ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε ιστιοφόρο στην Αίγινα

Ελλάδα

Άρθρα

Δημοκρατική Συνεργασία – Ανάγκη των καιρών

Του Θεόδωρου Κανελλή

Συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες 4 χρόνια από την ημέρα που ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ανέλαβε τα ηνία της πόλης προκειμένου να διώξει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και να κάνει την πόλη μας «Μονακό». Ο απολογισμός της θητείας του είναι τουλάχιστον τραγικός ακόμα και στα μάτια του πιο αφελούς οπαδού του. Μια πόλη βρώμικη, πέραν του κέντρου, χρεοκοπημένη οικονομικά (με 70.000€ αποθεματικό), αλλά και ηθικά με την πα-ρουσία μεταμφιεσμένων φαντάρων, αλλά και μπράβων στα δημοτικά συμβούλια που βα-φτίζονται (εύσωμοι) βιοπαλαιστές, με μολυσμένο περιβάλλον, με τη ΔΕΥΑΜΒ να πνέει τα λοίσθια, καθώς το χέρι της ΕΡΓΗΛ έχει εισχωρήσει βαθιά στα ταμεία της μετά την ακατα-νόητη ( ή μήπως όχι ;;;) ενέργεια της δημοτικής αρχής να καθυστερήσει δυόμιση χρόνια την κατάθεση της αγωγής της κατά της ΕΡΓΗΛ ( ματαιώνοντας αγωγή που είχε ασκήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή ) και στη συνέχεια να αναβάλει την εκδίκασή της, αφήνοντας ακάλυπτη την επιχείρηση στις ορέξεις της αντιδίκου, η οποία έχει λάβει μέχρι σήμερα του-λάχιστον 4,2 εκ. ευρώ ( το τελευταίο τετράμηνο ) και όχι τα «φιλάκια» που υποσχόταν με ύφος βαρύμαγκα ο δήμαρχος. Μια πόλη της οποίας οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι παρα-δομένες στην ομάδα – ανέκδοτο με την ονομασία Πύδνα ή ΝΠΣ ή ΠΑΕ Βόλος, για χάρη της οποίας ξοδεύονται ιλιγγιώδη ποσά για την ανακατασκευή του γηπέδου της Νεάπολης, την ώρα που το παλιό πέμπτο παιδί του δημάρχου, ο ιστορικός Ολυμπιακός Βόλου, έχει φτάσει στο σημείο να προπονείται και να αγωνίζεται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήμα-τος. Μια πόλη της οποίας η δημοτική αρχή αρνείται να καταβάλει το «ιλιγγιώδες ποσό» των 65.000€ προκειμένου να αγοραστεί ένα λεωφορείο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες παιδιών με αναπηρία, αλλά δεν αρνείται να καταβάλει κάθε χρόνο 200.000€ για τον εορταστικό φω-τισμό της πόλης – λαμπάκια. Μια πόλη που πρέπει να επιστρέψει στις αξίες της, ψάχνοντας τον Οδυσσέα που θα την οδηγήσει στη δική της Ιθάκη.
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μακριά, απέχουν έξι μήνες από σήμερα και ο πολιτικός χρό-νος έχει αρχίσει και λιγοστεύει επικίνδυνα. Η πολύπαθη Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ακό-μα μια φορά πόσο μικρό ηθικά κόμμα είναι, καθώς μπροστά στον κίνδυνο να χάσει κάποια ψηφαλάκια ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ( αυτός που ο Μπέος τον αποκαλού-σε νομάρχη Λάρισας και τώρα τον έχει ερωτευτεί σφόδρα ) ανέχεται από στελέχη της να συντάσσονται με τον Μπέο, ο οποίος τη βρίζει και τη λοιδωρεί. Αν τα διαγράψει όπως θα έπραττε κάθε σοβαρό δημοκρατικό κόμμα θα χάσει τα «ψηφαλάκια» οπότε εθελοτυφλεί μπροστά στο γεγονός ότι στελέχη της διαβάλουν την υποψήφια του κόμματος κ. Καπούλα, τη συνεπή στάση της οποίας απέναντι