Τοπικά

Δημήτρης Μάρδας: Ο Βαρουφάκης έπρεπε να θυσιαστεί από τον Τσίπρα

Η προ πενταετίας κρίση, όταν η Ελλάδα έφτασε μία ανάσα από τη χρεοκοπία, βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου με τίτλο «2015: Το ημερολόγιο του τρόμου», που έγραψε ο Δημήτρης Μάρδας και κυκλοφόρησε αρχές καλοκαιριού. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, που διατήρησε τη θέση του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, παρουσίασε το δικό του αφήγημα για τα δραματικά γεγονότα εκείνου του εξαμήνου, τονίζοντας από τον Βόλο, όπου βρέθηκε χθες για να παρουσιάσει το βιβλίο, ότι πλέον έφτασε η ώρα για περισσότερες αποκαλύψεις.

Το κεφάλαιο του «Grexit» και οι πρωταγωνιστές του, δεν παύουν να ενδιαφέρουν τους Έλληνες, που δεν έχουν λησμονήσει ότι πριν από πέντε χρόνια η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Άλλωστε, τα τότε σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ηχούν ακόμη εφιαλτικά στην κοινωνία.
Τον Μάιο του 2012, ο Δημήτρης Μάρδας κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Η γοητεία της συντριβής», γράφοντας για ιστορίες οικονομικής διαπλοκής με επίκεντρο τις κρατικές προμήθειες. Στο ερώτημα για το εάν ο συγκεκριμένος τίτλος θα ταίριαζε εναλλακτικά στο καινούριο του πόνημα, ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη οικονομολόγος παραδέχθηκε: «Είναι πιο σκληρός βέβαια. Όμως, ναι, θα μπορούσε να ταιριάξει».

Ο Δημήτρης Μάρδας θέλησε να καταθέσει τη δική του άποψη για τα τεκταινόμενα, όπως τα έζησε ο ίδιος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να βγουν πιο νωρίς. Όσα γράφουμε τώρα, δεν μπορούσαν να δουν το φως της δημοσιότητας το 2016, το 2017 ή το 2018. Τώρα όμως υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία και ο κόσμος μπορεί να αξιολογήσει τα γεγονότα με πιο καθαρή ματιά», εξομολογήθηκε με πάσα ειλικρίνεια στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης.
Τα ελλειμματικά κρατικά ταμεία του 2015 δεν λείπουν από τον απολογισμό του συγγραφέα: «Η κατάσταση ήταν τραγική, αλλά καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγουμε την πτώχευση. Για φανταστείτε να συνέβαινε αυτό, εν μέσω διαπραγμάτευσης. Σήμερα θα μιλούσαμε για ολική καταστροφή. Αρκεί να σας πω ότι οι θεσμοί το 2015 απορούσαν που δεν είχαμε χρεοκοπήσει. Μου το είπε κάποιος σχετικά πρόσφατα στις Βρυξέλλες, όπου πηγαίνω με τους φοιτητές μου».

Ονόματα, όπως του Βαρουφάκη, που αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τους Ευρωπαίους εταίρους μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Τσακαλώτο ή του Λαφαζάνη που είχε ζητήσει την έξοδο από το ευρώ, ενώ το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο επέμενε στο μνημόνιο, «παρελαύνουν» στις σελίδες του βιβλίου του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Βαρουφάκη λέγονται πολλά δεξιά και αριστερά. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας μία διαπραγμάτευση. Διέθετε τη γνώση και ήταν βασικό. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε μία τεχνική πολέμου, που δεν μπορούσε κάποιος να πει εξ αρχής ότι ήταν λανθασμένη. Ήταν όμως ανορθόδοξη. Βέβαια, όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο, σε νοιάζει μόνο η νίκη. Και το πώς θα φτάσεις στη νίκη, είναι μία υπόθεση των «στρατηγών». Το ίδιο συνέβη και σ’ αυτή την περίπτωση. Είχε μία άλλη αντίληψη για το πώς έπρεπε να χτυπήσει τον «εχθρό». Ήθελε να χρησιμοποιήσει κάποιες μπλόφες, τον εκβιασμό, στοιχεία που πίστευε ότι θα έφερναν ένα αποτέλεσμα. Αυτά εκ των προτέρων, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ακατάλληλη μέθοδος. Θα ήταν βιαστική μία τέτοια προσέγγιση. Όταν όμως δεν σου βγαίνει η μπλόφα, πρέπει να κάνεις κάτι άλλο. Κι αυτό ήταν το λάθος του», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Μάρδας, για να κλείσει αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της παύσης του Βαρουφάκη από τον Τσίπρα: «Έπρεπε να «θυσιαστεί». Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Φυσικά και εάν ήθελε, ήταν σε θέση να φτάσει σ’ ένα άλλο αποτέλεσμα. Όμως, θα έχανε ο ίδιος ως άτομο. Είτε θα επέλεγε μία τακτική υποχώρησης και θα κερδίζαμε κάποια πράγματα, είτε θα έκανε μία ηρωική έξοδο ανεξάρτητα με το τι επακολουθούσε. Θεωρώ ότι στο τέλος ενδιαφερόταν περισσότερο για το προφίλ του, παρά για τη χώρα, γιατί δεν έβγαινε αυτό που ήθελε να κάνει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το