Ελλάδα

Δημοσκόπηση: Γιατί άλλαξε άποψη μερίδα ανεμβολίαστων – Το 66% υπέρ της υποχρεωτικότητας

Η ενημέρωση των ειδικών και η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας οδήγησαν το τελευταίο δίμηνο στα εμβολιαστικά κέντρα όσους απέφευγαν έως τώρα τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, στην πλειονότητα τους δεν σκοπεύουν να αλλάξουν άποψη, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει θέση.

Στην δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, φαίνεται η «ακτινογραφία» της στιγμής, όσον αφορά στις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις της πανδημίας και δη σε στιγμή έξαρσης των κρουσμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια ισχυρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Αναλυτικά

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν όσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο δίμηνο για ποιος ήταν ο λόγος που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξουν άποψη.

Το 38% απάντησε «η ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες», το 24% «η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας», το 19% «η ανησυχία για την υγεία την δική μου και της οικογένειας», το 6% «η υποχρεωτικότητα στην εργασία», το 6% «τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

Στην επόμενη κάρτα υπάρχει ερώτηση που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο: Ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί -ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε;

Το 48% παραμένει σε απόλυτη άρνηση καθώς απαντά «τίποτα!). Το 25% δηλώνει «περισσότερη ενημέρωση», ενώ ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων με χαμηλά ποσοστά.

 

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (εκπαίδευση, εστίαση, μέσα μεταφοράς), το 66% τάσσεται υπέρ ενώ το 20% κατά.

Η κατηγορία των ανθρώπων που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, είναι κατά 78% οι συνταξιούχοι, κατά 65% όσοι/όσες ασχολούνται με τα οικιακά, κάτά 62% οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά 59% τόσο οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κατά 57% όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 63% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ, το 59% του ΚΚΕ, το 49% της Ελληνικής Λύσης και το 53% του ΜεΡΑ25.

Υπέρ της επιβολής και επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου τάσσεται το 56% ενώ «όχι» απαντά το 30%. Το 14% δεν έχει άποψη.

Στην ηλικιακή κατανομή αυτού του ερωτήματος, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται οι ηλικίες, τόσο περισσότερο τάσσονται υπέρ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Στην ίδια ερώτηση, το 71% των συνταξιούχων τάσσεται υπέρ των επιπλέον μέτων, ενώ το μικρότερο ποσοστό (49%) καταγράφεται σε όσους εργάζονται στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στην κομματική προέλευση, υπέρ των επιπλέον μέτρων είναι το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ την ίδια θέση έχει το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το 43% μάλιστα να είναι κατά.
Το 77% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 είναι κάτω του 50%.

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 62% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 14% λίγο ή καθόλου.

Στην καταλληλότα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 24%.

Το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα με διψήφια διαφορά, ενώ το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 9,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ υπάρχει κι ένα 13,5% στην γκρίζα ζώνη.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 10%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7,5% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ το 9,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η ΝΔ έχει συσπείρωση 73%, ο ΣΥΡΙΖΑ 66% και το ΚΙΝΑΛ 73%.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το