Τοπικά

Δήμος Βόλου: 43 γωνιές ανακύκλωσης με έξυπνη κάρτα και προνόμια στους δημότες

Συνολικά 43 γωνιές ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν στον Δήμο Βόλου με υπόγεια και υπέργεια συστήματα κάδων, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη διαλογή τεσσάρων ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών ήτοι χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο (οι 15) και διαλογή δύο ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών ήτοι χαρτί και σύνθετη συσκευασία (οι 28). Σχετική απόφαση για την έγκριση της μελέτης του έργου θα λάβει μεθαύριο Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς την Τρίτη 16 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.157.044 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη το Υποέργο 1 αφορά προμήθεια και εγκατάσταση 40 υπόγειων κάδων για την χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και μετάλλου, χωρ. 2,5m³ (περίπου έκαστος), που θα τοποθετηθούν σε δέκα σημεία -«Γωνιές Ανακύκλωσης» – σε συστοιχίες τεσσάρων κάδων προκειμένου να υπάρξει διακριτή συλλογή – διαχωρισμός ανακυκλώσιμων. Οι κάδοι θα είναι δύο τύπων: Με κλειστό πυθμένα (1ος τύπος για την συλλογή πλαστικών, μετάλλων και χαρτιού) και με ανοιγόμενο πυθμένα (2ος τύπος για συλλογή γυαλιού) κατάλληλοι:
-Ο 1ος τύπος κάδου για την συλλογή τους σε συνεργασία με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης, (με υπερκατασκευή τύπου πρέσας), εφοδιασμένα με υδραυλικό μηχανισμό γερανοφόρου (τύπου παπαγαλάκι), η δε εκκένωσή τους θα επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με προσαρμογή στους πλευρικούς βραχίονες ανατροπής του ανυψωτικού μηχανισμού του απορριμματοφόρου οχήματος, με τον οποίο ανατρέπονται οι κοινοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων.
-Ο 2ος τύπος κάδου κατάλληλος για συνεργασία και με γερανοφόρα φορτηγά οχήματα με υπερκατασκευή ανοιχτής ανατρεπόμενης καρότσας.
Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια 4.500 «Eξυπνων Kαρτών Aνακυκλωτή», τύπου RFID (Kάρτες Aνακύκλωσης) που θα διανεμηθούν στους δημότες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμα ΔσΠ, 2 ελαφρών διακοσμητικών κατασκευών στεγάστρου για την οριοθέτηση δύο «Γωνιών Ανακύκλωσης», 4 αυτόνομων φωτιστικών δημοτικού φωτισμού που θα εγκατασταθούν ανά ζεύγος σε δύο «Γωνιές Ανακύκλωσης», 16 υπόγειων κάδων με σύστημα βύθισης – ανύψωσης για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και μετάλλου, χωρ. 1.100lt (περίπου έκαστος), που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα (4) σημεία -»Γωνιές Ανακύκλωσης»- σε συστοιχίες τεσσάρων κάδων προκειμένου να υπάρξει διακριτή συλλογή – διαχωρισμός ανακυκλώσιμων για τη συλλογή πλαστικών, μετάλλων, χαρτιού και γυαλιού) κατάλληλοι με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης, (με υπερκατασκευή τύπου πρέσας), 4 κάδων σε μεταλλικό οικίσκο για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και μετάλλου, χωρ. 1.100lt (περίπου έκαστος), που θα τοποθετηθούν σε ένα σημείο – «Γωνιά Ανακύκλωσης», η δε εκκένωσή τους θα επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης, (με υπερκατασκευή τύπου πρέσας), 56 υπέργειων κάδων συλλογής ανακυκλώσιμων δύο ρευμάτων για τη χωριστή συλλογή χαρτιού και σύνθετης συσκευασίας, σε ειδικά μεταλλικά συστήματα ανακύκλωσης, χωρητικότητας 120 λίτρων ανά στόμιο ρίψης που θα τοποθετηθούν σε 28 σχολικές μονάδες (σημεία), η δε εκκένωσή τους θα επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης, (με υπερκατασκευή τύπου πρέσας).

Ο Δήμος, έχει επιλέξει σημεία χωροθέτησης των «Γωνιών Ανακύκλωσης» (τα οποία θα εγκριθούν βάσει απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
-Την αξία της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η αισθητική τους.
-Τη δυνατότητα διέλευσης οχημάτων και την ορθή συλλογή, με την διευκόλυνση της πρόσβασης στα σημεία που χωροθετείται η «Γωνιά Ανακύκλωσης».
-Την μη ύπαρξη δικτύων ΟΚΩ, ώστε αν δεν αποφευχθούν οι μετατοπίσεις τους τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
-Την προσβασιμότητα τους από τους δημότες & ΑμεΑ.
-Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής (υψηλή στάθμη νερού, αρχαιολογικά ευρύματα κ.ά.
Οι δημότες, χρησιμοποιώντας μια «Έξυπνη Kάρτα»/»Kάρτα Aνακύκλωσης» που θα τους χορηγηθεί, θα έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση στα στόμια εισαγωγής των υπόγειων κάδων και θα μπορούν να απορρίπτουν τα προς ανακύκλωση υλικά και στη συνέχεια μέσω ειδικού λογισμικού θα τους αποδίδονται «Πόντοι Ανακύκλωσης» και θα εξαργυρώνονται με διάφορες υπηρεσίες ή προνόμια (π.χ. προσκλήσεις κοινωνικών/πολιτιστικών εκδηλώσεων, έκπτωση σε αθλητικά προγράμματα του Δήμου κ.ά.). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης που ο Δήμος σχεδιάζει έχει ως στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το