στα φαινόμενα του μπεϊσμού καθόλη την τετραετία πρέπει να εξάρουμε. Όπως δυστυχώς η τοπική Νέα Δημοκρατία ανέχεται από τοπικά της στελέχη (πρώην και νυν) να αγκαλιάζονται με τη δημοτική αρχή λαμβάνοντας παχυλές αντι-μισθίες – στο πλαίσιο της «νομιμότητας» πάντα. Κοιτάζοντας κανείς τη Διαύγεια παρατηρεί έκπληκτος αστείες δαπάνες που επιβαρύνουν τον Βολιώτη όπως γεύματα που χρεώνονται και φυσικά πληρώνονται από το Ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ (279 ευρώ για γεύμα νομικών συμ-βούλων!). Και φυσικά στη λογική της σαλαμοποίησης θα ισχυριστεί κάποιος ότι αυτά γίνο-νταν και με τους άλλους. Η απάντηση είναι ότι αυτά δεν γίνονται σε καμιά πόλη και από κα-μία δημοτική παράταξη. Δεν γίνονταν από κανέναν και δεν θα γίνουν από κανένα άλλον δή-μαρχο, από καμία Δημοτική Αρχή.
Από την άλλη πλευρά τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που αποτελούσαν την πάλαιπο-τέ κραταιά Δημοκρατική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ- KINAΛ) «συζητάνε» εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έχουν ακόμα καταφέρει να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό υποψήφιο.
Σημασία έχει να καταλάβουν τι πραγματικά θέλουν. Να καταγράψουν ένα ποσοστό αξιόλο-γο για να έχουν να καυχηθούν στα καφενεία και τα τσιπουράδικα που συχνάζουν ή να διώ-ξουν το μαύρο σύννεφο που σκεπάζει την πόλη ακόμα και αν δεν βάψουν τον εκλογικό χάρτη με το χρώμα της αρεσκείας τους; Να ικανοποιήσουν το κομματικό τους εγώ» ή να ικανοποιήσουν το καλό της πόλης; Την απάντηση την ξέρουν, την έχουν μπροστά στα μάτια τους.
Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα του Απόστολου Παπαδούλη – οι ικανότητες του οποίου νομίζω ούτε από τον κ. Μπέο δεν μπορούν να αμφισβητηθούν – άσχετα αν δεν έγινε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο – αποτελεί μονόδρομο για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα στηρίξει μια υποψηφιότητα αναμφισβήτητα υπερκομματική ή θα πάρει το βάρος της ευ-θύνης να συντελέσει ώστε να παραμείνει στην πόλη για άλλα τέσσερα χρόνια ο Μπέος και οι συν αυτώ, ξεθάβοντας κάποια υποψηφιότητα από την κομματική επετηρίδα ή το χρονο-ντούλαπο της ιστορίας.
Η συστράτευση των δύο πολιτικών χώρων της κεντροαριστεράς που στο παρελθόν έχουν παραμερίσει τους κομματικούς εγωισμούς επιβάλλεται για το καλό της πόλης. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η συζήτηση μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως τον κίνδυνο η δημοκρατική παράταξη να κατέλθει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις επι-κείμενες εκλογές, κάτι το οποίο θεωρώ πως θα είναι μέγιστο πολιτικό λάθος Ένα ανανεω-μένο ψηφοδέλτιο νίκης με τα καλύτερα στελέχη της πόλης, από όποιο χώρο και αν προέρ-χονται, είναι μια σίγουρη συνταγή νίκης. Οι γκρίνιες και οι εγωισμοί πρέπει να παραμερι-σθούν γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει το επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να πνεύσει καθαρός αέρας στην πόλη μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το