Τοπικά

Διημερίδα στο Βόλο για τις κοινωνικές ανισότητες και την ξενοφοβία στο ελληνικό σχολείο

sxolio

Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στο Βόλο (Ξενοδοχείο Volos Palace, ώρα έναρξης 10.00 π.μ) διημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε συνθήκες κρίσης: Ξενοφοβία, Ρατσισμός και Κοινωνικές Ανισότητες στο Ελληνικό Σχολείο». Στη διημερίδα στην οποία θα μετέχουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες από το χώρο της εκπαίδευσης καθώς και ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωάννινων θα αναλυθούν φλέγοντα ζητήματα από το σύνολο του πεδίου της ελληνικής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Στην πρώτη συνεδρία θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στην διαπολιτισμικότητα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η δεύτερη συνεδρία θα επικεντρωθεί σε θέματα κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων τόσο στην τυπική, όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση, ενώ η τρίτη συνεδρία θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει το τοπίο της κατάρτισης και την επακόλουθη σύνδεση της με την απασχόληση. Η εκδήλωση απευθύνεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ενώ βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν στο σύνολο των συμμετεχόντων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 Οκτωβρίου

Εισαγωγικές παρεμβάσεις 10.00-10.30

– Χρήστος Γούλας, Διευθυντής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

– Νίκος Μουζέλης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

1η Συνεδρία 10.30-13.00 «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πολιτειότητα & Σχολείο» Συντονισμός: Δρ. Νίκος Φωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Συντονιστής ΘΚ11 σεμιναρίων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Κοινωνικές Ανισότητες & ο Ρόλος του Σχολείου»

Ομιλίες

  1. Δρ. Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας, Συντονιστής ΘΚ14 σεμιναρίων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Σχολείο, Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Δημοκρατική Ευθύνη»: «Διαπολιτισμική – Αντιρατσιστική εκπαίδευση: Γιατί, πώς, από ποιον και για ποιον»
  2. Αικατερίνη Τσέκου, Λύκειο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής & Μαρία Στάθη, Λύκειο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής: «Μία διαθεματική και διαφοροποιημένη διδακτική προσέγγιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας»
  3. Δρ. Μαρία Βλαχάκη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Διαπολιτισμικότητα και συμμετοχική σχολική κουλτούρα»

Ερωτήσεις – Συζήτηση Διάλειμμα 13.00-14.00

2η Συνεδρία 14.00-15.30 «Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης» Συντονισμός: Δρ. Ελένη Σιάνου-Κύργιου, Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων

Ομιλίες

  1. Ιωάννα Δέδε, Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσόντων ΕΟΠΠΕΠ: «Αρχική και Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και ο ρόλος της πιστοποίησης προσόντων»

2.Χρήστος Γούλας, Διευθυντής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: «Η σύνδεση της Αρχικής και της Συνεχιζόμενης Κατάρτισης με την Εργασία»

  1. Γιώργος Σιμόπουλος, INE-ΓΣΕΕ & Ειρήνη Παθιάκη, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Από την προσωπική και επαγγελματική ταυτότητα στον αναστοχασμό και την ενσυναίσθηση: Βιωματικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών»

Ερωτήσεις – Συζήτηση Διάλειμμα για φαγητό – Lunch Break 15.30-16.30

3η Συνεδρία 16.30-18.00 «Κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες στην εκπαίδευση» Συντονισμός: Δρ. Χρήστος Ζάγκος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Ομιλίες

  1. Δρ. Νίκος Φωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Συντονιστής ΘΚ11 σεμιναρίων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Κοινωνικές Ανισότητες & ο Ρόλος του Σχολείου»: «Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες: Διερευνώντας το ρόλο της εκπαιδευτικής πολιτικής σε συνθήκες κρίσης»

2.Δρ. Ελένη Σιάνου-Κύργιου, Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων: «Η σχέση μεταξύ ανώτατης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης»

  1. Δρ. Γιάννης Καμαριανός, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Πατρών: «Κοινωνικές ανισότητες στη σχολική τάξη: Δομική επιταγή ή υποκειμενική επιλογή;»

Γενική συζήτηση επί των εισηγήσεων της πρώτης ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 Οκτωβρίου Στρογγυλή Τράπεζα 10.00-13.00

Συντονισμός: Δρ. Νίκος Φωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Συντονιστής ΘΚ11 σεμιναρίων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Κοινωνικές Ανισότητες & ο Ρόλος του Σχολείου» Συμμετέχουν:

– Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– Ελένη Σιάνου- Κύργιου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– Γιάννης Καμαριανός, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

– Ιωάννα Δέδε, Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσόντων ΕΟΠΠΕΠ Απολογισμός διημέρου Μιχάλης Κουρουτός, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το