Τοπικά

Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια μέσα σε ρέματα έφεραν τον «Αρμαγεδώνα» – Στην Εισαγγελία η Δωροθέα Κολυνδρίνη (videos)

Η εισαγγελία αναλαμβάνει να διερευνήσει τις ευθύνες για τα δεκάδες μπαζωμένα ρέματα στο Νομό Μαγνησίας, που μετά βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων καιρικών φαινομένων. Η ένταση του φαινομένου των βροχών εξηγεί μέρος μόνον της καταστροφής εκτιμούν στην περιφέρεια.

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη θα απευθυνθεί στην εισαγγελία για να δοθεί ένα τέλος στην  αναρχία και να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν άδειες για κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πάνω σε ρέματα.

Η τεχνική υπηρεσία εντόπισε τις κατασκευές που βρίσκονται σε  ρέματα και εμποδίζουν τη διέλευση του νερού. Η Εισαγγελία θα κληθεί να εξετάσει γιατί δόθηκαν άδειες από την Πολεοδομία για αυτές τις κατασκευές αλλά και αν έγιναν αποστραγγιστικά έργα στα σημεία αυτά. «Θα ζητήσω από την Εισαγγελία να προβεί στις νόμιμες ενέργειες και να εξετάσει κατά πόσο στα χαρτογραφημένα ρέματα έχουν γίνει αποστραγγιστικά έργα και κατά πόσο δόθηκαν νόμιμες άδειες για τις κατασκευές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Σε συνέντευξη τύπου για τις καταστροφές που υπέστη η Μαγνησία μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες, η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι μέσα σε δύο μήνες έχουν εκδηλωθεί στον Νομό τρία διαφορετικά και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μέσα σε δύο μήνες «έπεσε» στον νομό τόσο νερό όσο θα έπεφτε σε διάστημα ενός χρόνου. Στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε 154 χιλιοστά νερό και στις 21  Φεβρουαρίου 115 χιλιοστά. Οι περισσότερες περιοχές του νομού Μαγνησίας μετατράπηκαν σε πίδακες, λίμνες ή χείμαρρους».

Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια η Περιφέρεια έχει υλοποιήσει έργα άνω των  15  εκ. στις ορεινές περιοχές του νομού. «Στην Τσαγκαράδα που το ρέμα πέρασε πάνω από τον δρόμο, το ρέμα είχε καθαριστεί.  Το μόνο θέμα που προκάλεσε το πλημμυρικό φαινόμενο είναι ότι το πλάτος του φυσικού ρέματος δεν ήταν αντίστοιχο με την ποσότητα του νερού που δέχθηκε και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.  Το ευοίωνο ήταν πως η Περιφερειακή Ενότητα επί ένα  24ωρο είχε έξω μηχανήματα για να αντιμετωπίζουμε τις κατολισθήσεις που δεν έχουν σταματήσει εδώ και μία βδομάδα, και να δίνουμε πρόσκαιρες λύσεις».

Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως η Αντιπεριφέρεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμα και από αύριο τις εργασίες αποκαταστάσεις των ζημιών αν σταματήσουν οι βροχοπτώσεις. Πρόσθεσε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου στο Χορευτό σημειώθηκε καθίζηση στον δρόμο, όπως στο δέλτα του Κισσού, στην Τσαγκαράδα καθώς και πτώσεις δέντρων.

 «Με ασφαλτικό υλικό προσπαθούμε να επουλώσουμε τις ζημιές, τα ¨σκαλοπάτια¨ που έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό δίκτυο για να μπορούν να περνούν με ασφάλεια τα οχήματα,  και μεταφέρουμε τις φερτές ύλες στην άκρη των δρόμων» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε  πως εδώ και καιρό η Περιφερειακή Ενότητα έχει κάνει μελέτη για τα 24 σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης σχετικά με τις κατολισθήσεις.

 «Είναι σημεία που χρειάζονται τεχνικές εργασίες για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι μεγάλος αλλά οι κατολισθήσεις είναι κάτι που αφορά το ΥΠΟΜΕΔΥ και όχι τις Περιφέρειες. Το υπουργείο πρέπει να εξασφαλίσει 100 εκ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.  Αλλά ακόμα δεν μας έχουν δώσει τα χρήματα, για τα οποία είχε δεσμευτεί το υπουργείο πριν από 1,5 χρόνο (330.000 για τη διευθέτηση του ρέματος Παιδόπολης, 180.000 για την ολοκλήρωση της μελέτης παράκαμψης του Χιονοδρομικού, 300.000 για τους κυκλικούς κόμβους στην Αθηνών­)».

Χρειάζονται άμεσα 20 εκατομμύρια ευρώ

Η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ με τις νέες καταστροφές.  Αυτή τη στιγμή η Αντιπεριφέρεια έχει τρέχουσες εργολαβίες 2,5 εκ, ευρώ με τις οποίες θα ξεκινήσει στην αποκατάσταση των ζημιών,

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν Δήμο έτσι ενόψει της θερινής περιόδου. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα.  Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη τη γέφυρα στη Ζαγορά που πρόκειται να δημοπρατηθεί.

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Φλαμπούρης  σημείωσε πως ήταν μεγάλες οι εντάσεις της βροχής. «Για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα είναι απαραίτητη η συνεργασία και όχι να καταγγέλλει ο ένας τον άλλον. Οι Δήμοι πρέπει να είναι συνεργάτες, δεν γίνεται διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά ενώ έχει ζητηθεί από τους Δήμους να καταγράψουν τις ζημιές και να στείλουν τεχνικά δελτία.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Κουβαρδάς ανέφερε πως η Αντιπεριφέρεια βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα και δεν έχει κλείσει καθόλου ο δρόμος, με εξαίρεση την απαγόρευση διέλευσης λεωφορείων στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το