Πολιτισμός

Δημήτρης Καραδήμας: Φεστιβάλ ρεμπέτικου στον Παλαιό Πλάτανο

 

Λίγες ημέρες απέμειναν για την 2η συνάντηση ρεμπετών, που θα πραγματοποιηθεί στον Παλαιό Πλάτανο το διήμερο 25-26 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αλμυρού «Ρεμπέτικο». Ο ταμίας του συλλόγου, κ. Δημήτρης Καραδήμας μίλησε για τον νεοσύστατο θεσμό, που απευθύνεται σε όσους θεωρούν στάση ζωής τη ρεμπέτικη μουσική. Ταυτόχρονα σημείωσε πως προσδοκά την επανάληψη του σκηνικού που στήθηκε το καλοκαίρι του 2019, όταν χίλιοι και πλέον θεατές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών.

Πώς προέκυψε η ιδέα; «Η σημερινή εποχή μάς επιβάλλει άλλου είδους μουσικές, αλλά εμείς επιμένουμε στο ρεμπέτικο, που εξακολουθεί να είναι τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να το στηρίξουμε, αφού αποτελεί την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Το ρεμπέτικο μάς παραπέμπει στις ρίζες των ανθρώπων εκείνων που ήρθαν κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα», είπε ο κ. Καραδήμας, ο οποίος είναι εξωτερικός φρουρός στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας (στο παρελθόν σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα, αλλά τα τελευταία χρόνια ανήκει στο προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης).
Λάτρης της μουσικής και δη του ρεμπέτικου, ασχολείται πιο ενεργά από το 2012, τη χρονιά που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμυρού. «Θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει μουσική μια ζωή. Το να πάρω, όμως, ένα μικρόφωνο και να αρχίσω να τραγουδώ, αυτό προέκυψε την τελευταία δεκαετία», σημείωσε ο 52χρονος Αλμυριώτης.
Τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι περιορισμοί που ίσχυσαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν να δοθεί συνέχεια στο εγχείρημα του αλμυριώτικου συλλόγου. Φέτος η ρεμπέτικη συνάντηση θα επαναληφθεί, με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών, αλλά και της ορχήστρας του «Ρεμπέτικου» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κολώνη. Και φυσικά, η επιλογή του Παλαιού Πλατάνου δεν είναι τυχαία. «Το σκηνικό στην πλατεία είναι μοναδικό, παρότι ο Παλαιός Πλάτανος έχει ερημώσει πολλές δεκαετίες τώρα. Εκεί, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, το να ακούς ρεμπέτικα που αγαπάς, θυμίζει περισσότερο μυσταγωγία. Θέλαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στο πολύπαθο αυτό χωριό, το οποίο από το 1830 και μετά βίωσε έξι εμπρησμούς, με τον τελευταίο να χρονολογείται το 1943 από τους Ιταλούς. Τότε, μάλιστα, ήταν που ξεκίνησε η οριστική του εγκατάλειψη και η μετεγκατάσταση των κατοίκων του στον Νέο Πλάτανο», σημείωσε ο κ. Καραδήμας, ο οποίος κλείνοντας, αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες της φετινής διήμερης γιορτής: «Ο Γρηγόρης Βασίλας, ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Κωνσταντίνα Δημητρίου, η οποία μάλιστα κατάγεται από τη Σούρπη, αποτελούν το πρώτο σχήμα που θα λάβει μέρος, οι Θέμης Ντούκας που είναι επίσης από τη Σούρπη, Σπύρος Μεϊδάνης και Νικολέτα Παναγιώτου ανήκουν στο έτερο συγκρότημα που θα φιλοξενήσουμε. Από τη γειτονική Λάρισα θα έρθουν να παίξουν και να τραγουδήσουν οι Λίλα Νούτσου, Γιώργος Kολτσίδας και Κώστας Γκαϊφύλλιας, ενώ θα λάβουμε μέρος και εμείς με την ορχήστρα μας, με μαέστρο τον Γιώργο Κολώνη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το