Τοπικά

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας: Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των νέων ζευγαριών

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μελος ΟΓΕ) , με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αύξησης του εφάπαξ επιδόματος για τη γέννηση παιδιού “για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την ανακούφιση των νέων ζευγαριών”, καταγγέλλει την πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και συγχρόνως τις πετά ως «βορά» στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αύξηση των κερδών τους.

¨Είναι εμπαιγμός να παρουσιάζεται η αύξηση αυτή σαν μέτρο «για την αντιμετώπιση» του δημογραφικού, όταν το επίδομα δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα της γέννας. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των τοκετών πραγματοποιείται σε ιδιωτικά μαιευτήρια υποχρεώνοντας τα νέα ζευγάρια να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, όταν αποφασίσουν να γίνουν γονείς. Έτσι ακόμα κι αυτή η μικρή αύξηση του επιδόματος θα κατευθυνθεί απευθείας στον τεράστιο κορβανά των κερδών των ομίλων της υγείας.

Όσο οι γυναίκες εργαζόμενες είναι πρωταθλήτριες στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με ωράρια λάστιχο που τσακίζουν τη ζωή τους, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης χωρίς δικαιώματα, με μισθούς που από τις 15 κάθε μήνα εξανεμίζονται, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, χωρίς μέτρα ενίσχυσης στις μονογονεϊκές οικογένειες, σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά, κάθε κυβερνητικό μέτρο για το δημογραφικό θα είναι “κενό γράμμα”.

Όσο οι γυναίκες είναι αντιμέτωπες με ένα σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούμενο και εμπορευματοποιημένο, όσο οι προληπτικές εξετάσεις, ο προγεννητικός έλεγχος, η παρακολούθηση και φροντίδα της εγκύου, η γέννα, αλλά και η μετέπειτα φροντίδα μητέρας και παιδιού είναι εμπόρευμα, που λόγω του κόστους είναι απαγορευτικό για πολλές γυναίκες, η απόκτηση ενός παιδιού πηγαίνει στις «καλένδες». Είναι πρόκληση να παρουσιάζεται η κυβέρνηση ως υπέρμαχη της “προστασίας” των νέων ζευγαριών, ιδιαίτερα όσων έχουν ανάγκη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ), τη στιγμή που αυτός ο τομέας της ΙΥΑ αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών, αφού έχουν κυριαρχήσει τα ιδιωτικά κέντρα και γίνεται χορός εκατομμυρίων.

Όσο τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να συγκατοικήσουν, πόσο μάλλον να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, είναι παραπλανητική η δήθεν κυβερνητική στήριξη στη στέγαση τους. Προβάλλουν ως σημαντικά μέτρα τα κυβερνητικά “προγράμματα στέγασης” που στην ουσία τους φορτώνουν με χρέη και εξασφαλίζουν κέρδη και πελατεία στις τράπεζες και τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Όσο η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, σε μια σειρά δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των νέων γονιών, ούτε μισή ανάσα ανακούφισης δεν μπορούν να δώσουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις για δήθεν οικονομικές ελαφρύνσεις. Κοροϊδεύουν απροκάλυπτα όταν μιλάνε για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «τρέχει με χίλια» και με «ελέγχους τιμών» στο βρεφικό γάλα, η αύξηση του οποίου έφθασε έως και 213%.

Δεν μας θολώνουν τα νερά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα ανακούφισης των νέων ζευγαριών, τη στιγμή που με προπαγανδιστικά τερτίπια έχουν στόχο να στριμώξουμε τις ανάγκες μας στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Χτίζουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας στη συλλογική, αγωνιστική δράση.

O Δημοκρατικός Σύλλογος καλεί τις νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια να παλέψουμε μαζί για:

Μόνιμη και σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.
Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας.
Ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας.
Αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά.
Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας.
Την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Λαϊκή στέγη σύγχρονη, φθηνή για όλο τον λαό΄.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκ με την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο στις ΗΠΑ – Κράτησε 22 λεπτά, το σώμα του σπαρταρούσε

H πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με τη χρήση αερίου αζώτου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές…

26 Ιανουαρίου 2024

Οικογένεια έπνιξε στον Γάγγη 5χρονο με τελικό στάδιο λευχαιμίας επειδή πίστευε ότι θα τον… θεραπεύσει

Σε μια αδιανόητη κίνηση προχώρησαν οι γονείς ενός 5χρονου με καρκίνο στο τελικό στάδιο στην…

26 Ιανουαρίου 2024

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας: Να ενισχυθούν τα μπλόκα των αγροτών

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καταγγέλει την στάση της κυβέρνησης και σε ανακοίνωσή της σημειώνει:…

26 Ιανουαρίου 2024

Διαδραστικά παιχνίδια κίνησης στο ΚΗΦΗ Αγριάς

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου στo πλαίσιo του ομαδικού προγράμματος φυσικοθεραπείας πραγματοποιήθηκε στο ΚΗΦΗ Αγριάς πρόγραμμα…

26 Ιανουαρίου 2024

Η Ζ. Μακρή υποδέχτηκε το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο Υπουργείο Παιδείας

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή υποδέχτηκε το…

26 Ιανουαρίου 2024

Στη Βουλή από τον Αλ.Μεϊκόπουλο οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Βόλου

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για το μείζον ζήτημα…

26 Ιανουαρίου 2024