Τοπικά

To Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνει την ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης ενώ παράλληλα αναφέρει πως η στάση των αγροτών είναι αμυντική και αφορά τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές κινητοποιήσεις. Επίσης εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των δρόμων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 
«Επαναλαμβάνεται και το 2017 η ίδια ιστορία με τα μπλόκα των αγροτών, οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης, εφέτος κυρίως για τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Στα πρώτα χρόνια των μπλόκων οι κινητοποιήσεις είχαν επιθετικό χαρακτήρα, αφού οι αγρότες προσδοκούσαν να κερδίσουν κάτι, τώρα η τακτική τους είναι μάλλον αμυντική, αφού και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν. Ίσως αυτός να είναι και ο ένας λόγος (ο άλλος είναι η καλύτερη προβολή των αιτημάτων τους) που οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν άλλον τρόπο και άλλη ημερομηνία για τις κινητοποιήσεις τους. Επιπλέον δεν θέλουν να έλθουν σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Στα τόσα χρόνια που επαναλαμβάνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες εκφράζονται με το κλείσιμο των εθνικών οδών και των βορείων συνόρων-εισόδων της χώρας, τα αιτήματα έχουν αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα.

 
Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς θεωρεί, ότι βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα, πιστεύουμε, ότι όσα οικονομικά ζητήματα των αγροτών και να ικανοποιηθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα προβλήματα των αγροτών δεν θα λυθούν. Κι αυτό, επειδή θεωρούμε, ότι τα προβλήματα των αγροτών έχουν να κάνουν κυρίως με την απουσία στρατηγικού στόχου, διάρθρωσης, κατεύθυνσης, τρόπου και οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και οργάνωσης του δικτύου εμπορίας και διανομής των τροφίμων, τελικά με τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και δευτερευόντως με τα οικονομικά προβλήματα της κάθε φορά συγκυρίας.
Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς διαφωνεί με το κλείσιμο των εθνικών οδών και το κλείσιμο των βορείων συνόρων-εισόδων της χώρας. Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον το μέτρο αυτό στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους αγρότες που εξάγουν ή διακινούν αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα στο εσωτερικό της χώρας και δεύτερον πλήττεται η οικονομία και η αξιοπιστία της χώρας, ενώ οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

 
Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς θεωρεί, ότι χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Συγκρότησης της χώρας, με στόχο τη σχετική επάρκεια στον αγροδιατροφικό τομέα, την παρασκευή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το