Τοπικά

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας: Εκτός παιδικών σταθμών έμειναν χιλιάδες παιδιά

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος, ανάμεσά τους και τα 83.000 σχεδόν παιδιά που αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τη χρονιά 2021-2022.
Για ακόμα μια χρονιά το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή αντί να είναι υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε ΟΛΑ τα παιδιά σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής φροντίδας και αγωγής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας, σε εμπόρευμα, σε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης, σε παιδοφυλακτήριο. Γι’ αυτό :
Χιλιάδες γονείς θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε είτε τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είτε τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς.
Θα ψάχνουμε απεγνωσμένα για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά μας που να έχει θέσεις, καθώς ενώ κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που συγκεντρώνουν και τα περισσότερα κουπόνια του ΕΣΠΑ (voucher).

Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προσχολικής φροντίδας και αγωγής, ενώ οι μητέρες ψάχνουμε ήδη εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές που δεν εξασφαλίζουν τους απαραίτητους παιδαγωγικούς όρους για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή (για παιδιά 4 έως 6 ετών). Δεν ανεχόμαστε να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε κοντέινερ και προκάτ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων). Δε δεχόμαστε ευκαιριακές λύσεις – μπαλώματα για τη στέγαση των νηπίων σε ακατάλληλες αίθουσες φτιαγμένες για άλλες λειτουργίες, σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις

αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας.
Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής. Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι λογαριάζουν τις ανάγκες των οικογενειών μας ως “κόστος” για το κράτος. Από την άλλη, υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ότι άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της μεγαλύτερης και πιο “ευέλικτης” εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας.
Δε συμβιβαζόμαστε με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο προκειμένου να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών για να επιστρέψουν στη δουλειά, προωθεί μια ακόμα υποβαθμισμένη υπηρεσία «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.

Δε συμβιβαζόμαστε με το νέο σχέδιο που χαρίζει 80 εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσουν “χώρους φύλαξης” βρεφών και νηπίων μέσα στους χώρους δουλειάς. Υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή και φροντίδα σε “υπηρεσίες φύλαξης”, προκειμένου να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργαζόμενης μητέρας λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών που θα διαθέτουν τις εργαζόμενες «ευέλικτες» να δουλεύουν πότε 4ωρο, πότε 10ωρο, στο όνομα της «συμφιλίωσης» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το