Πολιτισμός

Διήμερο αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό από τον Σύλλογο Κυπρίων Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Μαγνησίας και η Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού πραγματοποιούν διήμερο «Μνήμης και Αγώνα», αφιερωμένο στον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, 8.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας – Βόλου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο με θέμα: «Εθνομάρτυρας Κυπριανός-Μαρτύριο και Μαρτυρία». Τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», με τη διεύθυνση της κ. Στάσα Τζάλα και με φιλική συμμετοχή του Γιώργου Φουντούλη και της Μαρίνας Βολουδάκη.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελέτιου, Κυρηνείας Λαυρέντιου, και των ανωνύμων Κληρικών, Προκρίτων και απλών Ανθρώπων που μαρτύρησαν τον Ιούλιο του 1821.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και με τη στήριξη των Συλλόγων: Κρητών, Θρακών, Α. Ρωμυλίας, Μακεδόνων, Ηπειρωτών και με τη συνδιοργάνωση Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και εντάσσονται στη βασική αρχή του Συλλόγου των Κυπρίων Μαγνησίας για διήμερα «Μνήμης και Αγώνα, Οφειλής, Τιμής, Χρέους», δηλαδή ότι η αναφορά σε προσωπικότητες, ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα είναι μια αναδρομική επιδοκιμασία για τα άτομα εκείνα που υπηρέτησαν την αλήθεια, νοιάστηκαν για το κοινωνικό σύνολο και υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα δεν είναι τίποτε άλλο από τον σπινθήρα που θα δώσει στη μνήμη την ευκαιρία να φωτιστούν οι πράξεις των ανθρώπων και να ’ρθούν στο παρόν ως αξίες, ιδανικά και πρότυπα ζωής.

Τέτοιο πρότυπο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Ο Αρχ. Κυπριανός γεννήθηκε το 1756 στο Στρόβολος (Λευκωσία). Από παιδί πηγαίνει στο Μοναστήρι του Μαχαιρά και το 1769, ρασοφόρος πλέον, μέλος του κοινοβίου των μοναχών της Μαχαιριώτισσας. Το 1783/ 1784 πηγαίνει στο Βουκουρέστι, όπου Ηγεμόνας είναι ο Μιχαήλ Σούτσος. Στο Ιάσιο και ευρύτερα στη Μολδοβλαχία υπηρετεί τη Διακονία της Αγάπης. Στη Μολδοβλαχία αποκτά ευρύτερη παιδεία μελετώντας το ελληνο-βυζαντινό δίκαιο. Δέχεται τα ευρωπαϊκά μηνύματα του διαφωτισμού και επηρεάζεται από τα φιλελεύθερα ρεύματα της Ευρώπης.

Στις 30 Οκτωβρίου 1810 χειροτονείται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Πιστεύοντας στην αξία της παιδείας και έχοντας ο ίδιος αποκτήσει μεγάλη μόρφωση, φρόντισε να καταπολεμήσει την αγραμματοσύνη, την αμάθεια! Για τούτο και το πρώτο του έργο ως Αρχιεπίσκοπος είναι η Ελληνική Σχολή Λευκωσίας που ιδρύεται με δική του πρωτοβουλία, την 1 Ιανουαρίου 1812. Φιλοδοξούσε να συμπληρώσει τη Θρησκευτική παιδεία με τη Φυσική και τα Μαθηματικά, όπως γίνονταν σε άλλα σπουδαία ελληνικά σχολεία, στην Πόλη, στην Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Με ιδέες του διαφωτισμού, και κέντρο πνευματικής προετοιμασίας και αναγέννησης του Ελληνισμού!!!

Το 1818 ο Ύπατρος Δημήτριος σηματοδοτεί την Μεγάλη Ώρα του Δεσπότη με την μυσταγωγική μύησή του στη Φιλική Εταιρεία!!! Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός λόγω της μικρής απόστασης από τα παράλια της Μ. Ασίας είχε ενδοιασμούς ότι δεν πρέπει να Επαναστατήσει η Κύπρος και δικαιολογήθηκαν στη Συνέλευση των Φιλικών της Εταιρείας στο Ισμαήλιο 1 Οκτωβρίου 1820 και έτσι περιορίζεται η Κύπρος σε χρηματική βοήθεια, την οποία ασμένως πρόσφεραν ο ίδιος όπως και οι περισσότεροι πρόκριτοι του Νησιού!

Ο Υψηλάντης που προσδοκούσε στην οικονομική βοήθεια της Κύπρου, το 1820 με επιστολή που μεταφέρει ο Φιλικός Αντώνιος Πελοπίδας, από τη Στεμνίτσα – Αρκαδίας, στον Αρχιεπίσκοπο τον ευχαριστεί για την γενναία συνεισφορά.
Τρεις μήνες μετά από τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στην Πόλη (10 Απριλίου 1821) έδινε και η Κύπρος αίμα… των Ρασοφόρων της, των Προκρίτων, του Λαού της!!! Αντίδωρο για τη λευτεριά έχουμε και τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Κυπριανού, στις 9 Ιουλίου 1821. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός πολύπειρος, ενάρετος, άξιος, χριστιανός, φορέας αγάπης για το ποίμνιό του φτάνει στη θυσία. Μαζί του σφαγιάστηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθος, Κιτίου Μελέτιος, Κυρηνείας Λαυρέντιος, ο Ηγούμενος του Κύκκου Ιωσήφ.

Τον κρέμασε ο Μουσελλίμ Κουτσούκ Μεχεμέτης, έγινε Μάρτυρας, πιστός στην εθνική παράδοση, και ο Λαός μας τον Ανάστησε στην ψυχή του και τον Αγιοποίησε!!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το