Ελλάδα

Δίκη ΧΑ -Προστατευόμενος μάρτυρας: Κάναμε εκπαίδευση κομάντο -Χτυπούσαμε ξένους και όσους δεν μας ήθελαν

Ο μάρτυρας Α. κατέθεσε σήμερα στη δίκη των κατηγορουμένων της Χρύσης Αυγής, μιλώντας για την εμπειρία του και όσα έζησε από μέσα, για περίπου ένα χρόνο.

Έκανε λόγο για στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, ντου, κατήχηση, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Φύσσα, λέγοντας «εγώ δεν είμαι δολοφόνος».

Ο μάρτυρας κατέθεσε από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης, ενώ στο δικαστήριο ακουγόταν μόνον η φωνή του.

Όπως είπε, ο ίδιος πήγε στην Χρυσή Αυγή το 2012 γιατί ήθελε να βρει μία δουλειά, αλλά «όλα ήταν ψέμματα… Στα γραφεία μας βγάζανε στρατιωτικούς λόγους, μας έλεγαν ότι είναι περήφανοι είμαστε ΧΑ, ότι είμαστε πατριώτες».

Απαντώντας τις ερωτήσεις της έδρας, υποστήριξε ότι έλαβε μέρος σε «ντου» και φασαρίες.

«Στη Χρύση Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντού”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου είχε πάει δύο φορές. Η εκπαίδευση ήταν πολύ σκληρή με αποτέλεσμα όπως είπε σήμερα να έχει πρόβλημα στον αυχένα του από …κλωτσιά…

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν πρώην στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Το πρώην μέλος της ΧΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντού» που έλαβε μέρος και ο ίδιος όπου όπως είπε «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλικάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μέσα στα γραφεία της Χρύσης Αυγής υπήρχαν όπλα, μαχαίρια, στειλιάρια, που γίνονταν ρόπαλα, ενώ για πρώτη φορά μίλησε για ένα 45σρι που είχε μαζί του ο Πατέλης.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυρας: Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυρας: Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε.

Αναφερόμενος τέλος, στον ρόλο Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Παρατράγουδα πριν την ολοκλήρωση

Με παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα Α, καθώς κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατήγγειλε ότι υπήρξε πρόσωπο, μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στη ΓΑΔΑ, που διόρθωσε τον μάρτυρα σε μία ημερομηνία, για την οποία είχε ερωτηθεί (σ.σ επρόκειτο για ημερομηνία επίθεσης στο Ρέντη). Σύμφωνα με τους συνηγόρους, ακούστηκε φωνή που διόρθωσε τον μάρτυρα, και εκείνος αμέσως διόρθωσε την ημερομηνία από 2013 σε 2012.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση στο δικαστήριο, ζητώντας να ενημερωθούν για το εάν ο μάρτυρας καταθέτει πράγματι μόνος, παρουσία πταισματοδίκη και εισαγγελέα, ή υπάρχει και τέταρτο πρόσωπο-υποβολέας, και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο εξέτασης του, αποχώρησε.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε αμέσως από την εισαγγελέα και την πταισματοδίκη που παρίσταται να βεβαιώσουν το δικαστήριο εάν πράγματι βρίσκονται οι 3 τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και εκείνες το έκαναν, με την εισαγγελέα να εκφράζει την πεποίθηση ότι “ίσως αυτό που ακούστηκε να ήταν αντίλαλος”.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε να μην ληφθεί υπόψιν η κατάθεση λόγω απόλυτης ακυρότητας και αποχώρησε, χωρίς να διευκρινίσει τις επόμενες κινήσεις της.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το