Πολιτισμός

Δικαστές γράφουν ποίηση και πεζογραφία

Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου και οι εκδόσεις Ανάτυπο, όπου παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Ποιητική αδεία», «Αναζητώντας φως», «Το ταξίδι της απορίας» και «Σενάρια στο θέατρο της ζωής».
Η ιδιαιτερότητα των βιβλίων που παρουσιάστηκαν, είναι ότι γράφτηκαν από νυν ή πρώην δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και φίλους του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ).
Ο κ. Δημήτρης Ορφανίδης, εφέτης, πρόεδρος του ΚΕΛΔ, σημείωσε ότι «σε ορισμένους δικαστές ήταν κοινό μυστικό ότι πάρα πολλοί δικαστικοί λειτουργοί γράφουν ποίηση και πεζογραφία, αλλά λόγω της ιδιότητας υπήρχε μία μεγάλη διστακτικότητα προβολής με την έννοια της έκθεσης και της έκδοσης του έργου τους. Ο ΚΕΛΔ δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των συναδέλφων. Βέβαια υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: Για να γίνονται εκδηλώσεις πάνω στον ελληνικό πολιτισμό, στην ποίηση και την πεζογραφία, εκδηλώσεις ανοιχτές προς όλη την κοινωνία».

Από αριστερά οι κ.κ. Δημήτρης Ορφανίδης, Λίτσα Καποπούλου, Σωτηρία Κυρμανίδου, Βασίλης Παπακώστας

Από την πλευρά της η κ. Σωτηρία Κυρμανίδου, κοινωνική λειτουργός, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας του βιβλίου «Το ταξίδι της απορίας», τόνισε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παραμύθι που μιλά για την ψυχική διαταραχή. «Πώς να μιλάμε σε ένα παιδί εξηγώντας του ότι δεν αρρωσταίνει μόνο το σώμα, αλλά αρρωσταίνει και το μυαλό και η ψυχή. Βέβαια παρουσιάζεται με έναν τρόπο χωρίς να φοβίζει το παιδί. Με τον σκιουράκο, με τη σοφή κουκουβάγια, με τους ειδικούς που δεν υπάρχουν στα δικά μας σχολεία, αλλά ξέρω πόσο απαραίτητο είναι η ύπαρξη των ειδικοτήτων στα σχολεία». Η ίδια ανέφερε ότι το παραμύθι είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των γονιών και των εκπαιδευτικών, που δίνει την αλήθεια, διότι με τα παραμύθια λέμε τις αλήθειες γλυκύτερα.


Η κ. Λίτσα Καποπούλου, τέως δικαστική λειτουργός, συγγραφέας του βιβλίου «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», τόνισε πως το βιβλίο της έχει έντονη θεματολογία από την κοινή ζωή. «Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, σκηνές της καθημερινής μας ζωής. Το βιβλίο αποτελείται από αυτοτελή διηγήματα και θεατρικά» συμπλήρωσε η ίδια για να καταλήξει: «Ο αναγνώστης μπορεί να σκύψει, να κοιτάξει και να γνωρίσει καλύτερα τον έσω εαυτό του και κατά συνέπεια να παλέψει τις δυσκολίες που έχει και ειδικά στη σημερινή εποχή που είναι πάρα πολλές».

Τέλος ο κ. Βασίλης Παπακώστας, συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός και συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας φως», δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που βρέθηκε ξανά στον Βόλο, από τον οποίο έχει εκπληκτικές αναμνήσεις και ο οποίος υπηρέτησε ως ειρηνοδίκης στην Αργαλαστή από το 1991 έως 1993, επισήμανε πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία μυθιστορηματική βιογραφία και μέσα από τις σελίδες του δείχνει τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που έχει επιμονή και δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Arte Libre Galleria στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, μίλησαν ο κ. Δημήτρης Ορφανίδης, εφέτης, πρόεδρος ΚΕΛΔ, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, και ο κ. Αριστοτέλης Γεωργακόπουλος, δικηγόρος, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η κ. Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου, ο κ. Μιχάλης Στυλιανόπουλος, εκπρόσωπος των εκδόσεων Ανάτυπο, ενώ απήγγειλαν και διάβασαν έργα η κ. Σοφία Λιγνού, εφέτης, γεν. γραμματέας ΚΕΛΔ, Βασίλης Παπακώστας, τ. ειρηνοδίκης, έφορος ΚΕΛΔ, Αλέξανδρος Σάββας, πρόεδρος Εφετών, Αθανάσιος Δαββέτας, πρόεδρος Εφετών, Βασιλική Χριστούλη, εισαγγελέας Εφετών, Ευαγγελή Μπράμη, εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το