Τοπικά

Δήμος Ρήγα Φεραίου:Αρπακτικά πτηνά στη «μάχη» κατά επιβλαβών τρωκτικών

Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ακόμη οκτώ Δήμους θα υπογράψει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου για τον φυσικό έλεγχο-περιορισμό των επιβλαβών τρωκτικών στη γεωργία μέσω της διαχείρισης αρπακτικών πτηνών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη οι Δήμοι Λαρισαίων, Αγιάς, Τεμπών, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Φαρσάλων και Σοφάδων.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ετησίως στις προαναφερόμενες περιοχές, σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή εξαιτίας των πληθυσμιακών διακυμάνσεων και εξάρσεων επιβλαβών τρωκτικών, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία λόγω καταστροφών των καλλιεργειών, στην υγεία λόγω ζωονόσων που φέρουν τα τρωκτικά και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, και στο περιβάλλον λόγω των χημικών εισροών για την καταπολέμηση του φαινομένου. Το έργο θα εστιάζει:
– Στην ενίσχυση φυσικών λύσεων και διεργασιών του αγροτικού οικοσυστήματος, με στόχο τον φυσικό έλεγχο και περιορισμό των πληθυσμών επιβλαβών τρωκτικών.
– Στην ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών ανώτερων θηρευτών, που ενυπάρχουν στο αγροτικό οικοσύστημα, με στόχο την θηρευτική τους επίδραση στους πληθυσμούς των επιβλαβών τρωκτικών.
– Στη διαχείριση του τοπίου, με στόχο την μακροπρόθεσμη και μόνιμη επίδραση των υλοποιηθεισών δράσεων, ως προς την ενίσχυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών ανώτερων αρπάγων και την θηρευτική τους επίδραση στους πληθυσμούς των επιβλαβών τρωκτικών.
Θα αφορά στη διαχείριση πληθυσμού ανώτερων αρπάγων (π.χ. αρπακτικών πτηνών), τα οποία τρέφονται με μικρά θηλαστικά, σε τμήμα του θεσσαλικού αγροτικού οικοσυστήματος, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού των ειδών αυτών για την σταδιακή ρύθμιση των επιβλαβών τρωκτικών στην αγροτική ύπαιθρο. Η ρύθμιση των επιβλαβών τρωκτικών μέσω της φυσικής θήρευσης αποτελεί έναν φυσικό μηχανισμό περιορισμού στην γεωργική διαχείριση. Για την υποστήριξη και τη διαχείριση του πληθυσμού των ανώτερων αρπάγων, η βασική φιλοσοφία του έργου συνίσταται στο να εγκατασταθούν τεχνητοί κλωβοί φωλεοποίησης, συνήθως φτιαγμένοι από ξύλο (nest boxes), βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας (προδιαγραφές κατασκευής, ορθή χωρική τοποθέτηση, κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται θέσεις φωλεοποίησης και η σταθεροποίηση του πληθυσμού των αρπάγων, και με σωστή – επιστημονική χωροθέτηση στο αγροτικό τοπίο των τεχνητών θέσεων, δύναται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φυσικής καταπολέμησης των μικρών θηλαστικών μέσω της θήρευσής τους. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν τέσσερα υποέργα, ως εξής: Δημιουργία τεχνικής και υλικής υποδομής, χωροθέτηση και εγκατάσταση τεχνικής και υλικής υποδομής, παρακολούθηση και καταγραφή αποτελεσμάτων, δικτύωση και ενημέρωση συνεργαζόμενων φορέων. Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται έως το ποσό των 359.639 ευρώ. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει μετά από 58 μήνες, με την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το