Τοπικά

Δημιουργίες στο Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου παρακαταθήκη για τη νέα γενιά

Με μεράκι και δημιουργική διάθεση δύο φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Διάπλαση» αφιερώνουν καθημερινά από τον προσωπικό τους χρόνο για τον εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου Ριζομύλου. Ο Λάμπρος Μπόκας και ο Γιάννης Λουλούδης έχουν δώσει τη δική τους «πινελιά» στο Λαογραφικό Μουσείο στηριζόμενοι στις προσωπικές μνήμες αλλά και στις αφηγήσεις των γηραιότερων. Πρόσφατη δημιουργία τους είναι η κατασκευή τρισδιάστατης μακέτας με την αναπαράσταση του παλιού Νερόμυλου Ριζομύλου.
Ο κ. Μπόκας είναι προϊστάμενος προγραμματισμού στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, πρακτικογράφος του δημοτικού συμβουλίου, υπεύθυνος για το Κέντρο Κοινότητας, ανταποκριτής ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Τα απογεύματα όμως τα αφιερώνει στον εμπλουτισμό του μουσείου. «Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο. Ειδικά τώρα που ο κορωνοϊός μάς έχει κλείσει μέσα, βρίσκουμε μαζί με τον Γιάννη διέξοδο σε αυτό. Είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε από το 1981, όταν έκανε νέο ξεκίνημα ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Διάπλαση».

Ο παλιός νερόμυλος που κατασκεύασαν

Μεγάλη είναι η βοήθεια των μελών του πολιτιστικού συλλόγου στην ανάδειξη του μουσείου, η προσφορά πολλών κατοίκων του χωριού και η βοήθεια που προσέφερε η Δάφνη Ζλατούδη. Από την ίδρυση του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση», το 1965, ένας κύριος στόχος ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου και τα εγκαίνια έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019. Από το 1980 και μετά, μέχρι και σήμερα έγινε προσπάθεια, για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, παλιών αντικειμένων εργασίας αλλά και οικιακής χρήσης, για την τοποθέτησή τους στο Μουσείο του Ριζομύλου. Αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια, έγινε ανιδιοτελώς, κυρίως από τους δύο ρομαντικούς φίλους της ιστορίας και της Ελληνικής παράδοσης του Ριζομύλου, τον Λάμπρο Μπόκα και τον Γιάννη Λουλούδη. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενέταξε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την ίδρυση του μουσείου και δημιούργησε την πρόσβαση, αλλά και την αίθουσα-μουσείο, που τόσα χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι, στον πρώτο όροφο του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου.

Η αναπαράσταση του φούρνου κοσμεί το Λαογραφικό Μουσείο

«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο με κατασκευές που θα ανατρέχουν στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Μπόκας. Μέχρι στιγμής μαζί με τον κ. Λουλούδη έχουν κατασκευάσει έναν παλιό φούρνο διαστάσεων 1,6μ. x 0,8μ. από φελιζόλ, μία τουλούμπα, όπως έλεγαν παλιά τη χειροκίνητη αντλία νερού, σε πραγματικό μέγεθος.
«Μιλάμε πολύ με τους παλιότερους που μας κατευθύνουν πώς ήταν κάποια πράγματα στο παρελθόν. Όταν λειτουργούσε η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο, με το νερό που έφευγε ποτίζονταν όλοι οι μπαχτσέδες και πέρναγε μέσα από τον Ριζόμυλο το παλιό αυλάκι. Εκεί, μέχρι περίπου το 1970 λειτουργούσαν δύο νερόμυλοι. Με την τρίτη μας κατασκευή καταφέραμε να δείξουμε πώς λειτουργούσαν. Κάναμε τον νερόμυλο, τις μυλόπετρες, τη φτερωτή για να δείξουμε πώς δούλευε».


Ο κ. Μπόκας ασχολείται από το 1982 και με τις κατασκευές στα καρναβάλια του Ριζομύλου. Ακόμη έχει κατασκευάσει μακέτα για το πέτρινο κεφαλόβρυσο που μέχρι το 1981 βρισκόταν στο Δημοτικό Σχολείο Ριζομύλου. Στα σχέδιά τους είναι η κατασκευή μακέτας για ένα πηγάδι, για ένα κεφαλόβρυσο που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού. «Είναι ο δρόμος του νερού. Ξεκινάμε με μια ζωγραφιά δική μου, αντιγραφή της Υπέρειας Κρήνης που δημιούργησε ζωγράφος το 1807, συνεχίζουμε με τον μύλο, μετά με την τουλούμπα, το πηγάδι. Θέλουμε να κάνουμε σε πραγματική διάσταση μια παλιά σούστα (κάρο)».
Ο Γιάννης Λουλούδης είναι συνταξιούχος γυμναστής, χοροδιδάσκαλος μέλος στον σύλλογο «Η Διάπλαση» στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος για 40 χρόνια, ενώ σήμερα παραμένει μέλος στο Δ.Σ. μαζί με τον κ. Μπόκα.


«Το μουσείο ήταν ένας στόχος των μελών του συλλόγου μας, αλλά δεν είχαμε τον κατάλληλο χώρο για να βάλουμε τα αντικείμενα που συλλέγαμε. Τώρα που έχουμε τον χώρο, είδαμε τη ζεστή ανταπόκριση των συγχωριανών μας, οι οποίοι μας έδωσαν αντικείμενα κάθε είδους όπως οικιακής χρήσης, αγροτικής ζωής ή ιστορικά αντικείμενα.


«Με το μεράκι μας και τη φαντασία μας στολίσαμε τον χώρο που έχει φτάσει να αριθμεί 2.000 εκθέματα» σημείωσε. Έτσι μαζί με τον κ. Μπόκα σκέφτηκαν να αναπαραστήσουν αυτά που κάποτε έδιναν ζωή στον τόπο. «Νιώθουμε ηθική ικανοποίηση. Ένα όνειρο ζωής και μία αγάπη που είχαμε για τα παλιά, μετουσιώθηκε. Η ανταπόκριση και η ευγένεια των κατοίκων ήταν εντυπωσιακή. Μας βοήθησαν πολύ και είδαμε ότι αναβιώνουμε, μέσα από τις αναπαραστάσεις όλα εκείνα που έδιναν ζωή στους προγόνους μας. Δείχνουμε τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η τοπική μας κοινωνία, για να μπορέσουν να χαρούν όλα όσα τους είχε χαρίσει η φύση. Θέλουμε να τα δουν τα νεότερα μέλη του τόπου μας και να εκτιμήσουν τον αγώνα που έκαναν τότε οι πρόγονοί τους και τις αξίες του παρελθόντος. Χωρίς το παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Λουλούδης.
Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα που στάθηκε στο πλευρό αυτής της προσπάθειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το