Οικονομία

Δημόσιο: Μείωση 50% του επιτοκίου στις δικαστικές πληρωμές ιδιωτών

Μειώνεται κατά 50% το επιτόκιο που καταβάλλει το δημόσιο στις περιπτώσεις που αναγκάζεται να πληρώσει ιδιώτες σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων. Η διάταξη έχει προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο για την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μείωση του επιτοκίου δεν αφορά στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου ή άλλες περιπτώσεις πληρωμών πέραν αυτών που δικαιώνουν πολίτες μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται το δημόσιο θα ισούται πλέον με το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (0% από το 2016) προσθέτοντας ένα περιθώριο 3% αντί για 6% που ισχύει σήμερα. Η απόφαση για μείωση του επιτοκίου εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων έρχεται μετά το κύμα δικαίωσης πολιτών στα δικαστήρια, όπως για την επιστροφή των δώρων στο δημόσιο ή στους συνταξιούχους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις φορολογούμενων που καθυστερούν την πληρωμή φόρων και άλλων επιβαρύνσεων υπέρ του δημοσίου επιβάλλεται επιτόκιο ύψους 8,76% ενώ στις επιστροφές φόρων μετά από 90 ημέρες το δημόσιο επιβαρύνεται με επιτόκιο 6%.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το