Ελλάδα

Δικηγορικός Σύλλογος ζητά απομάκρυνση Εισαγγελέα για τη φράση «δικηγοράκια»

Αναβρασμός επικρατεί στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση Aντιεισαγγελέως Πρωτοδικών να απορρίψει την έγκληση τριών δικηγόρων-μελών του, της Ευδοξίας Καλπατσινίδου, του Ιορδάνη και του Πέτρου Χατζηκαλλινικίδη -κατά τριών αστυνομικών για βίαιη επίθεση, αυταρχική, και προσβλητική συμπεριφορά, τονίζοντας στο σκεπτικό της- το οποίο εκδόθηκε πριν λίγες μέρες-ότι οι όροι «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» με τις οποίες μεταξύ άλλων απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί στους πρώτους μέσα στα δικαστήρια κατά την ώρα άσκησης του λειτουργήματός τους, δεν είναι προσβλητικοί.

Σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της Αντιεισαγγελέως, οι εκφράσεις των αστυνομικών «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες», «κατ’ αντικειμενική κρίση δεν περιέχουν είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας ή περιφρόνησή» τους, ούτε «είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Παράλληλα, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία και αυθαιρεσία μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο κατά των τριών δικηγόρων παρά τις καταθέσεις 13 αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού (μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) αλλά και ιατρικών γνωματεύσεων που πιστοποιούσαν ότι η μία εκ των τριών παθόντων υπέστη κακώσεις στο δεξί χέρι και εμφάνισε αρρυθμίες ταχυκαρδίας ως αποτέλεσμα της έντονης ψυχικής φόρτισής της. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει αναφορά κατά της συγκεκριμένης Αντιεισαγγελέως και ζητά την άμεση απομάκρυνσή της από τη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών ζητώντας να ακυρώσει την διάταξη και να προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών, ζητώντας την τιμωρία τους εξαιτίας της βίαιης, υβριστικής και προσβλητικής συμπεριφοράς τους.

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: Η παρουσία της συγκεκριμένης Αντιεισαγγελέως δεν βοηθά στην ομαλή λειτουργία των ακροατηρίων
«Χωρίς να κρίνω την ουσία της υπόθεσης, είναι εντελώς απαράδεκτη η παραδοχή που έχει η διάταξη της συγκεκριμένης Αντιεισαγγελέως ότι οι φράσεις και όροι «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» δεν συνιστούν κατά την κρίση της ούτε απαξιωτική φράση για την τιμή και την υπόληψή τους, ούτε περιφρόνηση. Αυτή η παραδοχή είναι πραγματικά, εντελώς, απαράδεκτη ενός λειτουργού της Δικαιοσύνης για έναν άλλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της μπορούν ελεύθερα να μας αποκαλούν οι αστυνομικοί με αυτούς τους χαρακτηρισμούς και μάλιστα μέσα σε ένα ακροατήριο. Με την ίδια λογική θα μπορούμε να αποκαλούμε και μεις τους Εισαγγελικούς λειτουργούς με τους ίδιους χαρακτηρισμούς και να μην συμβαίνει τίποτα» δήλωσε στο ethnos.gr o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχίνας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η παρουσία της στα ακροατήρια της πόλης όταν έχει εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο για τους συναδέλφους μας αλλά και γενικώς δεν βοηθά να λειτουργήσει ομαλά η διαδικασία στα ακροατήρια»

Το περιστατικό
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 όταν το ζεύγος των δικηγόρων βρισκόταν μαζί με πελάτη τους στην αίθουσα του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Ο ένας από τους καταγγελλόμενους αστυνομικούς, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία στη συγκεκριμένη αίθουσα εκείνη τη στιγμή, έκανε παρατήρηση με έντονο και εριστικό ύφος στη γυναίκα δικηγόρο.

Λίγα λεπτά αργότερα και αφού ολοκληρώθηκε η δίκη, ο αστυνομικός την ακολούθησε, συνεπικουρούμενος από συνάδελφό του, και επιτέθηκαν λεκτικά στο ζεύγος των δικηγόρων, οι οποίοι αμέσως έσπευσαν προς τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για να καταγγείλουν τη συμπεριφορά των οργάνων. Ωστόσο, με βάση όσα καταγγέλλουν οι δικηγόροι, κατά τη διαδρομή ο ένας από τους αστυνομικούς εντελώς αυθαίρετα και παράνομα άρπαξε από το δεξί μπράτσο βίαια τη γυναίκα δικηγόρο, και την έσυρε στις σκάλες που οδηγούν στο ισόγειο, ενώ με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε στο υπόγειο και ο σύζυγός της – επίσης δικηγόρος.

Στο Φυλάκιο του ισογείου στην πίσω πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου οι δύο δικηγόροι καταγγέλλουν ότι έγιναν αντικείμενο, επίσης, αυθαίρετης συμπεριφοράς ως και ότι κρατήθηκαν παράνομα για ώρες, καθώς δεν είχε υποβληθεί σε βάρος τους έγκληση, περικυκλωμένοι από πολλούς αστυνομικούς.

Η περιπέτειά τους συνεχίστηκε και εκτός Δικαστικού Μεγάρου, καθώς οδηγήθηκαν με περιπολικό στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Εκεί, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα τους κλείδωσαν όλους σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχει τηρηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η νόμιμη διαδικασία, από το οποίο κατάφεραν να αποχωρήσουν μετά την παρέμβαση του Πρόεδρου και του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, και αφού πέρασαν πάνω από 3 ώρες στο Τμήμα.

Χατζηκαλλινικίδης: Δεχτήκαμε βίαιη επίθεση και απειλές από αστυνομικά όργανα
«Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε το αυτονόητο, να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, ώστε να δικαιωθούμε ηθικά. Δεχτήκαμε βίαιη επίθεση και απειλές από αστυνομικά όργανα, κρατηθήκαμε παρανόμως, παραβιάστηκαν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες μας, καθώς και η επαγγελματική μας ελευθερία. Και όλη αυτή αυθαιρεσία και αυταρχισμός έλαβαν χώρα εντός του χώρου εργασίας μας. Απρόκλητα λοιπόν ένας αστυνομικός αρχικά και στη συνέχεια άλλοι δυο, επιτέθηκαν με προσβολές σε βάρος μας, δείχνοντας ένα αδικαιολόγητο μίσος προς το σύνολο των δικηγόρων με τους χαρακτηρισμούς και τη συμπεριφορά τους» δήλωσε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr o Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης.

Για το περιστατικό, o Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ψήφισμα και αποφάσισε αποχή των μελών του από τις δικαστικές αίθουσες την 09-06-2018, ενώ και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης καταδίκασε και αυτή ομόφωνα «την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων σε βάρος δικηγόρων που εκδηλώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους την 29-06-2018».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το