Τοπικά

Διεύρυνση του ΕΣΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου και της Γενικής Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Βίκυς Λοΐζου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με αφορμή την επίσκεψη τους στη Θεσσαλία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αλοννήσου, Σκοπέλου, Σκιάθου και Μαγνησίας, Αγγελική Μαλαματένιου, Μαίρη Διαμάντη, Αλέξανδρος Ευσταθίου και Γιώργος Ζαφείρης αντίστοιχα, αλλά και η εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Μαγνησίας και πρόεδρος της ομάδας τουρισμού, Θέκλα Καμμένου.
“Δυστυχώς λόγω του προβλήματος του Covid δεν μπόρεσε να γίνει αυτή η σύσκεψη δια ζώσης για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους γενικούς γραμματείς ένα δείγμα της θεσσαλικής φιλοξενίας και γαστρονομίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκαν όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν την περιοχή μας και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ΕΣΠΑ και την προβολή, η οποία θα ξεκινήσει μέσω του ΕΟΤ για την ηπειρωτική Ελλάδα και για τις τουριστικές δραστηριότητες υπαίθρου, οι οποίες υπάρχουν. Η Ένωση Ξενοδόχων σημείωσε στους Γενικούς Γραμματείς την ανάγκη διεύρυνσης του ΕΣΠΑ σε πολλές μορφές επενδύσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας και ζήτησε να διορθωθούν μερικές αστοχίες των προγραμμάτων αυτών, όπως για παράδειγμα η ανάγκη εκχώρησης του ΕΣΠΑ στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις, η ανάγκη επέκτασης του ΕΣΠΑ σε δράσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών των ξενοδοχείων σε ενεργειακή αναβάθμιση τους, σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και τέλος η ανάγκη συμμετοχής των φορέων στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στην τουριστική προβολή, δεδομένου ότι στο ΠΕΠ Θεσσαλίας υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων τουριστικής προβολής.

Συζητήθηκε ακόμη ότι θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή το κομμάτι της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, η οποία απαιτείται για τη συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα, καθότι λόγω της εκτεταμένης χρήσης, είναι πολύ λογικό να υπάρχουν εκκρεμότητες των επιχειρηματιών ως προς τα ταμεία και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αυτό θα μπορούσε να λυθεί και με νέες ρυθμίσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι ενήμερες. Ακόμη, η Ένωση ενημερώθηκε για την έναρξη του Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας και εκείνο της Αργούς, αλλά όπως σημείωσαν οι παριστάμενοι βουλευτές, ειδικά για το μουσείο της Αργούς, θα πρέπει να συντομευθούν οι χρόνοι. Επίσης, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τόσο έργα υποδομών αλλά και μεγάλα έργα, όπως το “Μυθολογικό Πάρκο Θεσσαλίας”, το οποίο θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων, μιας και όλοι αποδέχονται ότι ο τουρισμός είναι εκείνος ο κλάδος της οικονομίας που θα αποφέρει άμεσα έσοδα στο κράτος όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ταξιδιωτικά γραφεία και στα προβλήματα των τουριστικών λεωφορείων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες παροχής τουρισμού.

Σημειώθηκε μετ’ επιτάσεως η ανάγκη συμμετοχής των φορέων σε όλες τις δράσεις και προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα των συγκοινωνιών, που έχουν τα νησιά και επίσης τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ακόμη όσον αφορά στο “taxis” και το “Εργάνη”, όπου παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην ανανέωση των προγραμμάτων αυτών.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της επιχορήγησης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ούτως ώστε η 6η επιστρεπτέα να λύσει επιτέλους τις αδικίες των προηγούμενων επιστρεπτέων. Ιδιαίτερα εκείνων των επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη δραστηριότητας στα τέλη του 2019 και αρχές του 2020 για τις οποίες δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία και μένουν ακόμη εκτός χρηματοδότησης.

Η Γενική Γραμματέας κ. Λοΐζου, έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά θέματα που απασχολούσαν τους ξενοδόχους και συμφώνησε σε μια συχνή επικοινωνία με τους φορείς έτσι ώστε να ακούγεται δυνατά η φωνή της χερσαίας Μαγνησίας και των νησιών της στην κεντρική διοίκηση.
«Δηλώσαμε για μια ακόμη φορά ότι η περιοχή της Μαγνησίας και γενικότερα της Θεσσαλίας έχει πάρα πολύ δυνατά brand names και οι τουριστικές δραστηριότητες υπαίθρου έχουν αναπτυχθεί πολύ στην περιοχή μας και θα πρέπει πλέον να σταματήσουμε να “χάνουμε” πελάτες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων.

Η Ένωση χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή και των βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου, Αθανάσιου Λιούπη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια, οι οποίοι δήλωσαν ότι συμπαρίστανται σε όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι φορείς και έκαναν γνωστό ότι ήδη με παρεμβάσεις τους και επερωτήσεις στη Βουλή έχουν δώσει έμφαση στην επίλυση των θεμάτων αυτών.

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι στην τηλεδιάσκεψη έγινε σαφές ότι πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορεί να κινηθούν σε δύο άξονες: πρώτον της ανάπτυξης, του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας και της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, και δεύτερον θα πρέπει να διασωθούν οι επιχειρήσεις με προγράμματα οικονομικής στήριξης και γενναίες νέες ρυθμίσεις των υποχρεώσεων.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων σημειώνει:

«Δεν καταλαβαίνουμε πως οι ρυθμίσεις που συζητιούνται αφορούν μόνο στις οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού και δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις μιας και είναι περισσότερο από σαφές ότι οι επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει προ της κρίσης. ΘΑ πρέπει οι ρυθμίσεις να προχωρήσουν και στις ατομικές υποχρεώσεις των μελών των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους και η εξόφληση των ξενοδοχείων Covid δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη και ζητήσαμε αυτό να γίνει άμεσα. Θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε και δεδομένου ότι οι φορείς και οι Βουλευτές της περιοχής κινήθηκαν στον ίδιο άξονα τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Ευχαριστούμε τον κύριο Τριαντόπουλο για την πρωτοβουλία, διότι έτσι ανοίξαμε μια δίαυλο άμεσης επικοινωνίας με το Υπουργείο Τουρισμού και ειδικά με την Γενική Γραμματέα την κυρία Λοΐζου, με την οποία θεωρούμε ότι θα έχουμε μια άμεση και συνεχή συνεργασία στο μέλλον. Η συμβολή όλων είναι σημαντική και η απευθείας επικοινωνία εξίσου αναγκαία για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και για την μεταφορά, στην κεντρική εξουσία, των θεμάτων της περιοχής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το