Τοπικά

Δημ. Καραμπερόπουλος: Αθάνατος ο Ρήγας με τα έργα του

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Περιστύλιο της Βουλής τα εγκαίνια της έκθεσης «Ρήγας και Επανάσταση», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση. Ο Δρ Δημήτριος Απ. Καραμπερόπουλος, πρόεδρος από το 1987 έως σήμερα στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, μίλησε για την έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον στραγγαλισμό του εθνομάρτυρα από το Βελεστίνο στον πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου.

Ο Ρήγας βάδιζε στο 41ο έτος της ηλικίας του, όταν βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια των Τούρκων βασανιστών του. Ήταν ημέρα Κυριακή, 24 Ιουνίου του 1798, που στραγγαλίστηκε μαζί με άλλους επτά συντρόφους του και τα άψυχα κορμιά τους ρίχτηκαν στα νερά του Δούναβη. Ωστόσο, η θυσία του δεν ήταν μάταιη, αφού ο μεγάλος οραματιστής ενέπνευσε με τα όνειρά του την Επανάσταση του 1821. Το έργο του δε, θεωρείται διαχρονικό, με τον κ. Καραμπερόπουλο να τον αποκαλεί «πατέρα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Στην έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση» οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δούνε μοναδικά κειμήλια που αφορούν στον Ρήγα Βελεστινλή. Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Βουλής και άνοιξε τη συλλογή της, παραχωρώντας μεταξύ άλλων στους διοργανωτές μία μαρμάρινη προτομή, έναν πίνακα ζωγραφικής, δύο αναμνηστικά μετάλλια από το Α’ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» που έγινε το καλοκαίρι του 1986, ένα θεατρικό έργο του Αριστομένη Προβελέγγιου, μέχρι κι ένα χαρακτικό της Άριας Κομιανού με προσωπογραφία του Ρήγα.

«Ο Ρήγας έχει τεράστια απήχηση στην Τέχνη, δείγμα της προσωπικότητάς του. Δεν ήταν ο θάνατός του που τον έκανε μεγάλο. Πολλοί θυσιάστηκαν για την πατρίδα, εντούτοις ο Ρήγας έμεινε στην ιστορία με τα έργα του», σημείωσε ο κ. Καραμπερόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι εγκαινιάστηκε μία θαυμάσια έκθεση.
O ακάματος ερευνητής της ζωή και του έργο του Ρήγα μίλησε για το επαναστατικό κίνημα που οραματιζόταν ο τελευταίος, αναφέροντας ως παράδειγμα τον «Θούριο», τον πατριωτικό ύμνο που έγραψε το 1797 για να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες του. «Δεν απευθύνει έκκληση σε ξένες δυνάμεις. «Μόνοι μας θα ελευθερωθούμε», έλεγε μεταξύ άλλων στον «Θούριο», καλώντας τους Έλληνες σε εξέγερση, για να γκρεμίσουν την σκλαβιά των Τούρκων», ανέφερε ο κ. Καραμπερόπουλος, θέλοντας να δώσει το ιδεολογικό στίγμα του επαναστατικού λόγου του Ρήγα, ο οποίος επηρεασμένος από το κίνημα του Διαφωτισμού, αλλά και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, ονειρευόταν το πέρασμα από τον οθωμανικό δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία που περιλάμβανε όλους τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου.

«Το πιο σημαντικό είναι πως ο Ρήγας, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος στρατιωτικός νους, σκέφτηκε και ένα βήμα παραπέρα: Να ρίξουμε τη μοναρχία, αλλά μετά πώς θα διοικηθούμε; Με μοναρχία; Όχι, αντίθετα οραματιζόταν ένα δημοκρατικό πολίτευμα», κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το