Πολιτισμός

Δημήτρης και Αγγελική Πάφρα: Το νερό είναι για εμάς ενεργειακό πεδίο ανατροφοδότησης και έμπνευσης

 

Ο Δημήτρης Πάφρας γεννήθηκε το 1999. Μεγάλωσε στην Αμάρυνθο Εύβοιας. Κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρονών ασχολούταν με το υποβρύχιο ψάρεμα μαζί με τον πατέρα του, όπου του γεννήθηκε η αγάπη και το πάθος για τη θάλασσα. Αργότερα πήρε την πρώτη υποβρύχια κάμερα και άρχισε να φωτογραφίζει και να παρατηρεί τη θαλάσσια ζωή. Το 2017 πέρασε στη Σχολή Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση όπου σήμερα κατέχει τον τίτλο Master Scuba Diver. Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει την έρευνα της Προπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας για τη λήψη του πτυχίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Αγγελική Πάφρα γεννήθηκε το 1998 στην Αμάρυνθο. Το ενδιαφέρον της για τον θαλάσσιο κόσμο έγινε πιο έντονο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου αποφοίτησε το 2021, ενώ σήμερα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνέντευξη
Χαριτίνη Μαλισσόβα

Ο κόσμος της θάλασσας», το βιβλίο σας, μια καταγραφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Μεσογείου. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία του;
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, Ασκίδια, Δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες. Υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Ακόμη θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών. Τέλος, το βιβλίο θα αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου, για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής.
Δημήτρης: Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε μια βουτιά στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού, μέσα από πραγματικές φωτογραφίες του βιβλίου. Εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους τους. Εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του. Επιπλέον, έρχεται να μας θυμίσει πόσο ουσιώδες είναι σήμερα να προστατέψουμε τους ωκεανούς, από τους κινδύνους που τους απειλούν.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο;
Αγγελική: Από μικρή ηλικία μας άρεσε να συλλέγουμε βότσαλα που ξέβραζε η θάλασσα, να φοράμε τη μάσκα μας και να παρατηρούμε τη θαλασσιά ζωή. Έτσι, όταν γίναμε 18 γνωρίζαμε ότι θα ασχοληθούμε με την αγάπη μας για τη θάλασσα. Εγώ με τον αδερφό μου Δημήτρη περάσαμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με διαφορά ενός χρόνου. Η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και γι’ αυτό θέλαμε να εντρυφήσουμε στο αντικείμενό μας ακόμα περισσότερο.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη συλλογή του υλικού;
Δημήτρης: Ο χρόνος για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το υλικό και για τη συγγραφή ήταν δύο χρόνια. Ξεκινήσαμε το 2019 και το βιβλίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο 2021. Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια ήταν η συλλογή του φωτογραφικού υλικού. Εδώ θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φωτογράφους μας. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν ευχαριστούσαμε και τη Μαρία Ρουμελιώτη, φοιτήτρια του τμήματος Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, για την πολύτιμη βοήθειά της.

Η δική σας σχέση με τη θάλασσα και τον θαλάσσιο κόσμο;
Δημήτρης: Μεγαλώσαμε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας. Όλα τα καλοκαίρια από μικρό παιδί ήμουν μέσα στη θάλασσα, από την πρώτη στιγμή που η μαμά μου με έμαθε να κολυμπάω και να φοράω μάσκα μέχρι και τις ιστορίες του μπαμπά μου από τα καράβια, η θάλασσα με κέρδισε. Το 2010 αγόρασα την πρώτη υποβρύχια κάμερα και άρχισα να φωτογραφίζω και να παρατηρώ τη θαλάσσια ζωή. Μετά από μερικά χρόνια ξεκίνησα αυτόνομη κατάδυση και σήμερα κατέχω τον τίτλο του Master Scuba Diver, ενώ στην ελεύθερη κατάδυση έχω κατακτήσει το πρώτο αστέρι. Πλέον το νερό για μας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ενεργειακό πεδίο ανατροφοδότησης και έμπνευσης σε ό,τι και να κάνουμε στη ζωή μας, καθώς μας ταξιδεύει και σωματικά και ψυχικά. Η γοητεία του ανεξερεύνητου της Γης, η μαγεία της σιωπής κάτω από το νερό, οι πολύχρωμες εικόνες και η επαφή με το υδάτινο στοιχείο μας οδήγησαν στο να το επιλέξουμε ως τρόπο ζωής και να μην μπορούμε να το αποχωριστούμε.

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας (σε ποιες ηλικίες και επαγγελματικές ομάδες);
Αγγελική: Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε επαγγελματίες και μη. Απευθυνόμαστε σε όλους τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου.

Μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εκπαιδευτικό υλικό;
Αγγελική: Φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ήδη χρησιμοποιείται σε καταδυτικά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σπουδάζετε στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Παν. Θεσσαλίας. Πώς θα αξιοποιήσετε επαγγελματικά τις σπουδές σας;
Αγγελική: Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως και τα περισσότερα επαγγέλματα, χρειάζεται να έχεις όρεξη, αγάπη για αυτό που κάνεις και να ενημερώνεσαι διότι είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Δημήτρης: Οι πτυχιούχοι γεωπόνοι ιχθυολόγοι του τμήματός μας, έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες ν’ απασχοληθούν σε δημόσιους οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και σε διεθνείς οργανισμούς. Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί στην Ελλάδα έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα ζωικής παραγωγής λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 12.000 άτομα σε 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την παρούσα έκδοση;
Δημήτρης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να αναδείξουμε τις αθέατες πτυχές του βυθού μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, που μας βοηθήσαν και στήριξαν για την έκδοση του βιβλίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει η αγγλική έκδοση του βιβλίου και μια εφαρμογή (application) για τα κινητά.
«Η θάλασσα αποτελεί λίκνο για τη ζωή, τροφό για τον άνθρωπο και πνεύμονα για τον πλανήτη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το