Ελλάδα

Δήλωση-γρίφος από τον Νίκο Κοτζιά για το ζήτημα των Σκοπίων

Δήλωση-γρίφο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, λίγες μάλιστα ώρες μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου ότι «ουδέποτε θα συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Μέρα», ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Ερωτηθείς, ωστόσο, σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία» καθώς δεν «μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας».

Όπως επισήμανε το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε».

Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να εκφράζει την ανοιχτά την αισιοδοξία του. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σειρά συναντήσεων το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο Νίμιτς, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρώτη φορά που συζητήθηκε σοβαρά το ζήτημα του ονόματος». «Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», είπε μεταξύ άλλων ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών σε τοποθέτησή του πριν από μερικές ημέρες.

Μπλόκο από τον Καμμένο;
Χθες πάντως ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στις προχωρημένες συζητήσεις για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Σημείωσε πως για να αλλάξει η απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία που είχε ληφθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε πρόεδρο Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση νέου συμβουλίου αρχηγών. Και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως σε μια τέτοια σύσκεψη εκείνος με την ιδιότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν θα συναινέσει στην χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων».

Η δήλωση Κοτζιά
«Δεν μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε και συνέχισε: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα. Αν ο τρόπος που τα λύνουμε αντιστοιχεί στα μακρόχρονα συμφέροντα της χώρας, στα συμφέροντα της περιοχής και είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε».

Σε σχέση με τις πιέσεις από το ΝΑΤΟ, έκανε σαφές ότι ο ίδιος τους είπε «να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση». Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ΠΓΔΜ να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για θέματα που αποτελούν στοιχεία της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι οι προθέσεις είναι καλές, ότι ούτε ο κ. Νίμιτς, ούτε η ηγεσία της σκοπιανής πλευράς έχουν βάλει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι, ενώ «εμείς τους είχαμε πει πως καταλαβαίνουμε το θέμα» και χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» και «κατά φαντασία σενάρια» δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν σε ονόματα αλλά και περί των αποτελεσμάτων της συνάντησης που δεν είχε γίνει λόγω κακοκαιρίας. Απέκλεισε επίσης το να μπει με το προσωρινό της όνομα η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε εκεί που μπορούμε να λύσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ευθύνη της κυβέρνησης είναι άν βρει ένα παράθυρο για να λύσει αυτό το πρόβλημα να το λύσει», διότι «αυτά πρέπει να τελειώνουν η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος από καταστάσεις του παρελθόντος».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται».

«Και όσοι μας κάνουν κριτική ή μας βλέπουν καχύποπτα επειδή θέλουμε να το λύσουμε» συμπλήρωσε «πρέπει να θυμούνται ότι για τη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερο να το είχαμε λύσει το 1992», ότι «οι δυνάμεις που μας εγκαλούν είναι αυτές που δεν πήραν την ιστορική ευθύνη να το λύσουν γιατί ταλαντεύτηκαν» και ότι «η χώρα και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού ότι το εθνικό συμφέρον το βάζει πάνω από όλα».

Τι είπε για τo θέμα του μουφτή στη Θράκη
Σχετικά με τον αν πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων ή να υπάρξουν βελτιώσεις του συστήματος, όπως διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» και τόνισε τον «βαθιά λανθασμένο παραλληλισμό» που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Θράκη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες».

Ως δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «είναι ότι απαιτεί από την Ελλάδα συχνά έναν τρόπο προσδιορισμού των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στην ίδια τη χώρα του». Εξήγησε δε ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».

Προσφυγικό και Τουρκία
Σχετικά με την επίσκεψη του κύριου Μουζάλα στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτό που συνεννοηθήκαμε και για πρώτη φορά η Τουρκία είπε ότι είναι ανοιχτή να το κουβεντιάσει, και ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν θετικός, να μπορούν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα- για να αναπνεύσουν τα νησιά αλλά και για να ζούν καλύτερα οι πρόσφυγες- και να μπορούν μετά από εκεί να επαναπροωθούνται, αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο, στην Τουρκία».

Αιγιαλίτιδα ζώνη
Ερωτηθείς σχετικά αποσαφήνισε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλακρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Κάλυψη σε Καμμένο
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των όπλων στην Σαουδική Αραβία και τις ευθύνες του κ. Καμμένου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει για πράξεις που έγιναν την εποχή της» -το 2012 και το 2014- «και ζητάει από εμάς να της απαντήσουμε». Σχετικά με τον κ. Καμμένο εξέφρασε την άποψη ότι «αποτελεί πεδίο συνεχών επιθέσεων από την αντιπολίτευση διότι πιστεύει ότι αν τον πιέσει πάρα πολύ μπορεί να κάνει ένα ρήγμα στην κυβέρνηση».

Παράλληλα τόνισε ότι, έχοντας εξετάσει όλα τα έγγραφα και έχοντας όλες τις σχετικές απαντήσεις εγγράφως από τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Καμμένος «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση για τον τρόπο που τον βλέπει η αντιπολίτευση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το