Τοπικά

Δήμαρχος και φορείς τη Ζαγοράς ενημέρωσαν την Κατερίνα Παπανάτσιου για όλα τα προβλήματα της περιοχής

Η Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου συνοδευόμενη από το συντονιστή και μέλη της ΝΕ επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και συζήτησε μαζί τους, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που τους αφορούν και τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανταλλαχτούν πληροφορίες και απόψεις.
Η Υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με φορείς του αγροτικού κόσμου της περιοχής.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με μια ευρεία σύσκεψη της Υφυπουργού με επαγγελματικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

O Δήμαρχος Zαγοράς Μουρεσίου αναφέρθηκε στα έργα που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εκκρεμότητα περιμένοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το ΠΕΠ Θεσσαλίας όπως η παράκαμψη της Ζαγοράς, η παράκαμψη του Χιονοδρομικού – δρόμος Κισσού, το λιμάνι του Αη-Γιάννη, το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού, το κλειστό κύκλωμα άρδευσης για το Πουρί, τη Μακρυρράχη και τη Ζαγορά.

Ο κ. Κουτσάφτης αναφέρθηκε επίσης στις τεχνικές δυσκολίες και στη μικρή χρηματοδότηση που είχε το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας, στην ανάγκη να στελεχωθεί η Τεχνική Υπηρεσία με δύο ακόμη μηχανικούς ώστε να υπάρχει η σχετική επάρκεια για τις διάφορες μελέτες του Δήμου, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω του διατάγματος του Πηλίου για την επισκευή, τη συντήρηση δημοτικών κτιρίων όπως των Σχολείων και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας από το Δήμο αλλά και από ιδιώτες.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μονάδας βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, ζήτησε την ενεργοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε στη μονιμοποίηση 14 Δημοτικών υπαλλήλων και ζήτησε να υπάρχει το κριτήριο της εντοπιότητας κατά την επιλογή τους, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης και τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα, ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας γενικότερα και ειδικότερα στην έγκριση των πληρωμών του Δήμου, ενώ τόνισε ότι παρόλη τη γραφειοκρατία είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των διάφορων Υπουργείων στα αιτήματά του

Η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι η δεύτερη φάση των μελετών παράκαμψης της Ζαγοράς και η μελέτη παράκαμψης του Χιονοδρομικού έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζη ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ, κατά το αναπτυξιακό Συνέδριο της Μαγνησίας που διεξήχθη στο Βόλο τον περασμένο Νοέμβριο. Για το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που το παρακολουθεί ενώ ζήτησε για το λιμάνι του Αη Γιάννη να της δοθούν τα σχετικά στοιχεία και προέτρεψε το δήμαρχο να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου, η Υπουργός πρότεινε να γίνει μια συνάντηση των Δήμων του Πηλίου με το ΤΕΕ ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις αλλαγής του Διατάγματος του Πηλίου που προετοιμάζει το ΤΕΕ.

Στη συνέχεια μίλησαν οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα των περιοχών τους, όπως το αλιευτικό καταφύγιο της Νταμούχαρης για το οποίο η κ. Παπανάτσιου ζήτησε την επικαιροποιημένη μελέτη, την ανάγκη επισκευής και ασφαλτόστρωσης πολλών δρόμων σε ολόκληρο το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, την επισκευή της στέγης του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, την έλλειψη παιδιάτρου στο ΚΥ Ζαγοράς και ζητήθηκε να λειτουργήσει δηλαδή να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί, το περιφερειακό Ιατρείο Κισσού.

Η κ. Παπανάτσιου απάντησε ότι καθώς τελειώνουν τα έργα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, σε επόμενο στάδιο σχεδιάζονται έργα για περιφερειακή οδοποιία, ενώ ζήτησε συγκεντρωτική αναφορά των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό στο ΚΥ Ζαγοράς, τα αγροτικά ιατρεία και στο Περιφερειακό Ιατρείο.

Οι αντιδήμαρχοι και το Δημ. Συμβούλιο αναφέρθησαν στις γραφειοκρατικές και σε άλλες δυσκολίες που προκύπτουν από το Καλλικράτη για τις οποίες η κ. Παπανάτσιου ζήτησε να της δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα τις καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησαν να υπάρξει επιδότηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία στους ορεινούς Δήμους, πράγμα το οποίο η κ. Παπανάτσιου θα εξετάσει.

