Τοπικά

Δημήτρης Δακτυλάς: Ο Παπαδιαμάντης σήμερα θα έγραφε διήγημα…

Δεν είναι λίγα τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αναφορές στην εορτή του Πάσχα. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς μίλησε για τα πασχαλινά κείμενα του Παπαδιαμάντη, τα οποία αντέχουν στον χρόνο και με μία θαυμαστή απλότητα ζεσταίνουν τις καρδιές όλων, σαν το ανέσπερο φως της Ανάστασης του Χριστού.

Ο κ. Δακτυλάς, υπεύθυνος στο θεατρικό εργαστήριο του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, όπου διδάσκει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό, έχει εντρυφήσει στο έργο του Παπαδιαμάντη. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις βασισμένες σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ο οποίος κάθε χρόνο γιόρταζε με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη το Πάσχα. Γιος ιερέα, άλλωστε, γνώριζε άριστα τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπήρξε ψάλτης στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου εκκλησιαζόταν τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, με τον οποίον ήταν συγγενείς κι έψελνε επίσης στο ίδιο εκκλησάκι.
«Η σχέση του Παπαδιαμάντη με την Εκκλησία ήταν αρκετά ουσιαστική. Από εκεί και πέρα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για μένα και το τονίζω κάθε φορά, ο τρόπος που έβλεπε τους ανθρώπους μέσα από αυτές τις γιορτές. Πώς τους παρατηρούσε και έβγαζε στην επιφάνεια τα ανθρώπινα πάθη σε σχέση με το Πάσχα. Έπειτα είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούσε και παραμένει αξεπέραστη. Όταν διαβάζεις κείμενα του Παπαδιαμάντη, πιστεύω ότι είναι εμποτισμένα με μία μουσικότητα που απορρέει από τις ψαλμωδίες. Κάθε φορά που ακούς Παπαδιαμάντη είναι σαν να ξεκουράζονται η ακοή και η ψυχή μας. Η γλώσσα έχει στοιχεία από το Ευαγγέλιο και αυτό είναι πολύ όμορφο στο έργο του Παπαδιαμάντη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δακτυλάς.

Ο τρόπος που βίωνε τα Άχραντα Πάθη ο Παπαδιαμάντης, που έδειχνε ιδιαίτερο σεβασμό προς τον Θεό, παραμένει αξιομνημόνευτος μέχρι τις μέρες μας. «Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που γράφτηκαν, αλλά δεν έχουν χάσει στο ελάχιστο τη λάμψη τους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα έπρεπε να ακούγονται. Για μένα είναι σαν όαση τα διηγήματά του», εξομολογήθηκε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πασχαλινές παραστάσεις που ανέβαζε τα τελευταία χρόνια αντλώντας τη θεματολογία από το έργο του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου. «Το είχαμε σαν έθιμο την τελευταία δεκαετία κάθε Πάσχα να ανεβάζουμε δύο διηγήματα του Παπαδιαμάντη, την «Παιδική Πασχαλιά» και το «Χριστός Ανέστη του Γιάννη». Δύο ιδιαίτερα κείμενα και πολύ όμορφα. Πέρσι μάλιστα είχαμε επισκεφτεί το Γηροκομείο Βόλου και το είχαμε παρουσιάσει στους γέροντες που φιλοξενούνται εκεί. Γενικότερα είχαμε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς είναι πολύς ο κόσμος που λατρεύει τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εντούτοις, η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια του Δημήτρη Δακτυλά για το φετινό Πάσχα, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν δεν του επέτρεψαν να εκπληρώσει το προσωπικό του «τάμα» απέναντι στον Παπαδιαμάντη, τον αποκαλούμενο και «άγιο των ελληνικών γραμμάτων»: «Δυστυχώς λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν αυτό το Πάσχα, διεκόπη και η δική μας παράδοση με την παράσταση. Νομίζω ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα περνά κάτι τέτοιο. Να είμαστε όλοι κλεισμένοι μέσα. Ακόμη και σε περιόδους πολέμου η κυκλοφορία επιτρεπόταν μέχρι κάποια ώρα. Πάντως, εάν ζούσε ο Παπαδιαμάντης σήμερα, δεν θα το άφηνε έτσι. Θα έγραφε σίγουρα κάποιο διήγημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το