Τοπικά

Δημ. Κούβελας: Ανώφελος και αχρείαστος ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στις μικρές ηλικίες 

Αχρείαστος είναι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 για άτομα νεαρής ηλικίας από 30 ετών και κάτω, που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, καθώς οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης είναι αρκετά χαμηλές τονίζει ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

Μιλώντας στη «Θ» υπογραμμίζει πως ως γνωστόν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι και τα εμβόλια, έχουν παρενέργειες και θα πρέπει να χορηγούνται όχι γενικά ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά εξατομικευμένα. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται σοβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως είναι ο οικογενειακός γιατρός, κάτι που, δυστυχώς, για τον ίδιο αυτό δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ειδικά αυτοί που είναι από 75 ετών και πάνω αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της Covid-19 με συνέπεια να απαιτείται να εμβολιαστούν, αφού η πιθανότητα θρομβολυτικού επεισοδίου είναι μικρότερη στην ηλικία που βρίσκονται. Αντίθετα οι μικρότερες ηλικίες και ειδικά στις νεαρές γυναίκες ο τροποποιημένος αδενοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θρομβολυτικού επεισοδίου κατά 7 με 10 φορές περισσότερο, οπότε καλύτερα να αποφύγουν να εκτεθούν σε αυτή την πιθανότητα.

«Διαφορετική είναι η λειτουργία ενός φαρμάκου σε έναν ηλικιωμένο και σε έναν νεότερο. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να χορηγήσουμε σε έναν 75άρη ασπιρίνη για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου και το ίδιο να κάνουμε σε ένα μωρό, γιατί θα έχει συνέπειες στην υγεία του» αναφέρει ο κ. Κούβελας.
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι είναι ασφαλές οι ηλικιακές ομάδες 60 -70 ετών να εμβολιαστούν με AstraZeneca, αντίθετα όμως οι γυναίκες νεαρής ηλικίας καλύτερα να προτιμήσουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ή σε περίπτωση που δεν είναι παχύσαρκες και δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση) ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό είναι πολύ μικρός. «Ένας 60άρης έχει 0,5% πιθανότητα να καταλήξει από επιπλοκές της Covid-19, ενώ έχει 0,12% να υποστεί κάποιο θρομβολυτικό επεισόδιο από εμβόλιο, κάτι που δείχνει πως ο εμβολιασμός ενέχει μικρότερους κινδύνους στη συγκεκριμένη ηλικία» ανέφερε.

«Ανοησία το τείχος ανοσίας»
Ο καθηγητής απορρίπτει τα όσα ακούγονται για το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση των ιών, όπως είναι οι κορωνοϊοί, δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η ανοσία που προκύπτει από τα εμβόλια δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Για να υλοποιηθεί αυτό που λένε τείχος προστασίας του πληθυσμού θα έπρεπε να εμβολιαστούν 10,7 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στους ανεμβολίαστους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εκφράζει την απορία του γιατί δεν χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα προσέφερε ίαση στους ασθενείς με ελαφρά και μέτρια νόσηση από τον SARS-CoV-2, σε ποσοστό που φτάνει στο 87%. Ο κ. Κούβελας φέρνει το παράδειγμα της Ιταλίας όπου χρησιμοποιείται πρωτόκολλο αντιμετώπισης της ασθένειας στο σπίτι, μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης στον άρρωστο από ιατρικό προσωπικό, με θεαματικά αποτελέσματα, αφού σχεδόν 9 στους 10 που νοσούν ελαφρά και μέτρια γίνονται καλά.
Καταλήγοντας ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας τονίζει πως εισερχόμαστε σε περίοδο ύφεσης του ιού, προβλέποντας πως το επόμενο φθινόπωρο θα μας απασχολήσει εκ νέου.

Πολύ μικρές οι πιθανότητες
Από την πλευρά του ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημειώνει πως τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca, όσο και τα υπόλοιπα είναι ασφαλή, χωρίς μάλιστα το πρώτο να υστερεί καθόλου έναντι των υπολοίπων. Μάλιστα αποδίδει τα όσα ακούστηκαν εναντίον της αγγλοσουηδικής σύμπραξης σε πολιτικά παιχνίδια. Αναφορικά με τον κίνδυνο θρομβώσεων ειδικά στις γυναίκες, ο κ. Κουρέτας αναφέρει πως φτάνει σε 6 περιπτώσεις στο εκατομμύριο, όταν την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος κίνδυνος για αυτές που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά σκευάσματα ανέρχεται στις 500 στο εκατομμύριο και για αυτές που καπνίζουν σε μερικές χιλιάδες στο εκατομμύριο…


«Ο κόσμος δεν έχει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να φοβάται. Θα πρέπει να γίνει μια ενημερωτική καμπάνια για να λυθούν απορίες και να διαλυθούν οι φόβοι» τόνισε.
Χαρακτηρίζει ως λανθασμένη πρακτική βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας για την αντιμετώπιση μιας μολυσματικής ασθένειας την εξάμηνη καραντίνα, η οποία ουσιαστικά βοήθησε στην εξάπλωση του ιού. «Ξέρουμε πως με τρεις κυρίως τρόπους διασπείρεται ο κορωνοϊός. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως εργοστάσια, και μέσα στην οικογένεια. Η λύση στο πρόβλημα είναι η διενέργεια μαζικών τεστ, όπως έκανε για παράδειγμα η Σλοβακία» καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το