Τοπικά

Δημιουργία οικοσυστήματος αλληλέγγυας οικονομίας – Στη Μαγνησία υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι πόροι

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι πόροι, ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αλληλέγγυας οικονομίας στη Μαγνησία, τονίστηκε χθες στην ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Κ.Αλ.Ο. Μαγνησίας διοργάνωσε χθες ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και δυναμικές για ένα οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο. στη Μαγνησία», στην οποία μίλησαν η υπεύθυνη Κέντρου κ. Ιωάννα Γεωργιάδου και η οικονομολόγος και στέλεχος του Κέντρου κ. Σταυρούλα Αλεξίου.
Η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου τόνισε ότι «σκοπός της ημερίδας είναι να δώσουμε χώρο για να ακούσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της μικρής ή μεγάλης συνεταιριστικής επιχείρησης, τι έχει να προσφέρει ως γνώση και εμπειρία η ακαδημαϊκή κοινότητα, τι έχει να προσφέρει ως θεσμικό πλαίσιο το ευρύτερο σύστημα (το υπουργείο Εργασίας) και επίσης να μεταφέρουμε παραδείγματα από άλλους Νομούς όπου έχουν δημιουργηθεί οικοσυστήματα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας».

Οικοσύστημα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας είναι η δημιουργία συνεργειών και συμπράξεων μέσα σε έναν Νομό ή μέσα σε μία μικρή ή μεγάλη κοινότητα, όπου ακαδημαϊκός χώρος, τοπική αυτοδιοίκηση, συνεταιριστική τράπεζα, αναπτυξιακές εταιρείες, μικροί παραγωγοί, μικρές ή μεγάλες ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, προκειμένου από το προϊόν ή την υπηρεσία που παράγεται, την τράπεζα που δημιουργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις υποστήριξης των επιχειρηματιών, την ακαδημαϊκή κοινότητα που τροφοδοτεί με γνώση και εμπειρία για την αποφυγή λαθών και το ευρύτερο πλαίσιο, όχι μόνο να βοηθούν στη δημιουργία φορέων ΚΑλΟ, δηλαδή ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισμούς εργαζομένων, αλλά και στη διατήρησή τους και τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με την κ. Σταυρούλα Αλεξίου, υπάρχει έλλειψη γνώσης για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, η οποία είναι ένα δυναμικό οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο, το οποίο αλλάζει. «Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ πρόσφατη και επειδή αλλάζει, χρειάζεται διαρκώς να γίνεται μια ενημέρωση είτε για την Εφορία είτε για τους ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ.» ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι το ΚΑλΟ Μαγνησίας προσπαθεί να φέρει αλλαγή πάνω σε αυτό στη Μαγνησία.
Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό που λείπει, είναι η πρόσφατη εμπειρία συνεργειών και συμπράξεων. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια που η επιχειρηματική δραστηριότητα βασιζόταν στην ατομική μόνο πρωτοβουλία. Το συνεταιρικό στοιχείο ξεχάστηκε, οι συμπράξεις και η αλληλεγγύη μέσα στην επιχειρηματικότητα ξεχάστηκαν, οπότε χρειάζεται να το υπενθυμίσουμε και να το αναβιώσουμε» επισήμανε.

«Στη Μαγνησία έχουμε ένα πολύ δυνατό Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ακαδημαϊκή κοινότητα, μία τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτική και περιφερειακή, οι οποίες δείχνουν πως ενδιαφέρονται να στηρίξουν πρωτοβουλίες, μία συνεταιριστική τράπεζα που μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερους ρόλους, επίσης υπάρχουν τοπικοί παραγωγοί, καινοτομία στην παροχή υπηρεσιών, ενώ ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευρύ πεδίο επιχειρηματικότητας και επίσης υπάρχουν και κοινωνικές ανάγκες. Έχουμε στην περιοχή όλες τις προϋποθέσεις και τους πόρους, που αν μπορέσουμε να τους συνδυάσουμε μεταξύ τους, θα δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας στη Μαγνησία» κατέληξε η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το