Ελλάδα

Δικαστές: Πάρτε πίσω τον νόμο Κατρούγκαλου

Μέσα σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, πραγματοποιήθηκε η πανδικαστική συγκέντρωση των ενώσεων για να διαμαρτυρηθεί για τον νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων, οι οποίες, στον βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου έφθασαν τα 980 ευρώ.

Βασική αιχμή των δικαστών, η προσπάθεια όπως είπαν της κυβέρνησης να τους απαξιώσει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και θεσμικά, με τελευταίο παράδειγμα, το πόθεν έσχες και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ότι κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν.

«Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις ποθέν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην ανώτατος δικαστής Χαράλαμπος Αθανασίου επισήμανε ότι «αποδοχές των δικαστών δεν είναι οικονομικό ζήτημα αλλά θεσμικό ζήτημα αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έγινε δεκτό από την κυβέρνηση το 2008 και έκανε το δικαστικό μισθολόγιο».

Οι συνταξιούχοι δικαστές δήλωσαν την πρόθεση τους να προσφύγουν τόσο στην εθνική δικαιοσύνη όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα, εάν δεν καταργηθεί ο επίμαχος νόμος, με τους νεότερους δικαστές να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Σε κοινό ψήφισμα τους οι δικαστικές ενώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανδικαστικής συγκέντρωσης, αναφέρουν: «Ζητούμε την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων» και δηλώνουμε ότι «από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας», τονίζοντας ότι «οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές».

Πηγή: iefimeridaδικαστές

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το