Τοπικά

Δίκτυο έξι μετρητών εγκατέστησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία από την Αγριά ως τη Βιομηχανική Περιοχή

H Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δημιούργησε ένα δίκτυο μετρητών, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα στην τεχνολογία των IOT (internet of things), το οποίο εγκατέστησε σε περιοχές του Βόλου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ηλεκτρονικός και αυτοματιστής Βασίλης Βορριάς, το δίκτυο είναι αξιόπιστο, αρκετά φθηνό και μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Οι εγκατεστημένοι έξι μετρητές έχουν ροή δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, κάθε δύο λεπτά, και πρόσβαση online, από την πλατφόρμα sensor. Community (πρώην Luftdaten). Καλύπτουν τον Βόλο από την Αγριά έως τη Βιομηχανική περιοχή.

«Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στα σωστά αποτελέσματα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ήδη σχεδιάζεται η επόμενη γενιά πιο εξελιγμένων μετρητών οι οποίοι θα μετρούν όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου. Παράλληλα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία σχεδιάζει να βοηθήσει όσα σχολεία επιθυμούν, να κατασκευάσουν τον δικό τους μετρητή. Με τον τρόπο αυτό και με την τόσο μεγάλη διασπορά μετρητών, θα έχουμε απολύτως αξιόπιστα αποτελέσματα και ενδεχομένως και επισήμανση των πηγών εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι μετρητές εγκαταστάθηκαν στη Νέα Δημητριάδα,. στη Γ. Δήμου (περιοχή Τσιμπούκη), στον δρόμο πάνω από τη Γ. Δήμου που οδηγεί προς τον Άνω Βόλο, στη Βιομηχανική Περιοχή αλλά και στην Αγριά.

Σύμφωνα με τον κ. Βορριά, το κόστος των μετρητών που εγκαταστάθηκε ανέρχεται σε 200 ευρώ έκαστος ενώ ήδη κατασκευάζονται οι επόμενοι τέσσερις που θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία της πόλης. Αντίστοιχα, το κόστος των μετρητών νέας γενιάς είναι 1000 ευρώ.
Όπως ανέφεραν τα μέλη της Περιβαλλοντικής το κόστος του μετρητή του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι περίπου 100.000 ευρώ. «Αν μας δώσει 10.000 ευρώ η Περιφέρεια, θα τις παραδώσουμε 10 μετρητές νέας γενιάς» πρόσθεσαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, τόνισαν ότι δεν έχουν κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις και πως η πλειοψηφία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών αποφάσισε πριν λίγες ημέρες να ενώσει τις δυνάμεις της με την Περιβαλλοντική.


«Πριν λίγες ημέρες επίσης έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε νέα ΑΕΠΟ για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, η οποία επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες του Βόλου από την προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί από τον τέως αν. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βολιώτης. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του που οι αρχές, οι φορείς, ακόμα και η πλειοψηφία των βουλευτών του νομού δεν τοποθετήθηκαν για το ζήτημα. «Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Βόλου και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα, ακόμα και για τους επιστημονικούς φορείς ως σύνολο. Από τα κόμματα μόνο το ΚΚΕ τοποθετήθηκε» πρόσθεσε. Υπογράμμισε ακόμη ότι η πρόσφατη ΑΕΠΟ εκδόθηκε με κρυφές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής μας.
Από την πλευρά της η Φαίη Τζανετουλάκου κάλεσε σε συστράτευση φορέων. «Είναι καιρός και οι επιστημονικοί φορείς να μην μένουν αμέτοχοι. Είναι η ζωή μας και αυτό είναι ένα μεγάλο κάλεσμα» είπε.
Σημειώνεται ότι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία θα συμμετέχει στην κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών που θα γίνει στις 5 Ιουνίου, την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, στην παραλία του Βόλου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Φόβοι για κατάρρευση του κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια – Σχέδιο διάσωσης ύψους 4 εκατ. ευρώ

Ένας μεσαιωνικός πύργος στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, σφραγίστηκε λόγω φόβων ότι μπορεί να καταρρεύσει.…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο: Πότε θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους – Τι λέει η Κεραμέως

Για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές - αρκεί…

2 Δεκεμβρίου 2023

Πήλιο: Σοβαρός τραυματισμός 35χρονου σε κυνήγι

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε σήμερα ένας 35χρονος άνδρας που τραυματίστηκε σε κυνήγι αγριογούρουνων στο Πήλιο. Σύμφωνα…

2 Δεκεμβρίου 2023

Βρετανία: Γυναίκα βρήκε μέσα σε παλτό ταυτότητα Κινέζου κρατούμενου

Μία ταυτότητα που ανήκε σε Κινέζο κρατούμενο βρήκε γυναίκα από τη Βρετανία, η οποία αγόρασε…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τζέιμι Φοξ: Η γυναίκα που τον μήνυσε για σεξουαλική επίθεση θέλει η ταυτότητά της να παραμείνει κρυφή

Η γυναίκα που μήνυσε τον Τζέιμι Φοξ για μια υποτιθέμενη σεξουαλική επίθεση το 2015 ζήτησε…

2 Δεκεμβρίου 2023

90χρονος συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη στην Αμαλιάδα

Μια 16χρονη μαθήτρια έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αμαλιάδα στην οδό Βύρωνος από έναν 90χρονο.…

2 Δεκεμβρίου 2023