Ελλάδα

Στο νήμα κρίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

gallop

Οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για το δημοψήφισμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega από την 1η έως την 3η Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.453 ατόμων. Tο «ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «όχι» 43% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Κυριακάτικη Αυγή».

Στη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες δηλώνουν πως θα ψηφίσουν σίγουρα ή προσανατολίζονται προς το ΝΑΙ σε ποσοστό 44,1%, ενώ σίγουρα ή μάλλον ΟΧΙ επιλέγει το 43,7%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη σε ποσοστό 75,2%, ενώ το “όχι” επιλέγει το 23,5%.
Ως προς τη σιγουριά της απόφασής τους για ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
Σίγουρα ναι: 41%
Μάλλον ναι: 3,1%
Μάλλον όχι: 1,9%
Σίγουρα όχι: 41,8%
Λευκό / Άκυρο: 2,5%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,7%
Μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των πολιτών που εκτιμούν πως το δημοψήφισμα έχει ως πραγματικό ερώτημα το ναι ή όχι στο ευρώ. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το ερώτημα είναι “ναι ή όχι στο ευρώ” φτάνει το 44,4%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 49,7%. Την επιλογή δεν ξέρω / δεν απαντώ έκανε το 5,9%.

Public Issue: Στο νήμα…
Στο νήμα κρίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση της Public Issue η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου για την «Κυριακάτικη Αυγή».
Στην πρόθεση ψήφου, το «ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «όχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό – άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.

Alco: Στήθος με στήθος

Η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που έγινε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος δείχνει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι».

Σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων για λογαριασμό του www.protothema.gr από 1η έως 3 Ιουλίου, καταγράφει οριακή πρωτιά στο «ναι» με 0,6% το οποίο έχει 41,7%. Το «όχι» έχει 41,1% και όλα δείχνουν ότι μεθαύριο ο νικητής θα κριθεί στις… λεπτομέρειες.

1

Στο 10,7% είναι το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό την Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι ανά κόμμα δείχνουν ότι επιλέγουν την γραμμή του κάθε κόμματος, με το «ναι» να είναι περίπου στο 77-78% για ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

2

Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Οχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%.

3

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε η ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».

4

Σε ποσοστό 48% θεωρείται η απόφαση του δημοψηφίσματος λανθασμένη, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική. Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης συμμερίζεται την άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων της Ευρωζώνης που αναφέρουν συνεχώς ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ.

5

Επίσης, το 51% εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας δέχεται μόλις το 31% των ερωτηθέντων. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν εμπεριέχει κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 31% θεωρεί ότι θα συμβεί το αντίθετο.

6

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι 3/4 ψηφοφόρους θέλουν το ευρώ, ενώ το 14% θέλει δραχμή.

Πηγή www.ethnos.gr, www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το