Πολιτισμός

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Ο Βόλος για έναν Θεσσαλονικιό είναι έξοδος στη θάλασσα του νου…

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ανεβαίνει απόψε (ώρα έναρξης 22.00) για πρώτη φορά στη σκηνή του Labart στον Βόλο. Αναμένοντας τη μουσική συνάντηση με αγαπημένους φίλους είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον καλλιτέχνη και να μάθουμε λίγο περισσότερα για αυτή την εξέχουσα καλλιτεχνική μορφή που κρύβει το έντεχνο τραγούδι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νικος Μπαρπάκης

Μπορείτε να μας συστηθείτε, για όσους ίσως δε σας γνωρίζουν;
«Ερασιτέχνης εραστής» της μουσικής τέχνης της τραγουδοποιίας εδώ και αρκετά χρόνια. Έδρα μου και ορμητήριο η αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη. Φοίτησα στο ΑΠΘ (ΝΟΕ) όπου και παραμένω ως «φοιτητής» μιας και η μουσική με τράβηξε πολύ νωρίς. Νιώθω βαθιά πολιτικό ον. Αγαπώ την ερασιτεχνική αστρονομία. Δεν καπνίζω (το έκοψα εδώ και 10 χρόνια). Δεν πίνω για να πίνω! Αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια μέσα από τη δουλειά μου. Αγαπώ και πιστεύω στην καλή μας πλευρά σαν υπάρξεις. Έχω κάνει λάθη τα οποία προσπαθώ να διαχειριστώ και να τα μετατρέψω σε κάτι γόνιμο. Αγαπώ την παρέα πιστεύοντας στη δύναμή της. Αγαπώ τη μοναχικότητα της δημιουργικής έκλαμψης.

Πού βρίσκεται, δημιουργικά και γεωγραφικά, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης;
Γεωγραφικά παραμένω της «επαρχίας οπαδός». Ζω με την οικογένειά μου εδώ και 17 χρόνια αποκεντρωμένος σε ένα πανέμορφο σημείο στα υψώματα του Θερμαϊκού Κόλπου της Θεσσαλονίκης. Δημιουργικά τώρα σε ό,τι με αφορά, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι επανακάμπτουμε με τη γνωστή και αγαπημένη παρέα από τον Τύρναβο (Περί μπάζων και λοιπών απορριμμάτων). Διευρύνθηκε η ομάδα με νέες δημιουργικές ελεύσεις. Θα έχουμε ευκαιρίες να τα πούμε αναλυτικά. Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε ένα τραγούδι σαν δείγμα και προπομπό της νέας μας πρότασης. Τη μουσική στο συγκεκριμένο τραγούδι υπογράφει ο Θεμιστοκλής Μπέκος (M.O. Nomad), τους δε στίχους ο ομιλών. Σύντομα κοντά σας…

Αναφερθείτε στα κυριότερα γεγονότα και εμπειρίες που κρατάτε μέχρι σήμερα.
Έχουν ευτυχώς για μένα μαζευτεί πολλές κορυφές στη διαδρομή μου. Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ και εύνοια της τύχης. Ζω από αυτό που αγαπώ και αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι, μου χαρίζει μια σχετική πάντα ισορροπία, στη σχέση μου με τη ζωή και τον κόσμο. Ο Καζαντζάκης είπε πως «πρέπει να αγαπάμε τις ανηφοριές, οι οποίες αν και δύσκολες σαν διαδρομές, μας φέρνουν κοντά στις κορυφές μας»!

Τι παρουσιάζετε με το σχήμα σας επί σκηνής;
Αρχικά τη νέα μας πρόταση «Παράξενα Πουλιά». Ένας πρωτότυπος δίσκος σε μουσική του φίλου και συνεργάτη μου Παναγιώτη Κουτσούρα. Λιμανίσια Σαλονικιώτικα τραγούδια. Ενταγμένα σε αυτό που περιγράφω σαν αστικό λαϊκό τραγούδι με ιδιαίτερες επιρροές από το ρεμπέτικο. Σίγουρα όλα αυτά που από κοινού αγαπήσαμε μες τα χρόνια και μας φέρνουν στο σήμερα. Τέλος ό,τι μας κεντήσει από ό,τι νιώθουμε συγγενές κι αγαπημένο. Πολλά από αυτά που φωτίζουν τις αφέγγαρες νύχτες μας σαν αστεράκια στον ουρανό της καρδιάς μας.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης που εμπνέει και που ίσως θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί;
Ήδη μες τα χρόνια είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλά πρόσωπα του καλλιτεχνικού – δημιουργικού στερεώματος της χώρας μας. Τα πράγματα θεωρώ πως πρέπει να διέπονται από μια βαθύτερη εσωτερικά ανάγκη και παρόρμηση για αυτές τις συναντήσεις. Σαφώς και υπάρχουν πρόσωπα και δημιουργοί που θα είχαμε από κοινού κάτι να πούμε. Θα δούμε.

Το κομμάτι «Τα Ανείπωτα» έχει μια αξιοσημείωτη πρωτιά στο Youtube, καθώς έχει 36 εκατομμύρια views, πολλαπλάσια από πετυχημένα ελληνικά τραγούδια. Σημαίνει κάτι αυτό; Είναι κάτι σημαντικό με κάποιο τρόπο; Πώς λειτουργεί αλήθεια το διαδίκτυο και τι επίδραση έχει στο ελληνότροπο κοινό η χρήση των social media;
Κρατήστε το γεγονός ότι σαν δημιουργός, ειδικά από το διαδίκτυο, δεν έχω εισπράξει δεκάρα τσακιστή. Αναλογιστείτε το χάος που επικρατεί στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Αντιληφθείτε το μέγεθος της κλεψιάς και της υφαρπαγής της δουλειάς μας. Απαιτείται άμεσα ο εξορθολογισμός αυτής της συνθήκης και η έγκυρη τεκμηρίωση σε ό,τι αφορά στη μουσική και για τους χρήστες μουσικής, αλλά κυρίως για τους δημιουργούς. Κατά τα άλλα χαίρομαι που το τραγούδι μου έχει αυτήν την πορεία στις ψυχές των ανθρώπων.

Τι σκέψεις έχεις για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και ποια ονόματα καλλιτεχνών μας προτείνεις να ανακαλύψουμε;
Αναζητείστε παρακαλώ τις συμμετοχές μου σε δίσκους νέων δημιουργών. Με αυτόν τον τρόπο τεκμηριώνω έμπρακτα τις προτάσεις μου και τις ελπίδες μου. Με τραγούδια που μου χαρίζονται, τα ζηλεύω και τα λαχταρώ πιο πολύ ίσως κι από τα δικά μου!

Ο Βόλος ως μέρος τι σκέψεις σου φέρνει στο μυαλό;
Ο Βόλος ήταν είναι και θα είναι για μένα ένα αγαπημένο σημείο αναφοράς. Ο τρόπος που «ξαπλώνει» στον Παγασητικό η πόλη και η Νέα Ιωνία με την προσφυγιά της, το μαγικό περιπετειώδες Πήλιο, η ευγένεια των ανθρώπων, είναι κάτι πολύ οικείο, γνώριμο και θα το ξαναπώ αγαπημένο. Ο Βόλος για έναν Θεσσαλονικιό είναι μια ακόμη έξοδος στη θάλασσα του νου!

Κλείνοντας, μια τελευταία φράση σου που θέλεις να μοιραστείς με τους αναγνώστες;
Μουσική, μουσική, μουσική!

Προπώληση 10 ευρώ, γενική είσοδος 12 ευρώ.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2421403454.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το