Τοπικά

Δήμος Βόλου: Ομόφωνα “όχι” από την αντιπολίτευση στην καρατόμηση 34 δέντρων στην περιοχή της οδού Ζάχου 

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου για την κοπή 34 δέντρων στην περιοχή της οδού Ζάχου. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών έκαναν λόγο για καρατόμηση των δέντρων που θα προκαλέσει σημαντική αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η υπηρεσία Πρασίνου διέγνωσε πρόβλημα σε 34 λεύκες τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες και πρότεινε την αφαίρεση και αντικατάσταση τους.
Η επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα, τόνισε ότι η εισήγηση δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα, αλλά αναφέρει γενικώς και αορίστως τη λέξη “αντικατάσταση”, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη πρασίνου ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κατάλληλη φύτευση δέντρων.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Αφροδίτη Γάντζου σημείωσε πως όταν πρόκειται για 35 δέντρα δεν μιλάμε απλά για κοπή, αλλά για αποψίλωση. Πρότεινε να υπάρχει ένα δημοτικό φυτώριο και σημείωσε ότι το αστικό πράσινο είναι ελλιπές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Απ. Παπαδούλης επισήμανε ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου συντάχθηκε “ελαφρά τη καρδία”. «Η Υπηρεσία έχει την ευθύνη παρακολούθησης των δέντρων. Τώρα είδε ότι τα δέντρα είναι άρρωστα;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος σημείωσε ότι θα μπορούσε σταδιακά να γίνει κλάδεμα των δέντρων και όχι μαζική αποψίλωση. «Δεν μπορείς να λες κόβω μαζικά 34 δέντρα. Επίσης δεν μπορούμε να κόβουμε δέντρα επειδή δημιουργούν πρόβλημα στο πεζοδρόμιο. Θέλει σκέψη όταν κόβουμε ένα δέντρο» είπε και πρόσθεσε ότι παρότι κόβονται δέντρα στην πόλη, δεν αντικαθίστανται. «Περπατάμε στην Ιωλκού, βλέπουμε τις τρύπες και δεν έχει μπει ακόμη δέντρο. Έτσι όμως συνεχίζει η δημοτική αρχή, φοβόμαστε αποψίλωση των δέντρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αέρια ρύπανση» είπε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Στρατηγικού Σχεδιασμού Θάνος Θεοδώρου υποστήριξε ότι στις αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις που γίνονται, τηρείται το ισοζύγιο και πάντα φυτεύονται δέντρα. «Τα δέντρα πρέπει να συντηρούνται και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών όταν υπάρχει πρόβλημα να απομακρύνονται».

Απαντώντας η Νάνσυ Καπούλα επέμεινε ότι η κοπή 35 δέντρων θα αλλάξει την όψη της περιοχής και το μικροκλίμα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς ανέφερε ότι επικίνδυνα είναι επίσης κάποια δέντρα μέσα στην κοίτη του Κραυσίδωνα με χαμηλό ριζικό σύστημα, ενώ απαντώντας στον κ.Ριζόπουλο είπε πως όταν τα πεζοδρόμια είναι στενά δεν μπορούν να φυτευτούν δέντρα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Απ. Μαλαματίνης σημείωσε ότι στην Αναλήψεως κόπηκαν επτά δέντρα και φυτεύτηκαν 30.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκε και ο προϊστάμενος στην Υπηρεσία Πρασίνου Κ. Πολυχρονίδης, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες λεύκες έχουν συμπτώματα σήψης και πριν τα Χριστούγεννα μία έπεσε. «Υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κλαδιά και να πέσουν. Είναι λάθος να λέμε ότι δεν χρειάζεται να κόβουμε δέντρα. Σε μερικούς δρόμους κόπηκαν δέντρα και φυτεύτηκαν 160 δέντρα στο ελικοδρόμιο. Κατηγορούμαστε ότι κατακρεουργούμε τα δέντρα. Αν δεν υπήρχαν δέντρα, εγώ δεν θα είχα λόγο ύπαρξης στον δήμο. Θέλουμε να προστατεύουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους» τόνισε. Μάλιστα ανέφερε ότι στην περιοχή της Ζάχου είναι περισσότερα από 35 τα δέντρα που θεωρούνται επικίνδυνα.

