Τοπικά

Δημιουργική προσέγγιση στο έργο του Παπαδιαμάντη από το 1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο

Έπεσε χθες το μεσημέρι η αυλαία του 1ου Μαθητικού Λογοτεχνικού Συνεδρίου με θέμα «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές», μια διοργάνωση σε συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του Συλλόγου Φιλολόγων Μαγνησίας, του Δήμου Σκιάθου και της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και τη συμμετοχή μαθητών από 20 σχολεία της Μαγνησίας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το 1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο με θέμα τον Παπαδιαμάντη με το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας να είναι γεμάτο για δύο μέρες από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες.
Η κ. Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, επισήμανε ότι «το εγχείρημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πέτυχε απόλυτα. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη και απίστευτη, οι εργασίες τους πρωτότυπες και δημιουργικές, δούλεψαν με τόσο ζήλο και μεράκι που φάνηκε πάνω στη σκηνή από τις δημιουργίες τους και ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας».

Η ίδια σημείωσε ότι «η συμμετοχή των 20 σχολείων έδειξε ότι όταν θέλουν τα παιδιά μεγαλουργούν μαζί με τους συντελεστές καθηγητές τους, κάτι που μας προτρέπει να συνεχίσουμε αυτό το συνέδριο ως ένα σημαντικό εκπαιδευτικό δρώμενο της πόλης μας».
Όλοι χειροκρότησαν στον μέγιστο βαθμό αυτά τα παιδιά σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ενώ και το φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας γέμισε με παιδικές φωνές, «που όχι μόνο συγκινούμαστε, αλλά και υποκλινόμαστε μπροστά σε αυτά τα παιδιά. Τελικά όταν το θέλουν και έχουν δίπλα τους έναν καθηγητή που τους βοηθάει, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν τον Παπαδιαμάντη, προσπερνώντας τον σκόπελο της γλώσσας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Διαβάζουμε Παπαδιαμάντη γιατί αγαπάμε Παπαδιαμάντη» κατέληξε η κ. Σοφία Κανταράκη.
Από την πλευρά της η κ. Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, τόνισε ότι «η δημιουργικότητα των μαθητών μάς εξέπληξε, παρόλο που ο Παπαδιαμάντης θεωρείται ένας συγγραφέας πάρα πολύ δύσκολος και κάποιας άλλης εποχής. Τα παιδιά τον μετέτρεψαν σε οικείο και σημερινό, εργάστηκαν εντρυφώντας στο έργο του και παρακολουθήσαμε πάρα πολύ ωραίες παραγωγές. Η δουλειά ήταν συλλογική και οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».

Η κ. Σοφία Αργυράκη, φιλόλογος στο 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, τόνισε πως «συμμετείχαμε στο συνέδριο με μια θαυμάσια ομάδα παιδιών της Α’ Τάξης Λυκείου και παρουσιάσαμε διασκευασμένο το ερωτικό διήγημα του Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα» με έναν τρόπο δραματοποιημένο και θεατρικό».
Σύμφωνα με την ίδια, «στόχος ήταν τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά και να βγάλουν τον εαυτό τους και το συναίσθημά τους. Δείξαμε ότι το σχολείο είναι ένας χώρος δημιουργικής έκφρασης, δεν είναι μόνο γνώση, είναι χαρά και άρα ευτυχία. Το σχολείο πρέπει να δημιουργεί ευτυχισμένους ανθρώπους».
Ο Σωτήρης Τρίγκας, μαθητής της Α’ Τάξης του 5ου Λυκείου Βόλου, σημείωσε ότι «όσο δύσκολη κι αν ήταν η γλώσσα του Παπαδιαμάντη, μέσα από αυτή τη διοργάνωση ήρθαμε πολύ πιο κοντά του, καταλάβαμε τα συναισθήματά του, τις ιδεολογίες του και όσοι πήραμε μέρος μάς άρεσε πάρα πολύ όλη η διαδικασία από τις πρόβες έως την παρουσίαση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το