Πολιτισμός

Δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία για παιδιά του Δημοτικού

afisa 33x48 2014 3 (6)

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για ψυχαγωγικά και βιωματικά προγράμματα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου παιδιών προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Συγκεκριμένα από φέτος θα λειτουργήσουν: α) Το εργαστήριο Καραγκιόζη «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» με τμήματα θεάτρου σκιών και κατασκευών φιγούρας. Το εργαστήριο του Καραγκιόζη προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση και τα φέρνουν κοντά στην προφορική λαϊκή μας παράδοση. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τη μορφή αυτή του λαϊκού μας θεάτρου, αποκτώντας γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του. Στο εργαστήρι κατασκευών φιγούρας Καραγκιόζη τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους κατασκευάζουν φιγούρες με διαφορετικές τεχνικές. Οι πολλές και διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνει το θέατρο σκιών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, υποκριτική, μιμητική, κ.ά., το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θέατρο σκιών προσφέρει διασκέδαση, αφού γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, αλλά αφήνει και τη φαντασία των παιδιών να μεγαλουργήσει στο φως της σκιάς. Γαλουχεί παράλληλα τις νέες γενιές με υψηλές αξίες και στόχους ζωής. Στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά με τους εκπαιδευτές τους θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια παράσταση Καραγκιόζη συνδυάζοντας την τέχνη με την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Το εργαστήριο «Ο Καραγκιόζης Δάσκαλος» με το θέατρο σκιών θα λειτουργεί κάθε δεύτερο Σάββατο στις 10 το πρωί, στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79) υπό την εποπτεία του Παναγιώτη Φιλιππίδη. Το εργαστήριο κατασκευής φιγούρας, κάθε δεύτερο επίσης Σάββατο θα λειτουργήσει στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών (Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου) υπό την εποπτεία της εκπαιδευτικού-εικαστικού Κατερίνας Σαμαρά.

β) Το εργαστήριο παραμυθιού με τίτλο «Παραμύθια απ’ το σεντούκι» στοχεύει μέσα από την αφήγηση, να γνωρίσουν τα παιδιά παραμύθια και να αποκομίσουν τα οφέλη τους. Τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης είναι λόγια και ιστορίες πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό εμπεριέχουν όλη τη γνώση και σοφία του κόσμου. Αυτή η γνώση και σοφία των αναρίθμητων διηγήσεων που έπλασε ο άνθρωπος, όσο νωρίτερα μεταδίδεται στην παιδική ψυχή, τόσο περισσότερο καθορίζει τον ψυχισμό και το χαρακτήρα τους, την γλωσσική και νοητική τους ανάπτυξη, την καλλιέργεια της φαντασίας και τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους. Μέσα από τη μαγεία του μύθου και του λόγου και επειδή τίποτε στα παραμύθια δεν είναι τυχαίο, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την αντανάκλαση της εικόνας του πραγματικού κόσμου και κάποιους σταθερούς κώδικές που κρατούν την τάξη των πραγμάτων. Το παραπάνω πρόγραμμα στοχεύει να ξαναφέρει τα παιδιά κοντά στα παραμύθια που βρίσκονται ανυπεράσπιστα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του κινητού. Το εργαστήριο «παραμύθια απ’ το σεντούκι» θα λειτουργεί κάθε Σάββατο στις 11.15΄ το πρωί, στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79) υπό την εποπτεία της Μάρως Αισώπου.

γ) Το εργαστήριο «Ελληνο-Σχολείο» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ανάγκες των παιδιών, περιλαμβάνει μια δέσμη από δραστηριότητες εξοικείωσης των παιδιών με την προφορική λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων που μέσα από το παιχνίδι, τις βιωματικές δράσεις και την ψυχαγωγία θα αναδείξουν στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, όπως παιχνιδοτράγουδα, λαϊκά παραμύθια και τραγούδια σε τοπικές διαλέκτους, παραδοσιακούς χορούς, δημοτικά τραγούδια, γιορτές και έθιμα, γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα, τις παραδοσιακές φορεσιές, τις παλιές ασχολίες (κέντημα, αργαλειός, παραδοσιακή διατροφή κλπ) και τέχνες κλπ. Στόχος είναι να δοθούν στα παιδιά ερεθίσματα και εμπειρίες που προάγουν την συνεργασία, την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση, την ψυχική καλλιέργεια και κυρίως, την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό.
Το πρόγραμμα αυτό που θα υποστηριχθεί από παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, ειδικούς τεχνίτες και δεξιοτέχνες-συνεργάτες του Λυκείου των Ελληνίδων. Θα λειτουργεί καθημερινά από τη Δευτέρα έως και Πέμπτη, τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 7 μ.μ., στην αίθουσα χορού του ΛΕΒ (Κύπρου 173-Αχιλλοπούλου). Διάρκεια προγράμματος 7 μήνες, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάιο.
Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το