Άρθρα

«Δημιουργίες και βιώματα Ελλήνων καλλιτεχνών κεραμιστών» από τον Βαγγέλη Ανετόπουλο

Του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου,
ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η παρούσα βιβλιοπαρουσίαση θα μεταφέρει τον αγαπητό αναγνώστη μακριά από πολεμικές συγκρούσεις, ιστορικές περιπέτειες και γεγονότα που θυμίζουν νίκες και ήττες του λαού μας και που βέβαια βοήθησαν τους Νεοέλληνες να αναστοχαστούν, εδώ και δυο χρόνια με τις ποικίλες εκδηλώσεις, το ένδοξο 1821, αλλά και την Καταστροφή του 1922. Εδώ θα παρουσιάσουμε μια άλλη πλευρά των Ελλήνων δημιουργών, όλο φως και ομορφιά.
Μιλούμε για το καινούργιο βιβλίο-λεύκωμα του «αειθαλούς νεανία», του ακατάβλητου σε πείσμα δημιουργικό συμπολίτη μας Βαγγέλη Ανετόπουλου με τίτλο «Δημιουργίες και βιώματα Ελλήνων καλλιτεχνών κεραμιστών», εκδότης: Διεθνές Κέντρο Κεραμικής και Σύγχρονης Τέχνης, Οικ. Βασιλείου Ανετόπουλου, Μαλάκι Πηλίου, εκτύπωση Graphicart, Βόλος 2022, σελ. 212. Μετά τον Πρόλογο, χαιρετίζουν την έκδοση η Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Ευάγγελος Ανδρέου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος.
Πριν από δυο χρόνια είχα την ευκαιρία να γράψω για την προσωπικότητα και το έργο του Βαγγέλη Ανετόπουλου και ιδιαίτερα να σταθώ στη δημιουργική φλόγα, που τον διακατέχει. Σημείωνα, λοιπόν, ότι «βλέπει τη ζωή σαν ένα συνεχές πεδίο δράσης και μια πρόκληση (και πρόσκληση) στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είχα την αίσθηση, όσο μου μιλούσε, πως ανοιχτήκαμε και σε φιλοσοφικά μονοπάτια…». Μου θύμισε κάπως τον αρχαίο Σωκράτη που δήλωνε πως το δαιμόνιο μέσα του δεν τον άφηνε να ησυχάσει και τον παρότρυνε να αναζητεί την αλήθεια…


Η οικογενειακή ιστορία του Ανετόπουλου μας γυρίζει πίσω δυο αιώνες και πλέον, στο 1790 και στην Απείρανθο της Νάξου, τόπο καταγωγής των προγόνων του και, καθώς σημειώνει στον Πρόλογο, «από το 1885 στην αγαπημένη μου πόλη του Βόλου μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι εγγράφηκε στο DNA μου η απεριόριστη αγάπη μου για την τέχνη της κεραμικής». Πριν από 30 χρόνια και πλέον στο Μαλάκι Πηλίου εγκατέστησε το εργαστήριο Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής, ιδρύοντας το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής, όπου πραγματοποιεί Διεθνή Συμπόσια και Διεθνείς Εκθέσεις Κεραμικής κ.ά. Επίσης έχει δημιουργήσει αίθουσα μουσείου με παλιά χρηστικά κεραμικά από όλη την Ελλάδα, καθώς και με σύγχρονα κεραμικά έργα. Συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης ο γιος του Στέλιος, κεραμίστας. Κάθε επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος, θα εντυπωσιασθεί ασφαλώς από τον πλούτο των κεραμικών, τα απίθανα σχέδια και τα λαμπερά χρώματα, και νοερά θα ταξιδέψει στο παρελθόν μιας καθαρά ελληνικής τέχνης, της αγγειοπλαστικής-κεραμικής.
Το βιβλίο-λεύκωμα με τις δημιουργίες και τα βιώματα Ελλήνων καλλιτεχνών κεραμιστών, έρχεται να στεφανώσει τις προσπάθειες που καταβάλει ολοζωής ο Βαγγέλης Ανετόπουλος με θυσιαστική αφοσίωση για την ευόδωση ενός ονείρου που του γεννήθηκε στην παιδική ηλικία και συνδέθηκε με ένα βαθύ βίωμα στην ψυχή του, μέσα στο εργαστήριο του πατέρα του, να ασχολείται, να προάγει και να διαδίδει την κεραμική τέχνη. Ασφαλώς η βιογραφία του (που γράφεται σιγά σιγά, όπως μου έχει εξομολογηθεί) θα φωτίσει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και του έργου του.
Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) και περιλαμβάνει 90 κεραμίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο καθένας από τους οποίους παρουσιάζεται σε ένα «σαλόνι» δύο σελίδων με λίγα βιογραφικά και αντιπροσωπευτικά έργα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους καλλιτέχνες οι 55 είναι γυναίκες και οι 35 άνδρες. Κάθε αναγνώστης φιλότεχνος έχει την ευκαιρία να χαρεί με αυτόν τον συνοπτικό τρόπο παρουσίασης σπουδαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες και να εκτιμήσει την πανάρχαια ελληνική τέχνη της Κεραμικής.
Η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου-λευκώματος, με τέτοια σχεδίαση και με τέτοιο αποτέλεσμα, απαιτεί και γνώση και κόπο για τις τόσες επαφές και τη συγκέντρωση της ύλης, τη διόρθωση και την αισθητική κάθε σελίδας, την εκτύπωση κ.λπ. Θεωρώ ότι είναι επαινετό κατόρθωμα του Βαγγέλη Ανετόπουλου (και μάλιστα σ’ αυτή την ηλικία) που ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε όλες τις απαιτήσεις του εγχειρήματος. Και δικαίως επισημαίνει στον Πρόλογο απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του την ικανοποίησή του: «Μετά από έναν μαραθώνιο που κράτησε έναν χρόνο προσπάθειας […] κρατάμε στα χέρια μας αυτό το ωραίο βιβλίο…». Είναι όντως ωραίο και ιδιαίτερο δείγμα αισθητικής και πολιτισμού.
Συγχαρητήρια θερμά και εγκάρδιες ευχές για υγεία, δύναμη και δημιουργία!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το