Τοπικά

Δηλώθηκαν 160.000 «ξεχασμένα» τετραγωνικά στον Δήμο Βόλου – Περισσότερες από 16.000 οι αιτήσεις πολιτών

Δεκάδες χιλιάδες είναι μέχρι στιγμής τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων στον Δήμο Βόλου με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 16.000. Αν κατά μέσο όρο οι πολίτες δηλώνουν 10 τετραγωνικά τότε τα αδήλωτα ξεπερνούν τις 160.000. Βέβαια στο Τμήμα Προσόδων προσέρχονται δημότες ακόμη και πέντε αδήλωτα τετραγωνικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 40. Ο ακριβής αριθμός βέβαια θα γίνει γνωστός όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, ηλεκτρονικά ή διά ζώσης.

Σημειώνεται πως μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης είχαν υποβληθεί 10.330 αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https: //tetragonika.govapp.gr) και 6.000 αιτήσεις δια ζώσης στον Δήμο Βόλου. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μάλιστα αυξήθηκαν σημαντικά καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονταν σε 9.000.
«Επειδή δόθηκε νέα παράταση έως 31 Αυγούστου ελαττώθηκε ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονταν στον Δήμο. Αλλά όσο πλησιάζαμε στις 30 Ιουνίου και δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η παράταση, η ροή των πολιτών ήταν αυξημένη καθημερινά» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Άρης Σαββάκης σημειώνοντας πως στο Τμήμα Προσόδων μετέβαιναν περίπου 30-40 δημότες ημερησίως. Η εικόνα αυτή άλλαξε από την ανακοίνωση της παράτασης και έπειτα.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δηλώσουν τις αποκλίσεις στα τετραγωνικά του σπιτιού τους, μπορούν να προσέρχονται στο Τμήμα Προσόδων του Δήμου έχοντας μαζί τους το Ε9 και ένα αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου φαίνονται τα τετραγωνικά του ακινήτου. «Με τα χαρτιά αυτά, οι πολίτες κάνουν επί τόπου την αίτηση. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι διορθώνουν τα τετραγωνικά και τα στοιχεία στέλνονται στη ΔΕΔΔΗΕ. Στους επόμενους λογαριασμούς η ΔΕΔΔΗΕ θα έχει υπολογίσει τα νέα τέλη» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Η μεταφορά στη ΔΕΔΔΗΕ γίνεται άμεσα, σε διάστημα λίγων ημερών, από τους υπαλλήλους του Τμήματος Προσόδων ενώ για όσους υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτηση, τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν στο τέλος της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, από τον Δεκέμβριο που ψηφίστηκε η νομοθετική πράξη όσοι κάνουν τη δήλωση των τετραγωνικών δεν θα πληρώσουν επιβάρυνση. «Αν δεν δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά, το βρίσκεις μπροστά σου αν θέλεις να κάνεις μεταβίβαση του ακινήτου» πρόσθεσε τονίζοντας πως είναι πολύ ευνοϊκή αυτή η ρύθμιση.
Πάντως στο Τμήμα Προσόδων προσέρχονται συνήθως μεγαλύτερες ηλικίες καθώς δεν μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά. Στο Τμήμα του Δήμου προσέρχονται όμως και όσοι θέλουν να δηλώσουν αυθαίρετα τετραγωνικά.

Στην περίπτωση αυθαιρέτων οι ιδιοκτήτες πρέπει πρώτα να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση αυθαιρέτου, νομιμοποιείται το αυθαίρετο και στη συνέχεια γίνεται η δήλωση για τα τετραγωνικά στον Δήμο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το