Τοπικά

Διεισδυτική ματιά στον Βόλο πριν έναν αιώνα

Με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το ιστορικό 1917 πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν από κοινού σειρά εκδηλώσεων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Καρδίτσα για τη «Θεσσαλία: Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917». Στο πλαίσιο αυτό των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων για το πολυσήμαντο έτος 1917 θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (Ε.Θ.Ε.) ημερίδα στον χώρο του αμφιθεάτρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία από τον διακεκριμένο επιστήμονα Γιάννη Μουρέλο με θέμα «Δομικά χαρακτηριστικά του εθνικού διχασμού», καθώς και την προβολή τεκμηριωτικού βίντεο, αλλά και οκτώ εισηγήσεις επικεντρωμένες σε σημαντικά τοπικά γεγονότα του έτους 1917. Για τη σημασία του έτους 1917, για την εισήγησή του στην ημερίδα, αλλά και για τη δραστηριότητα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών μίλησε στη «Θ» ο γραμματέας της Ε.Θ.Ε. και διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κοντομήτρος.

Ο γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Γεώργιος Κοντομήτρος

«Χαρακτηρίζουμε το έτος αυτό ως πολυσήμαντο, καθώς αφορά όλη τη Θεσσαλία στην οποία κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού συμβαίνουν διάφορα σημαντικά γεγονότα. Υπάρχει ένα κοινό σημείο σε όλα αυτά και αυτό είναι η Γαλλική κατοχή η οποία ξεκίνησε στα τέλη του Μαΐου του 1917 και έληξε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Τα γαλλικά στρατεύματα ήρθαν στον Βόλο και μαζί με αυτά, μια ημέρα αργότερα, ήρθαν εδώ και επιφανή βενιζελικά στελέχη τα οποία είχαν καταφύγει στη Θεσσαλονίκη μετά τα Νοεμβριανά. Μεταξύ αυτών ο Τάκης Οικονομάκης, ο Σπύρος Σπυρίδης και άλλοι. Έτσι ξεκίνησε η Γαλλική κατοχή στον Βόλο, ένα γεγονός που έχει μια σοβαρή διάσταση και σηματοδοτεί πολλά πράγματα για τη Θεσσαλία. Η έλευση των Γάλλων έφερε την κυριαρχία των βενιζελικών στον Βόλο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αυτό σήμαινε αλλαγές στις αρχές, όπως παραδείγματος χάρη σε επίπεδο Δήμου όπου αναδεικνύετε μια εκτελεστική επιτροπή με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυρίδη και η οποία διαδέχεται τον τότε δημαρχεύοντα Πολύχρονο Σαράτση, που είχε λάβει τη θέση του εξαναγκασθέντα σε παραίτηση Γκλαβάνη. Η εκτελεστική επιτροπή ασκεί τη διοίκηση. Βεβαίως όμως η στρατιωτική διοίκηση, αλλά και η διοίκηση της αστυνομικής δύναμης του Βόλου είναι γαλλική μέχρι το τέλος της κατοχής.
Παράλληλα συμπληρώνει ότι «οπωσδήποτε μετά από τη γαλλική κατοχή έχουμε σημαντικές εξελίξεις, αλλά και προβλήματα. Αν θα ήθελε κάποιος να δει το 1917 με κάποιες λέξεις κλειδιά θα έλεγε πρώτα από όλα είναι ο εθνικός διχασμός, ο οποίος είναι βαθύς ιδιαίτερα μετά τα Νοεμβριανά. Υπάρχει ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλεται από την Αντάντ και επιφέρει πλείστα όσα προβλήματα. Επαγγελματικές κατηγορίες του Βόλου πολυπληθείς τότε, όπως ήταν οι λεμβούχοι και οι λιμενεργάτες μένουν άνεργοι. Τα τρόφιμα είναι λιγοστά και μοιράζονται με το δελτίο. Επέρχεται ένας πραγματικός λιμός. Γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισής των προβλημάτων επισιτισμού που δεν τελεσφορούν. Το ψωμί λείπει και δημιουργούνται οικονομικά συσσίτια, αλλά και κινητοποιήσεις που καταστέλλονται με βίαιο τρόπο. Ο Βόλος μάλιστα είχε και ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσει, το προσφυγικό. Με την κατάληψη της δυτικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους πολλοί πρόσφυγες από εκεί ήρθαν στον Βόλο και φυσικά υπήρχε το ζήτημα συντήρησής τους. Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και αυτό το ζήτημα».
Ο κ. Κοντομήτρος αναφέρθηκε και στο τι περιλαμβάνει η εισήγησή του τονίζοντας πως «η πρώτη εισήγησή μου θα είναι ένα χρονικό των γεγονότων της πόλης του Βόλου με ημερολογιακό, θα έλεγα, χαρακτήρα παρουσιάζοντάς τα κατά μήνα ώστε ο ακροατής να αποκτήσει μια γενική εικόνα και ευκολότερα στη συνέχεια να παρακολουθεί τις επιμέρους εισηγήσεις. Η δεύτερη εισήγησή μου αναφέρεται στα εκπαιδευτικά ζητήματα του Βόλου. Τα σχολεία, η εκπαίδευση όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, πάντα υποφέρουν διότι όταν υπάρχει στρατωνισμός τα διδακτήρια προσφέρονται για τη διαμονή των στρατιωτών. Έτσι μένουν λίγα διδακτήρια και η εκπαίδευση δεν συντελείτε με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης λόγω της πείνας υπήρξαν και μαθητικά συσσίτια».

Στο ερώτημα τι θέλει να πετύχει η Ε.Θ.Ε. με τη διοργάνωση αυτή, αλλά και τι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον ο γραμματέας της Ε.Θ.Ε. αναφέρει ότι «η Ε.Θ.Ε. πάντα υποστηρίζει την πολιτιστική ανάπτυξη και βέβαια την τοπική ιστορική γνώση, η οποία προβάλλεται με αυτό τον τρόπο. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή τη φορά υπάρχει συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων από πολιτιστικά πνευματικά σωματεία και των τεσσάρων Θεσσαλικών πόλεων. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συμβαίνει αυτό και που τα σωματεία προχωρούν αδελφωμένα με αλληλοσεβασμό, είναι ένα επίτευγμα αυτό» ενώ συμπληρώνει πως «η εταιρεία έχει τον προγραμματισμό της. Βέβαια για το 2017 κεντρική εκδήλωση είναι και αυτή η ημερίδα την οποία προετοιμάζαμε για ένα χρόνο. Βεβαίως θα υπάρξουν παρουσιάσεις βιβλίων ή και ομιλιών. Η Ε.Θ.Ε. θα συμμετέχει και με άλλα αδελφά σωματεία της πόλης σε εκδηλώσεις, αλλά προσανατολίζεται και στον τομέα των εκδόσεων».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το