Τοπικά

Οι δικαιούχοι των υπηρεσιών του κοινωνικού φαρμακείου – Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Βόλου ο κανονισμός λειτουργίας

Ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο στην οδό Τοπάλη και χθες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τον κανονισμό λειτουργίας του. Βασικός στόχος της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και η καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε είδους διάκρισης μέσω της προαγωγής της πρόσβασης μειονεκτούντων ομάδων σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.

Η δομή θα παρέχει, σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών. Η παράταξη της ΛΑΣ καταψήφισε τον κανονισμό με το σκεπτικό ότι το κράτος και όχι οι δήμοι στους οποίους επιβλήθηκε η λειτουργία των φαρμακείων είναι εκείνο που οφείλει να εξασφαλίζει φαρμακευτική περίθαλψη.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι απολύτως δωρεάν και αφορούν άτομα-νοικοκυριά που διαμένουν στον Δήμο Βόλου που είναι:
σε πλήρη ένδεια και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, άνεργοι, πρόσωπα που αντιμετωπίζουν αιφνιδίως προβλήματα και χρήζουν άμεσης στήριξης.

Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών από το Κοινωνικό Φαρμακείο θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δε θα διαθέτει τις κατηγορίες φαρμάκων που υπάγονται στον Νόμο 3459/2006 ΦΕΚ Α’/103/25-05-06 «Κώδικας Νόμου για τα Ναρκωτικά» (φάρμακα ειδικής συνταγογράφησης). Θα χορηγεί δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σύμφωνα με ότι υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή εξυπηρέτησης.

Έδρα του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι η Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βόλου, στην περιοχή Αγίου Νικολάου, επί της οδού Τοπάλη με Δημητριάδος. Ο χώρος που καταλαμβάνει το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι 25,70 τ.μ., ενώ η είσοδός του οδηγεί στην αναμονή εμβαδού 31,56 τ.μ. Το κτίριο είναι πλήρως προσβάσιμο.
Κατά την υποδοχή (πρώτη επίσκεψη) των ωφελουμένων, καταγράφει ο συντονιστής της δομής τα γενικά στοιχεία τους στο πληροφοριακό σύστημα και τους παραπέμπει στο Κέντρο Κοινότητας – εφόσον υπάρχει ανάγκη ή κριθεί σκόπιμο από τα στελέχη του Κοινωνικού Φαρμακείου – για την πλήρη καταγραφή και παρακολούθησή τους. Σε κάθε επόμενη επίσκεψη καταγράφονται η ημερομηνία και τα παρεχόμενα προϊόντα / υπηρεσίες.

Ο φαρμακοποιός παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τα όσα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και η επιστημονική και επαγγελματική δεοντολογία του. Στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Φαρμακείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής, άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας:
-Νοικοκυριά με δύο ενήλικες με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 6.768 ευρώ ετησίως,
-νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 8.121 ευρώ,
-νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 9.475 ευρώ,
-νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 10.828 ευρώ,
-νοικοκυριά με έναν ενήλικα και ένα εξαρτώμενο παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 5.865,
-νοικοκυριά με έναν ενήλικα και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 7.219 ευρώ,
-νοικοκυριά με έναν ενήλικα και τρία εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών με εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 8.572 ευρώ.

Η ισχύς του κανονισμού αρχίζει από την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κανονισμός, εναρμονισμένος με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, εγκρίνεται, συμπληρώνεται και τροποποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το