Τοπικά

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου»

kathimerina_08

Το βιβλίο του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τίτλο «Πίσω από τα καθημερινά – Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα», παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ρ/Σ «Βοιωτική Εκκλησία» και ο κ. Ηλίας Λιαμής, Μουσικός – Θεολόγος.
«Αυτό το βιβλίο δεν είναι δικό μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιγνάτιος, εξηγώντας πως «είναι το βιβλίο ενός δημοσιογράφου, που του τηλεφώνησε μια μέρα και ζήτησε ένα κείμενο για ένα ένθετο που θα αφορά την Εκκλησία και την Ορθοδοξία».

kathimerina_06
Υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη δυσκολία είναι κάθε φορά να σκεφτείς τί πρέπει να γράψεις, γιατί η επικαιρότητα τρέχει και ταυτόχρονα δεν πρέπει να είσαι και θύμα της» και προσέθεσε: «Ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω σκέψεις πάνω σε θέματα που τρέχουν, που απασχολούν και το λαό μας και την Εκκλησία μας και την πολιτεία μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».
«Ξεκίνησα με τη συμπαράσταση ανθρώπων, όχι μόνος μου», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας πως «συμβουλεύομαι, ρωτάω, αλλά κυρίως προσπαθώ να δω τί είναι αυτό που πρέπει να πούμε και να καταγράψουμε σήμερα».
Σημείωσε πως «ό,τι έχουνε πει Πατέρες της Εκκλησίας είναι καταγεγραμμένο και είναι ιστορία. Το πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τι θα έλεγαν οι Πατέρες της Εκκλησίας σήμερα για αυτά τα προβλήματα. Εδώ κρινόμαστε και εδώ θα κριθούμε» είπε, «εάν όσα καταγράφονται στο βιβλίο είναι βαπτισμένα μέσα στο πατρικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας μας, των Παραδόσεών μας».

kathimerina_04 (1)
Εξέφρασε τη άποψή πως έρχονται μέρες που θα κληθούμε να απαντήσουμε σε ακόμη πιο δύσκολα ερωτήματα «σε ό,τι αφορά τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στον τόπο μας, την παρουσία της Εκκλησίας στη ζωή των παιδιών μας, στην λειτουργία μας ως Εκκλησία σε σχέση με τον κλήρο μας, την σχέση κλήρου και λαού. Μπροστά μας είναι τα μεγάλα ερωτήματα και μακάρι να έχουμε δύναμη, σωστά να γράψουμε και κυρίως με διάκριση και σωστά να τα αντιμετωπίσουμε έχοντας την ευθύνη της ποιμαίνουσας και διοικούσας Εκκλησίας».
«Στρέφοντας το βλέμμα μου πίσω, δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στη ζωή μου», είπε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – με νοσταλγία και συγκίνηση στην γνωριμία του με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τις εφηβικές αναζητήσεις και συζητήσεις τους για την Εκκλησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το