Τοπικά

Δημοπρατείται το έργο διευθέτησης του ρέματος στην Παιδόπολη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγριάς

Δημοπρατείται το «βαλτωμένο» έργο της διευθέτησης του ρέματος στην Παιδόπολη της Αγριάς με 316.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2015 και το έργο δημοπρατείται τέσσερα χρόνια αργότερα.
Το ρέμα έχει «δώσει» μεγάλες πλημμύρες, καθώς τους χειμερινούς μήνες «φουσκώνει» και καταστρέφει περιουσίες, αλλά και το οδόστρωμα στον κεντρικό δρόμο της Αγριάς. Με την κατασκευή του έργου θα «οχυρωθεί» αντιπλημμυρικά η περιοχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη η οριοθέτηση και η διευθέτηση θα γίνει από την οδική παράκαμψη Βόλου έως το θαλάσσιο μέτωπο. Το ρέμα διέρχεται από τον οικοδομικό συνεταιρισμό δημοσίων υπαλλήλων «Αστέρια» και από την Παιδόπολη Αγριάς και σε κάποια σημεία του είναι σε επαφή με κτίσματα. Στο πρώτο τμήμα μήκους 77 μέτρων προβλέπεται ανοιχτή τάφρος για τα πρώτα 37 μέτρα και κλειστή για τα υπόλοιπα 40 μέτρα. Στο δεύτερο τμήμα 320 μέτρων που καταλήγει στην Παιδόπολη δεν θα γίνουν έργα διευθέτησης γιατί το ρέμα περιορίζεται στη φυσική του κοίτη. Για το τρίτο τμήμα 251 μέτρων που διέρχεται από τα Αστέρια προτείνεται ορθογωνική διατομή. Σχετικά με το τεχνικό εξόδου του ρέματος Παιδόπολης μήκους 12 μέτρων, χρήζει αντικατάστασης.
Η οριοθέτηση και η διευθέτηση του ρέµατος µε την κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των υδάτων. Ταυτόχρονα, θα ωφελήσει και το ανθρωπογενές περιβάλλον καθώς θα διασφαλιστούν από τα πληµµυρικά φαινόµενα τόσο οι γειτνιάζουσες ιδιοκτησίες (κτίσµατα και καλλιέργειες) όσο και τα τεχνικά έργα (οδοί) που διασταυρώνονται µε αυτό.
Με την κατασκευή του έργου θα αποκατασταθεί η οµαλή διοχέτευση των πληµµυρικών υδάτων µέσω επαρκούς διατοµής της κοίτης του ρέματος, καθώς και η αντιστήριξη και προστασία από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις των πρανών.

Από το ρέμα Καρουτά στην Αγριά μεταφέρεται μεγάλος όγκος νερού και στον χάρτη πλημμυρικής επικινδυνότητας του Νομού έχει αποτυπωθεί ως ένας από τους μεγάλους κινδύνους της Μαγνησίας. Η περιοχή πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα και η δημοπράτηση που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα με τους κατοίκους να απαιτούν λύσεις και για τον βρεφονηπιακό σταθμό της Μητρόπολης που είναι κατασκευασμένος επάνω στο ρέμα. Το ρέμα «στοχεύει» κατευθείαν στη μία γωνία του κτιρίου και οι κάτοικοι τονίζουν πως εάν δεν ληφθούν μέτρα δεν θα αποτραπούν όλοι οι κίνδυνοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το