Άλλα θέματα που εκτέθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα ακίνητα της περιοχής που ανήκουν στο Δημόσιο, για τα οποία η κ. Παπανάτσιου ζήτησε προτάσεις για την αξιοποίηση τους, η έλλειψη σε παιδικές χαρές, ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μ. Σαμαρά μεταξύ των άλλων θεμάτων αναφέρθηκε και στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Θέματα που αφορούν τη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου της περιοχής αναφέρθηκαν τόσο από το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής στη συνάντηση που ακολούθησε.
Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του Σχολείου του Ρήγα Φερραίου, η επισκευή της στέγης της Αγίας Μαρίνας Κισσού, το εκκλησιαστικό μουσείο του Κισσού, το σπήλαιο του Μουρεσίου, το φαράγγι του Μυλοποτάμου κα. Η κ. Παπανάτσιου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της στέγης της Αγ. Μαρίνας Κισσού ώστε να ζητήσει τη βοήθεια και τη συνδρομή της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών με φορείς του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς και ξεκαθαρίστηκαν θέματα φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών.
Πιο συγκεκριμένα η Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου είναι το 77% του συνόλου των αγροτών. Απ΄αυτούς δεν κατέβαλαν καθόλου φόρο το 78%, το 10,5% είχε καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αφορολόγητο (μείωση φόρου), το 3% είχε καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ χωρίς μείωση φόρου, το 8% είχαν καθαρό εισόδημα 10.001-20.000 ευρώ και αφορολόγητο (μείωση φόρου), το 0,5% είχε καθαρό εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ και αφορολόγητο (μείωση φόρου) και κανένας δε δήλωσε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώθηκαν στη περιοχή ενισχύσεις ύψους 486.000 ευρώ το 2014, 612.731 ευρώ το 2015 και 725.943 ευρώ το 2016.

Επιπλέον η Υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι :
1) Τα εισοδήματα από την εθελοντική εργασία των μελών των συνεταιριστικών οργανώσεων στους ΑΣ και των γυναικών στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, η εργασία με εργόσημο, η εργασία στα συσκευαστήρια, η σύνταξη του ΟΓΑ, δεν επηρεάζουν το κατά κύριο επάγγελμα του αγρότη καθώς θεωρείται παράλληλη δραστηριότητα.
2) Το εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα φορολογείται αυτοτελώς και δεν αθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα που τυχόν να έχει κάποιος, όπως συμβαίνει συχνά στις αγροτικές- τουριστικές περιοχές με μικρό κλήρο.
3) Όσον αφορά τα έξοδα για τη πληρωμή της ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η κ. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι αυτά υπολογίζονται ως έξοδα κατά τον υπολογισμό του φορολογητέου καθαρού κέρδους του αγρότη.
4) Σε περίπτωση ζεύγους αγροτών οι εισφορές του ΕΦΚΑ επιμερίζονται στο ζευγάρι
Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το αίτημα του ΑΣ Ζαγοράς για ένταξη στο ΠΑΑ, στο οποίο έχουν υποβάλλει αίτημα, για την αγορά σύγχρονου διαλογητηρίου και ανέγερσης νέων ψυκτικών θαλάμων, την παροχή κινήτρων στους συνεταιρισμένους
Αγρότες, οι οποίοι δεν φοροδιαφεύγουν καθώς παραδίδουν όλα τα προϊόντα τους στο συνεταιρισμό, το αίτημα των Νέων Αγροτών για άμεση ασφάλιση και όχι μετά από 2 χρόνια από την είσοδό τους στο επάγγελμα ,τα προβλήματα των δασικών χαρτών και πολλά άλλα.
Τέλος, η Υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσώπους επαγγελματικών, τουριστικών και πολιτιστικών φορέων του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε εκτέθηκαν θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας και ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξουριχτίου δήλωσε την ευχαρίστησή του για την εξέλιξη του έργου του ΠΔΕ που επαναφέρει την πρόσβαση στο θέατρο του Ξουριχτίου.
Οι επαγγελματικοί σύλλογοι της περιοχής έθεσαν θέματα που αφορούν το τέλος Διαμονής για τα Ξενοδοχεία, τα πρόστιμα της ΑΕΠΙ, το θεματικό τουρισμό, τη μείωση του φπα στην διαμονή και στην εστίαση και θέματα προβλημάτων από τις πρεσβείες για επενδύσεις αλλοδαπών.
Η Υπουργός απάντησε ότι πρόκειται να τροποποιηθεί ο νόμος 2791/2001 για τον αιγιαλό και θα δίνεται η δυνατότητα για χρήση πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων, η εφαρμογή του τέλους διαμονής θα γίνεται με ξεχωριστό παραστατικό και τέλος επισήμανε ότι η φορολογία θα μειωθεί σημαντικά όταν καταφέρουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το