Τοπικά

Δημήτρης Βαφείδης: Οι συνθήκες στη θάλασσα έχουν αλλάξει πάρα πολύ

Ο πολλαπλασιασμός φαινομένων εμφάνισης μεδουσών και φυτικού πλαγκτού στις παράκτιες περιοχές της Μαγνησίας, επιβεβαιώνει τη φετινή έξαρση ευτροφισμού στο τοπικό οικοσύστημα. Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Βαφείδης και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος μίλησε για το θέμα. Απέδωσε τα αίτια στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο του ανθρωπογενούς παράγοντα και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Τις προηγούμενες εβδομάδες δεν ήταν λίγες οι φορές που στην τοπική επικαιρότητα κυριάρχησαν οι ειδήσεις για μέδουσες στις παραλίες, αλλά και ανάπτυξη φυτοπλαγκτού. «Τέτοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας. Για την εποχή είχαμε παράδοξες τιμές, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το ίδιο σκηνικό επικράτησε και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Έτσι, ενώ περιμένουμε την εκδήλωση αυτών των φαινομένων τον Αύγουστο, εκδηλώθηκαν πληθυσμιακές εκρήξεις μεδουσών και πλαγκτού πολύ νωρίτερα. Ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι δεν είχαμε έντονη κυματική δράση το προηγούμενο διάστημα. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα σχηματίσαμε για τον Παγασητικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μιλάμε για εποχικά φαινόμενα. Με μία πτώση της θερμοκρασίας και μία πιο έντονη δράση του κυματισμού, θα εξαφανιστούν και θα συζητάμε ξανά γι’ αυτή την ιστορία του χρόνου τέτοια εποχή», σημείωσε ο κ. Βαφείδης, ο οποίος έπειτα αναφέρθηκε στην τρίτη κατά σειρά παράμετρο που αφορά στο ζήτημα: Την ανθρώπινη δραστηριότητα, που έχει εξελιχθεί σε μόνιμο επιβαρυντικό παράγοντα για το περιβάλλον και οδηγεί σε συνθήκες ευτροφισμού, της μείωσης δηλαδή του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό από την απορροή αυξημένων αστικών λυμάτων και υπολειμμάτων από λιπάσματα, και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό: «Πλέον υπάρχει πλούσιο οργανικό υλικό στις θάλασσές μας, εξαιτίας της αστικής ανάπτυξης. Τόσο αυτό που έρχεται από τον Θερμαϊκό, όσο και αυτό που υπάρχει μέσα στον Παγασητικό. Η δραστηριότητα μέσα στη θάλασσα έχει αυξηθεί».

Απέκλεισε δε οποιαδήποτε συσχέτιση με τη θαλάσσια βλέννα που εμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά στη γειτονική Τουρκία: «Τίποτα δεν μας έρχεται από εκεί. Τέτοια ευτροφικά φαινόμενα τα δημιουργούν και οι δικές μας θάλασσες πια. Οι συνθήκες στη θάλασσα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Ας μην ξεχνάμε την εμφάνιση βλέννας στον Παγασητικό πριν από λίγα χρόνια, που ξεκινούσε από τα πέντε μέτρα και κατέληγε σε βάθος 25-30 μέτρων πλακώνοντας όλον τον πυθμένα. Το Αιγαίο αλλάζει, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βλέπαμε πριν από μία δεκαετία για παράδειγμα».

Κλείνοντας, στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Μαγνησίας, λόγω της κατάστασης που έχει παγιωθεί πλέον στην περιοχή μας. «Οι επιπτώσεις στην αλιεία είναι σημαντικές, με την έννοια ότι παρόμοιες πληθυσμιακές εκρήξεις πάντοτε δυσκολεύουν τη ζωή των ψαριών και μειώνονται οι αριθμοί τους. Από την άλλη βέβαια, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η δραστηριότητα των αλιέων είναι περιορισμένη. Δεν έχουμε έντονη δραστηριότητα, αφού δεν βγαίνουν οι μηχανότρατες και έχουμε μόνο τους παράκτιους», τόνισε ο κ. Βαφείδης, ο οποίος υπενθύμισε τις έξι πειραματικές δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον περασμένο Μάιο εντός του Παγασητικού κόλπου, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων να αναμένονται τον προσεχή Οκτώβριο. «Μόλις έχουμε στα χέρια μας τα επίσημα δεδομένα, θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά για το τι συμβαίνει πραγματικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού», κατέληξε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το