Ελλάδα

Δίμηνο φωτιά για την κυβέρνηση

kivernisi

Να κλείσει εντός διμήνου όλα τα «δύσκολα» μέτωπα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπορέσουν να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην οικονομία σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανεβάσει ταχύτητες και να προχωρήσει τόσο με το Ασφαλιστικό όσο και με το φορολογικό των αγροτών αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ με ιδιαίτερο… ενδιαφέρον αναμένεται η έλευση του κουαρτέτου στις 8 Ιανουαρίου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεκλειδώσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στη συνέχεια να αυξηθεί η δόση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» σε συνδυασμό με μία σειρά εξελίξεων στην οικονομία (όπως για παράδειγμα η σταδιακή άρση των capital controls).

O ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς «είναι μπροστά το Ασφαλιστικό, τα ”κόκκινα” δάνεια και το μεσοπρόθεσμο». Ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την αξιολόγηση.

Το πρώτο μέτωπο που πρέπει να κλείσει τη νέα χρονιά είναι το Ασφαλιστικό, με την επεξεργασία του νομοσχεδίου να βρίσκεται στην τελική φάση. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να ακολουθηθεί η «κλασική» διαδικασία συζήτησης και όχι η λύση του κατεπείγοντος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση, «καθώς σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δίνουμε συντάξεις». Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει το θέμα των κύριων συντάξεων, ενώ για τις επικουρικές η προσπάθεια είναι να καλυφθεί το σύνολο των συντάξεων και να επικρατήσουν κριτήρια δικαιοσύνης.

Κάνοντας μια «ανασκόπηση» της χρονιάς ο πρωθυπουργός σημείωσε -σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς- πως το 2015 έκλεισε «με καλά νέα για την κυβέρνηση». Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ, αντλώντας 5 δισεκατομμύρια τους τελευταίους 3 μήνες και 2 δισεκατομμύρια για τους αγρότες. Οσον αφορά στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου -η τελευταία κατατέθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς- ο Αλ. Τσίπρας είπε πως θα σταματήσουν και από εδώ και πέρα θα έρχονται με τη μορφή νομοσχεδίων. Συνολικά κατατέθηκαν δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στις γιορτές, που κυρίως περιελάμβαναν δράσεις τους λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος». Για παράδειγμα, επεκτάθηκαν και το 2016 όλες οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σίτιση, διαμονή, ρεύμα).

Να σημειωθεί πως στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπήρξε και αναφορά στο θέμα των προσλήψεων, με το υπουργείο Εσωτερικών να σπεύδει να καθησυχάσει. Το θέμα ξεκίνησε από την πρόβλεψη πως παρατείνεται έως την 31 Δεκεμβρίου 2016 προηγούμενη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για αναστολή των προσλήψεων και των διορισμών στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο αφορά την τήρηση του κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη, ο οποίος ισχύει επί σειρά ετών λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η παράταση αυτή «δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πάγια βούληση, τους σχεδιασμούς και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για προσλήψεις σημαντικού αριθμού υπαλλήλων μέσα στο 2016 για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του δημόσιου τομέα. Προσλήψεις οι οποίες θα είναι εμπροσθοβαρείς, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 θα ισχύει ο νέος κανόνας ένας προς έναν ως προς τις αποχωρήσεις/προσλήψεις».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το