Τοπικά

Δικαιώθηκε Βολιώτης οδηγός για ατύχημα με αδέσποτο ζώο

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Γρεβενών δικαιώθηκε Βολιώτης ιδιοκτήτης ΙΧ επιβατικού οχήματος, το οποίο υπέστη ζημιές, όταν παρέσυρε αδέσποτο ζώο στην Εγνατία οδό.
Με την υπ’ αριθμόν 6/2018 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Γρεβενών (τακτική διαδικασία), δικαίωσε τον Βολιώτη οδηγό ΙΧ, δεχόμενο ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» έχει «την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης κυκλοφορίας επί της οδού, για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου».
Το ατύχημα είχε συμβεί στις 16 Οκτωβρίου του 2016, στις 8 το βράδυ. Ο Βολιώτης οδηγός κινούταν με το ΙΧΕ του στον αυτοκινητόδρομο Α2 Εγνατία Οδός, στο 180ό χλμ., με κατεύθυνση από Γρεβενά προς Κοζάνη, στο ύψος της πόλης των Γρεβενών.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι ενώ ο οδηγός του ΙΧΕ κινούνταν με κανονική ταχύτητα και παρά το γεγονός ότι οδηγούσε με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του και συνετά, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα, εισήλθε κάθετα στο οδόστρωμα αδέσποτο ζώο, σκύλος μεγάλου μεγέθους, με συνέπεια ο οδηγός να πέσει με το ΙΧΕ του επάνω στο αδέσποτο ζώο και να προκληθούν σοβαρές και εκτεταμένες υλικές ζημίες στο όχημα.
Ειδικότερα το αδέσποτο ζώο, σκύλος, διέσχισε κάθετα το οδόστρωμα, αρχικά από το ρεύμα κυκλοφορίας από Κοζάνη προς Γρεβενά, υπερπήδησε την τσιμεντένια διαχωριστική νησίδα και εισήλθε κάθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας από Γρεβενά προς Κοζάνη, στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Η κίνηση του ζώου ήταν ξαφνική, απροσδόκητη και αναπάντεχη, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ο οδηγός να αποφύγει τη σύγκρουση, καθώς μεταξύ του αυτοκινήτου και του ζώου υπήρχε απειροελάχιστος χρόνος και απόσταση, παρά το γεγονός ότι προέβη σε τροχοπέδηση, με σκοπό είτε να αποφύγει τη σύγκρουση, είτε να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

Ωστόσο παρά την προσπάθεια του οδηγού για διενέργεια ελιγμού, δεν κατέστην εφικτή η αποφυγή της σύγκρουσης, καθώς το αδέσποτο ζώο εμφανίστηκε τόσο ξαφνικά και τόσο κοντά στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου, που ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αποφευχθεί η σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι ο οδηγός του ΙΧΕ οδηγούσε συνετά, με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την προσπάθειά του για τροχοπέδηση. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημίες στο όχημα.
Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης κυκλοφορίας επί της οδού, για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
Το Δικαστήριο δικαίωσε πλήρως τον Βολιώτη οδηγό, με μια καθόλα εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη απόφαση. Και με την απόφαση αυτή πλέον γίνεται δεκτό στη Νομολογία, ότι οι ανάδοχοι της λειτουργίας αυτοκινητόδρομων έχουν υποχρέωση αποζημίωσης οδηγών σε παρόμοιες περιπτώσεις, για κάθε είδους εμπόδια ή και για κακοτεχνίες του αυτοκινητόδρομου και ανοίγεται δίοδος σε παθόντες οδηγούς για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Την υπόθεση χειρίστηκε το βολιώτικο δικηγορικό γραφείο του κ. Γιώργου Κ. Πλιάτσικα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το