Ελλάδα

Δήλωση γέννησης: Έτσι θα γίνεται στο μαιευτήριο με μία μόνο ενέργεια

Eντός του Φεβρουαρίου η διαδικασία της γέννησης απλοποιείται και ψηφιοποιείται. Στο εξής η δήλωση της γέννησης ενός παιδιού θα ολοκληρώνεται στο μαιευτήριο με μια μόνο ενέργεια των γονέων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης την περασμένη Τρίτη (28/1) έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες τεχνολογικές παρεμβάσεις και ρυθμιστικές διαδικασίες και πλέον, όταν ένα παιδί γεννιέται οι γονείς θα μπορούν με μια μόνο δήλωση στο μαιευτήριο να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για το νέο μέλος, εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

«Μέχρι σήμερα μόλις γεννιόταν ένα παιδί ο γονέας έπρεπε να τρέξει σε διάφορες υπηρεσίες για το ΑΜΚΑ ή το επίδομα γέννησης. Εντός του Φεβρουαρίου η διαδικασία αυτή απλοποιείται για τους γονείς. Με μια δήλωσή τους στο μαιευτήριο, τα πληροφορικά συστήματα θα διαλειτουργούν, ώστε άμεσα το παιδί να λαμβάνει ΑΜΚΑ και να εγγράφεται στα μητρώα πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι γονείς το ίδιο άμεσα, μέσω της μοναδικής δήλωσης στο μαιευτήριο και χωρίς να τρέξουν σε κάποια άλλη υπηρεσία, θα ενημερώνονται μέσω sms και για το επίδομα τέκνου», τόνισε ακόμη.

Ακόμη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρόκειται μόνο για την πρώτη και συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία, η οποία απλοποιείται, καθώς έπονται και άλλα γεγονότα ζωής, μεταξύ αυτών η απώλεια, η ονοματοδοσία, η βάπτιση, ο γάμος κ.α
«Εργαζόμαστε για την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών και με τα Προξενεία, προκειμένου να απλοποιήσουμε την καθημερινότητα και των απόδημων Ελλήνων, καθώς και εκείνοι γνωρίζουμε ότι ταλαιπωρούνται με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για την Προγραμματική Συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την απλοποίηση διαδικασιών, όπως οι άδειες οδήγησης, οι μεταβιβάσεις οχημάτων, οι κλήσεις και το point- system, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια σειρά έργων που εντός του 1ου εξαμήνου του 2020 και έως το τέλος του 2020, θα έχουν απλοποιηθεί και ψηφιοποιηθεί. Πλέον οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω του gov.gr, της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το