Τοπικά

Δήμος Ρήγα Φεραίου: Σε διαδικασία απαλλοτρίωσης το αρχοντικό Βαΐρα στα Κανάλια 

Την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του αρχοντικού Βαΐρα, στα Κανάλια αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εγκριθεί η κήρυξη απαλλοτρίωσης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των σχετικών εγγράφων που απαιτούνται. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο κτίσμα και να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος για την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων.

Να αναφερθεί ότι η Κοινότητα Καναλίων έχει αποστείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου επιστολή για την ένταξη του αρχοντικού Βαΐρα στον Δήμο, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το Αρχοντικό Βαΐρα αποτελεί ένα διατηρητέο κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο, μετά από πολλά έτη προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας να περιέλθει στην Κοινότητα Καναλίων, κατορθώσαμε σήμερα ως Δημοτική Αρχή, να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την απόκτησή του από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως το συγκεκριμένο κτίσμα και να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο δράσεων, όπου οι κάτοικοι των Καναλίων, αλλά και οι δημότες όλου του Δήμου γενικότερα, να μπορούν να κάνουν χρήση σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλου είδους δράσεις, είτε να χρησιμοποιηθεί και για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, που θα μας προτείνει η Κοινότητα και οι κάτοικοί της.
Θέλουμε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος, όπου σε συνδυασμό με τη λίμνη Κάρλα και τα μουσεία της λίμνης Κάρλας, θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη φυσική και πολιτιστική ομορφιά του Δήμου μας».

Στη συνέχεια, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «έγινε προσπάθεια από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου να αγοράσει το Αρχοντικό Βαΐρα. Η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε, λόγω του μεγάλου αριθμού των κληρονόμων και σε αντικειμενικές δυσκολίες υπογραφής του συμβολαίου με ένα εξ αυτών, για λόγους υγείας. Για τη διαδικασία της αγοράς υπάρχει ήδη σχετική εκτίμηση ορκωτής εκτιμήτριας, για την αξία του ακινήτου, καθώς και για τις κινήσεις που θα κάνει ο Δήμος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, και ακόμη για τη δυνατότητα αδειοδότησης και ένταξης των εργασιών αναστήλωσής του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του υπουργείου Πολιτισμού επειδή το κτίσμα είναι διατηρητέο. Θα προβούμε στη διαδικασία απαλλοτρίωσης του Αρχοντικού Βαΐρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για γραφείο της Κοινότητας Καναλίων και για αίθουσα – πολυχώρο πολλαπλών χρήσεων, επειδή συνορεύει με δημοτικό οικόπεδο του πρώην ιατρείου Καναλίων.
Έτσι θα αποκτήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ένα ακίνητο δίπλα από την πλατεία των Καναλίων, με πολλαπλές προοπτικές αξιοποίησής του, μεγάλη προσβασιμότητα και προοπτική αξιοποίησής του».
Να αναφερθεί ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης υπάρχει και σχετικό εισηγητικό σημείωμα νομικού συμβούλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το