Θ Plus

Δημιούργησαν εργαστηριακό πνεύμονα & τον μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα

Πρόκειται για μια ενθαρρυντική πρόοδο στο πεδίο της δημιουργίας και μεταμόσχευσης οργάνων και ιστών. Όλα τα πειραματόζωα που έλαβαν τον βιο-τεχνητό πνεύμονα, παρέμειναν υγιή για διάστημα έως δύο μηνών.

Ήδη δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση ο εργαστηριακός πνεύμονας είχε δημιουργήσει το αναγκαίο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που του επέτρεψε να επιβιώσει στο σώμα, γεγονός που απέτρεψε τον κίνδυνο πνευμονικού οιδήματος. Κανένα μόσχευμα δεν απορρίφθηκε, παρόλο που τα πειραματόζωα δεν είχαν πάρει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζόαν Νίκολς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine: «Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σοβαρά προβλήματα πνευμόνων, έχει αυξηθεί παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση έχει αντίθετα μειωθεί. Ο απώτερος στόχος μας είναι τελικά να παρέχουμε νέες επιλογές για τους πολλούς ανθρώπους που περιμένουν ένα μόσχευμα» δήλωσε η Τζόαν Νίκολς.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί σε άνθρωπο

Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2014 είχε επιτυχώς δημιουργήσει ανθρώπινους πνεύμονες στο εργαστήριο μέσω βιοϊατρικής τεχνολογίας. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες πήγαν ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας σε μεταμόσχευση εργαστηριακών πνευμόνων.
Πάνω σε ένα «ικρίωμα» (σκελετό) πνεύμονα στο εργαστήριο τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα κύτταρα, τα οποία, μετά από καλλιέργεια 30 ημερών, δημιούργησαν ένα νέο πνεύμονα.
Όμως ακόμη και μετά από δύο μήνες ο εργαστηριακός πνεύμονας δεν ήταν αρκετά ώριμος για να τροφοδοτεί με οξυγόνο το πειραματόζωο. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τη δυνατότητα επιβίωσης των ζώων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση των ερευνών τους, θα έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν εργαστηριακούς πνεύμονες σε ανθρώπους σε πέντε έως δέκα χρόνια από σήμερα.
Η μεταμόσχευση πνεύμονα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως η κυστική ίνωση και το εμφύσημα. Συχνά, εκτός από τη μακρά αναμονή για εύρεση μοσχεύματος, ο πνεύμονας του δωρητή πρέπει να προσαρμοσθεί στο μέγεθος του ασθενούς και ο τελευταίος είναι ανάγκη να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μειώσει τον κίνδυνο αποβολής του ξένου οργάνου.
Οι εργαστηριακοί πνεύμονες που θα έχουν δημιουργηθεί από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, θα επιτρέψουν στους γιατρούς να αποφύγουν πολλά από αυτά τα εμπόδια στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μυστήριο με περίεργη μυρωδιά που έρχεται από την Αγία Πετρούπολη

Μια έντονη οσμή που μοιάζει αυτή του του θείου ή καμένου καουτσούκ εντοπίστηκε στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα…

31 Μαρτίου 2024

Εγνατία Οδός: Οι νέες τιμές διοδίων που θα ισχύουν από Δευτέρα

Τις νέες τιμές των διοδίων στην Εγνατία Οδό, μετά και τη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης…

31 Μαρτίου 2024

Βουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν… μερικώς στη Ζώνη Σένγκεν: Τι αλλάζει στα αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια στη Σόφια και στο Βουκουρέστι ήραν σήμερα τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που…

31 Μαρτίου 2024

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής στην ΕΠΣΘ

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής στα πρωταθλήματα ΕΠΣΘ έχουν ως εξής:   Α’ ΕΠΣΘ…

31 Μαρτίου 2024

Δράση της “Ασπίδας Προστασίας” στον αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου

Στον 3ο Αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νέας Αγχιάλου, την Κυριακή 31 Μαρτίου…

31 Μαρτίου 2024

Νετανιάχου: Θα υποβληθεί σε επέμβαση κήλης με ολική αναισθησία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα υποβληθεί σήμερα σε επέμβαση κήλης, την οποία εντόπισαν…

31 Μαρτίου 2024