Για τους επαγγελματίες της εστίασης
Στη συνεδρίαση ήρθε προς συζήτηση και η πρόταση της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» για μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της εστίασης. «Είναι σημαντικός ο κλάδος της εστίασης. Πρέπει να δούμε πόσο αντέχουν τα ταμεία του δήμου και οι προτάσεις να συζητηθούν σε οικονομικές επιτροπές» επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης Ιάσονας Αποστολάλης, σημειώνοντας ότι δίνεται στις παρατάξεις εύλογος χρόνος να δουν τις προτάσεις και στο επόμενο Δ.Σ, εφόσον έχει προηγηθεί και οικονομική επιτροπή, να αποφασίσουν την υλοποίηση κάποιων εξ αυτώ.
Ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε να συζητηθεί σήμερα το θέμα καθώς ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Αρνητικά ψήφισε η δημοτική αρχή στη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση, όπως επίσης η κ. Καπούλα και ο κ. Παπαδούλης, καθώς δεν ήταν διαθέσιμα σήμερα τα οικονομικά στοιχεία που συνδέονται με το θέμα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θ. Θεοδώρου δήλωσε στη συνεδρίαση ότι η δημοτική αρχή έχει πάρει αποφάσεις για τη στήριξη του κλάδου και ήδη εφαρμόζονται.

Κόντρα με “φόντο” την κακοκαιρία
Στο μεταξύ, την αντίδραση του κ. Ριζόπουλου προκάλεσε στη σημερινή συνεδρίαση η αναφορά του κ. Μουλά για την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ο κ. Ριζόπουλος του απάντησε ότι υπάρχουν παράπονα στις γειτονιές και από καθηγητές σε σχολεία.
«Μόνο συγχαρητήρια και έπαινοι υπάρχουν προς τη δημοτική αρχή» υποστήριξε ο κ. Μουλάς με τον κ. Ριζόπουλο να του απαντά ότι η δημοτική αρχή κράτησε ανοιχτό μόνο το κέντρο του Βόλου. «Μην παραποιείτε τα γεγονότα» του ζήτησε ο κ. Μουλάς.

Για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Εκτενής συζήτηση ακολούθησε σχετικά με την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, υπήρξαν προβλήματα με τη χρηματοδότηση, έγιναν τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες και ήταν άγονες, ενώ τώρα έχει ανοίξει η πρόσκληση για χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων της και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η πρόταση για τη χρηματοδότηση.

«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τη στήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Παλεύουμε χρόνια να λειτουργήσει με χρηματοδότηση από τον κρατικό μηχανισμό και με μόνιμο προσωπικό και να μην εξαρτάται από τα προγράμματα» σχολίασε ο κ. Ριζόπουλος σημειώνοντας ότι ο κανονισμός στηρίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει να λειτουργεί με διάφορες χρηματοδοτήσεις που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη λειτουργία της. «Επίσης η ΚΥΑ βάζει το ζήτημα να εισπράττεται το 80% των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν τα ΑμεΑ. Η Στέγη έπρεπε να λειτουργεί χθες και όχι μέσω διάφορων προγραμμάτων. Θέλουμε τη στέγη αλλά θα ψηφίσουμε αρνητικά» πρόσθεσε ο κ. Ριζόπουλος.

Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος
Τέλος, με αφορμή την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος ο κ. Παπαδούλης ανέφερε ότι προβλέπονται αυξημένα τέλη.
Ο κ. Θεοδώρου απάντησε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν τέλη. «Η τροποποίηση αφορά την εισαγωγή δύο τεχνικών έργων με έγκριση χρηματοδότησης από τον Φιλόδημο και την επιχορήγηση από τη ΣΑΤΑ.

Ο Θανάσης Ακρίβος από την παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» ανέφερε ότι στο όνομα της πλειοψηφίας η δημοτική αρχή δείχνει να μην επιθυμεί τη συμβολή των μειοψηφιών. “Έρχεται το θέμα στις 12 το μεσημέρι και καθίσταται αδύνατο να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το τι θα συζητήσουμε”, είπε. Ο Θ. Θεοδώρου απάντησε ότι η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έχει γίνει σε παλιά συνεδρίαση. «Πρόκειται για δύο έργα για τα οποία ήρθε χρηματοδότηση από το Φιλόδημος. Αν δεν τα θέλετε μην τα ψηφίζετε» του απάντησε. Από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι το τεχνικό πρόγραμμα παραμένει φτωχό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και πρέπει να προχωρήσουν πολλά έργα».

Ο κ. Παπαδούλης παρατήρησε ότι στην εισήγηση γίνεται λόγος για «τροποποίηση των χρηματοδοτήσεων σε έργα και μελέτη με χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά». Ο κ. Θεοδώρου του απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει το ποσό των ανταποδοτικών. «Γίνεται ανακατανομή αυτών των πόρων» σχολίασε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το