Τοπικά

Δημήτρης Κουρέτας: 10.000 κρούσματα έως το Πάσχα

Αγωνιώδης είναι η έκκληση του καθηγητή Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, προκειμένου να πειστεί ο κόσμος για το αυτονόητο και να επιτευχθεί η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως εξήγησε στη χθεσινή τηλεοπτική παρέμβασή του, μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουμε δέκα χιλιάδες κρούσματα της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

O Πατρινός επιστήμονας, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθυντή στο εργαστήριο Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του OPEN TV. Ο κ. Κουρέτας υπήρξε κατηγορηματικός, όσον αφορά στους ρυθμούς μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μνημονεύοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, που εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας: «Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο. Ακολουθούμε το στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας είπε ό,τι κι εγώ. Το ένα κρούσμα, σε 4,8 ημέρες μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε άλλους δύο. Εμείς είχαμε 330 κρούσματα στις 15 Μαρτίου. Άρα, στις 20/3 θα έχουμε 660. Στις 25 του μήνα θα έχουν αυξηθεί σε 1.320, στις 30 Μαρτίου θα είναι 2.640 και στις 5 Απρίλη 5.280. Αυτοί που λένε διάφορα πράγματα, ενδεχομένως να μη γνωρίζουν. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε 10.000 κρούσματα στην Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε την αναγκαιότητα λήψης σκληρότερων μέτρων, ώστε να μετριαστεί η καμπύλη διασποράς και να μη φτάσει η χώρα μας σε αριθμούς όμοιους με εκείνους της Ιταλίας, ενώ τάχτηκε κατά της συνέχισης της μετάληψης στις εκκλησίες: «Είμαι υπέρ των πιο σκληρών μέτρων, όμως δεν βλέπω να ακούνε οι άνθρωποι. Κλείνουν τα σχολεία και οι καφετέριες ήταν γεμάτες. Οι γιατροί… πεθαίνουν στη δουλειά για να κάνουν καλά τους ασθενείς και άλλοι γλείφουν ένα κουταλάκι μαζί στις εκκλησίες. Δεν μπορούν να γίνονται και τα δύο. Πρέπει να αποφασίσουμε για το τι θέλουμε να κάνουμε».

Με τις περισσότερες προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι την πιο σοβαρή έξαρση στη χώρα μας θα τη ζήσουμε κοντά στο Πάσχα, ο κ. Κουρέτας επανέλαβε ότι η στάση του καθενός μας επηρεάζει εξίσου τη μετάδοση του θανατηφόρου κορωνοϊού: «Σαφώς και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και απολύτως προσηλωμένοι με όσα λέει ο ΕΟΔΥ και η επιτροπή της κυβέρνησης. Μόνο έτσι έχουμε μία ελπίδα ότι θα φτάσουμε σ’ έναν αριθμό, που δεν θα «φρακάρει» το σύστημα υγείας, όπως στην Ιταλία. Εκεί έχουν πάνω από 2.000 νεκρούς κι επειδή έχουν κλείσει τα γραφεία τελετών, δεν μπορούν να ταφούν. Να μη φτάσουμε εκεί. Γι’ αυτό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν είμαστε. Να γίνουμε και να βάλουμε μυαλό».

Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα κυκλοφορήσουν το αργότερο σε δώδεκα μήνες. «Σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκίνησε η πρώτη κλινική μελέτη στην Αμερική από μία μικρή εταιρεία. Υπάρχουν άλλες εννιά. Δεν είναι τα πράγματα, όπως πριν από μερικά χρόνια, που ήθελες δισ. για να φτιάξεις ένα εμβόλιο. Έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες. Σ’ έναν χρόνο από σήμερα το αργότερο, πιστεύω θα έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας, αλλά θα είναι για τις ευαίσθητες ομάδες και τους ανθρώπους που εργάζονται στο σύστημα Υγείας. Για τη μεγάλη μάζα του κόσμου, λίγο αργότερα».

Η κουβέντα με τον κ. Κουρέτα έκλεισε με το σχόλιο του για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού: «Εκεί εφαρμόζουν άλλο μοντέλο. Υπάρχει στη βιβλιογραφία, είναι η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Κατά τη γνώμη μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επικίνδυνο. Όμως αυτό θα το δείξει η πράξη.
Σε μία εβδομάδα θα φανεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το