Τοπικά

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Διαμαρτυρία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αποχή από τα Δημοτικά Συμβούλια

Την αποχή τους από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, αποφάσισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έως ότου η Δημοτική Αρχή ικανοποιήσει το κοινό αίτημά τους για διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης. Με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νοτίου Πηλίου, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή Μιτζικού ότι επιλέγει κατά κανόνα τη συνεδρίαση διά περιφοράς με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός του Δήμου που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για συνεδριάσεις-παρωδίες.

Ολόκληρη η επιστολή που υπογράφουν ο επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Μιλτιάδης Παπαδημητρίου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Γραμμένος και Γιάννης Κωνσταντινακης:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:
Κεκλεισμένων των θυρών
“Διά περιφοράς”
Τηλεδιάσκεψη.
Η δημοτική αρχή του Ν.Πηλίου επιλέγει κατά κανόνα τη συνεδρίαση διά περιφοράς όπου προκύπτουν ζητήματα όπως:
Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων (πληροφόρηση μέσω e-mail ή όταν αναρτηθούν οι αποφάσεις στη “Διαύγεια”).
Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα(όπως ο προϋπολογισμός του Δήμου που θα συζητηθεί στις 15/12/2020) που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την υγειονομική προστασία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.Σημαντικό είναι να αναφέρουμε οτι έγιναν δύο ερωτήσεις για την εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης αλλά η δημοτική αρχή το αγνόησε.

Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια και στους περισσότερους δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Οι συνεδριάσεις “διά περιφοράς” να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα
Δεδομένων των παραπάνω και μέχρις ότου η Δημοτική Αρχή συμμορφωθεί με το κοινό αίτημα των ομαδων της Αντιπολίτευσης, που προς υπενθύμισης σας αποτελούν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, για διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων μέσο τηλεδιασκέψεων, σας ενημερώνουμε ότι θα απέχουμε από αυτά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το