποψήφιου και η προσφορά στον τόπο μας. Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα, ένα άλλο κριτήριο αρκετά, επίσης, σημαντικό, είναι ποιο κόμμα ή ποια κόμματα υποστηρίζουν τον κάθε υποψήφιο.

Υπάρχουν ανάμεσα στους υποψήφιους νέοι και αξιόλογοι άνθρωποι με πολύ καλή μόρφωση, που φιλοδοξούν να είναι δήμαρχοι του Βόλου. Κάποιοι από αυτούς έχουν υποδειχθεί και στην ουσία έχουν χριστεί από κόμματα. Είναι δηλαδή στην πραγματικότητα στρατευμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το γεγονός αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό, ούτε αποτελεί μειονέκτημα. Άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόβλημα όμως υπάρχει αν τα κόμματα που υπέδειξαν τους συγκεκριμένους υποψήφιους συνδέονται με τα δεινά που βιώνει ο τόπος μας σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία π.χ., και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που έχει ολοκληρώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας, το κόμμα που θα έσκιζε τα μνημόνια με έναν μόνο νόμο, το κόμμα που ξεπούλησε το όνομα της Μακεδονίας! Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές μας. Από την άλλη πλευρά, το ΚΙΝΑΛ δεν έχρισε κάποιον υποψήφιο. Απλά αποφάσισε, για δικούς τους λόγους να υποστηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Απόστολο Παπαδούλη. Έναν άνθρωπο καταξιωμένο επαγγελματικά, με μεγάλη προσφορά στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, με σημαντική εμπειρία στη διοίκηση, στον χειρισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνεργαζόμενο κατά καιρούς με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κυρίως άνθρωπο με όραμα και συγκεκριμένες χειροπιαστές προτάσεις για την ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, την αποτελμάτωση και την ανόρθωση του Δήμου μας. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η βέλτιστη και η πιο ρεαλιστική πρόταση αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία.
Αγαπητοί μου συμπολίτες για να μην ηττηθεί το πλαίσιο των αξιών που ενσάρκωσε ο Βόλος, που ενσάρκωναν οι πετυχημένοι δήμαρχοι από το 1975 έως το 2000, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι ωραίες μνήμες για εκείνα τα ωραία χρόνια για τον Βόλο θα πρέπει να βρουν λιγότερους θαυμαστές. Και περισσότερους μιμητές…

*Ο Κώστας Παπαβασιλείου είναι δημότης Βόλου, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το