Τοπικά

Δήμος Σκοπέλου: Υποχρεώσεις και πρόστιμα για τα ζώα συντροφιάς

 

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών του σε θέματα φροντίδας των ζώων συντροφιάς, ο Δήμος Σκοπέλου με ανακοίνωσή του ενημερώνει για τα εξής:
«Βάσει του νέου νόμου (4830/2021), οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων:
– Οφείλουν να στειρώνουν τα ζώα τους.
– Οφείλουν να τα «τσιπάρουν» (ηλεκτρονική σήμανση) για να αποδεικνύεται η ιδιοκτησία τους και να διατηρούν οπωσδήποτε βιβλιάριο υγείας.
– Οφείλουν να προσφέρουν στα ζώα τους άνετο και ασφαλή χώρο διαβίωσης, προστατευμένο από το κρύο, τη βροχή αλλά και από τη ζέστη το καλοκαίρι.
– Απαγορεύεται να αφήνουν τα ζώα τους να γυρίζουν ελεύθερα/αδέσποτα.
– Απαγορεύεται να τα εγκαταλείπουν επειδή τα βαρέθηκαν, έφυγαν ή δεν μπορούν να τα φροντίζουν άλλο.
– Απαγορεύεται να πετάνε τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά σαν άψυχα απορρίμματα.
– Απαγορεύεται να έχουν τα σκυλιά τους δεμένα με αλυσίδα ή σχοινί ή να τα αφήνουν σε μπαλκόνια και αυλές μόνα τους.
Οι διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 είναι:
– Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου ή γάτας ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, καθώς και παράλειψη καταχώρησης στο ΕΜΖΣ όλων των απαιτούμενων στοιχείων που αφορούν τον ιδιοκτήτη ή το ζώο συντροφιάς και τυχόν μεταβολών τους – 300 ευρώ.
– Παράλειψη στείρωσης σκύλου ή γάτας ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού τους στο ΕΕΓΥΖΣ – 000 ευρώ.
– Ανακριβής αποστολή γενετικού υλικού ζώου συντροφιάς από κτηνίατρο στο ΕΦΑΓΥΖΣ – 500 ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου για έναν μήνα.
– Η με οποιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων – 500 ευρώ.
Ο Δήμος Σκοπέλου, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, παρακαλεί τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να συμμορφωθούν άμεσα με τον νέο νόμο και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την συνεργασία τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το