Τοπικά

Δήλωση Αλ.Μεϊκόπουλου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

«-Πες μου, στο Άουσβιτς που ήταν ο Θεός;»
«-Που ήταν ο άνθρωπος;»
William Styron, 1925-2006

78 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945 και στον επίλογο της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Το Άουσβιτς – Μπίρκεναου της Πολωνίας έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο σύμβολο φρίκης και ανθρώπινης θηριωδίας.
Μία υπενθύμιση, για το τι μπορεί να κάνει η εξουσία, όταν βρεθεί σε λάθος χέρια. Μία φρικτή ένδειξη, για το αποτέλεσμα της επικράτησης του μίσους και της απανθρωπιάς.
Η ημερομηνία απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είναι και αυτή που επέλεξε η διεθνής κοινότητα ως ημέρα μνήμης της μεγαλύτερης γενοκτονίας που γνώρισε η Γηραιά Ήπειρος και των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του Β’ Παγκοσμίου, η Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ δολοφόνησε συστηματικά 6 εκατομμύρια Εβραίους. Μία μαζική εκκαθάριση ανθρώπινων ψυχών που επεκτάθηκε σε όλη την υπό γερμανική κατοχή Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι στερήθηκαν την αξιοπρέπεια τους, βασανίστηκαν, εξευτελίστηκαν και τελικά θανατώθηκαν βάναυσα στο βωμό του ρατσιστικού, ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου Χιτλερικού αφηγήματος. Μαζί με τους Εβραίους, και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κρίθηκαν ως «απειλή» και αντιμετωπίστηκαν ως «φυλετικά κατώτερες» από τους Ναζί.
Στη χώρα μας, η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα αποδεκατίστηκε, με τις ανθρώπινες απώλειες να αγγίζουν το 87%.
Η θηριωδία των Γερμανών ναζιστών, πέρα από το ότι αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ειδεχθές έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας, οφείλει να μας υπενθυμίζει τη διαχρονική ανάγκη για δημοκρατία, κοινωνική ειρήνη, σεβασμό και κοινωνική αποδοχή. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία αποτελούν «φυτίλι» για τα θεμέλια της ίδια της Δημοκρατίας. Μόνο με φιλία και αλληλοϋποστήριξη προοδεύουν οι λαοί και οι άνθρωποι.
Την ημέρα αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων ανθρώπων για τον άδικο και απάνθρωπο χαμό τους και φροντίζουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η φρίκη και η θηριωδία να αποτελέσουν για πάντα παρελθόν από την Ευρώπη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το